Το αλκοόλ που σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε 10 sec

12:31 20/5/2014 - Πηγή: iPop

3.3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ το 2012, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο οδηγεί σε εθισμό, αλλά μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς ετησίως καταγράφονται πάνω από 200 διαταραχές όπως φυματίωση και πνευμονία.

«Αυτό μεταφράζεται στην πραγματικότητα σ ένα θάνατο κάθε 10 δευτερόλεπτα» λέει η Shekhar Saxena , επικεφαλής του ΠΟΥ Ψυχικής Υγείας και του τμήματος Κατάχρησης Ουσιών.

Κατά μέσο

όρο, κάθε άτομο στον κόσμο ηλικίας 15 και άνω καταναλώνει 6,2 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά έτος, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, λιγότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού πίνει αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 17 λίτρα καθαρής αλκοόλης κατ’ έτος. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από ό,τι οι γυναίκες να πεθάνουν από κατάχρηση του αλκοόλ αν και τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στο γυναικείο πληθυσμό αυξάνεται ραγδαία.

Η έκθεση δείχνει ότι το 16% των καταναλωτών αλκοολούχων ποτών συμμετέχουν στην ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, η οποία είναι η πιο επικίνδυνη μορφή κατανάλωσης αλκοόλ. Η Ευρώπη έχει το υψηλότερο ποσοστό κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ, αν και τα επίπεδα κατανάλωσης έχουν μείνει σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η κατανάλωση παρέμεινε σταθερή στην Αφρική και την Αμερική, αλλά φαίνεται να αυξάνεται στη Νοτιοανατολική Ασία και το Δυτικό Ειρηνικό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

The post Το αλκοόλ που σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε 10 sec appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα