Το «αδερφάκι» του Reworks Festival, το Reworks Agora, έρχεται για να «ανοίξει» το μυαλό σου

17:53 5/9/2017 - Πηγή: iPop
Το Reworks Festival το γνωρίζεις και το περιμένεις πώς και πώς! Το Reworks Agora; Πρόκειται για το διαθεματικό forum, το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο του φεστιβάλ, και θα «ανοίξει» το μυαλό σου.

Το Agora στοχεύει μέσω συζητήσεων και ομιλιών να προσεγγίσει το μελλοντικό όραμα για τη

δημιουργικότητα, παρουσιάζοντας αναδυόμενα θέματα, πρωτοβουλίες και καλλιτέχνες που εμπνέουν το διάλογο για την εξέλιξη του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας.

Το φιλόδοξο forum του Reworks θα ανοίξει φέτος το φεστιβάλ στις 13 Σεπτέμβρη και μας υπόσχεται μια μέρα, πλούσια σε περιεχόμενο, από συζητήσεις, ομιλίες, ανταλλαγή ιδεών μέχρι και συναυλία!

Η Αργυρώ Μπαράτα μας συστήνει το Reworks Agora, λίγες μέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ!

Πώς θα μας συστήνατε το Reworks Agora κι από πότε ξεκίνησε ν’ αποτελεί μέρος του Reworks Festival;Το Reworks Agora ξεκίνησε πέρυσι στο Reworks Festival, με αφορμή τη συμμετοχή του φεστιβάλ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «We are Europe». Σ’ αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν άλλα 7 ευρωπαϊκά φεστιβάλ, όλα με μια πλατφόρμα διαλόγου, πέρα απ’ τη μουσική σκηνή. Το Reworks «φλέρταρε» έτσι κι αλλιώς με την ιδέα να διοργανώσει ένα forum ιδεών για τον πολιτισμό και τη μουσική και μ’ αυτή την αφορμή μπόρεσε από πέρυσι να ξεκινήσει το Reworks Agora.

Το Reworks Agora είναι μια πλατφόρμα, της οποίας στόχος είναι ν’ αποτελέσει τον χώρο, όπου μέσω συζητήσεων κι ομιλιών, θα παρουσιαστούν καινοτόμες εξελίξεις πάνω στη μουσική βιομηχανία, την ψηφιακή κουλτούρα, τον πολιτισμό, προκειμένου να συμβάλλουμε ταυτόχρονα στην ανάπτυξή τους στην Ελλάδα.Τι «γεύση» σας άφησε η περσινή εμπειρία σας;Η αλήθεια είναι πως πέρυσι δεν είχαμε καμία προσδοκία, δεν γνωρίζαμε καθόλου πώς θ’ αντιδράσει το κοινό, πώς θα φανεί η ιδέα για μια τέτοια ημέρα μέσα στο Reworks και πήραμε εξαιρετικό feedback. Είχαμε διπλάσιο κόσμο απ’ όσο υπολογίζαμε και η πολύ καλή αρχή που κάναμε πέρυσι φαίνεται φέτος απ’ το γεγονός ότι πολύ μεγάλοι οργανισμοί και ιδρύματα στηρίζουν τη φετινή διοργάνωση.Φέτος το Reworks Agora θ’ ανοίξει το Reworks Festival στις 13 Σεπτέμβρη. Πώς νιώθετε που στηρίζεται όλη η πρώτη μέρα στο δικό σας project;Είναι η καλύτερη έναρξη! Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να εισάγουμε τον κόσμο, για ν’ αρχίσουμε να «ζεσταίνουμε» το κοινό και να «χτίσουμε» αυτό που κορυφώνεται φυσικά το Σάββατο, με τη μεγάλη συναυλιακή μέρα του Reworks Festival.
Σε κάποιον που γνωρίζει τώρα πρώτη φορά το Reworks Agora, για ποιο λόγο θα του λέγατε να έρθει την πρώτη μέρα;Να έρθει για να είναι παρών στις εξελίξεις, στη συζήτηση, για να εμπνευστεί και ο κοινός μας τίτλος που είναι «Οραματισμοί για τον πολιτισμό στην πόλη του αύριο», ουσιαστικά επιχειρεί να βάλει το κοινό στην κουβέντα για το πώς ο πολιτισμός μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Δεν είναι πλέον μια διεργασία που θα έρθει απ’ τα ψηλά προς τα χαμηλά, αλλά αυτό θα το «χτίσουμε» εμείς, θα θέσουμε τις βάσεις. Γι’ αυτό δεν πρέπει ν’απουσιάζει η φωνή κανενός.Ποιες είναι οι θεματικές του Reworks Agora φέτος;Το πρόγραμμα έχει τέσσερις βασικές κατευθύνσεις. Η μια απ’ αυτές είναι οι ομιλίες και οι συζητήσεις. Η δεύτερη είναι οι προβολές, όπου θα γίνει προβολή έξι ταινιών, η τρίτη είναι η παρουσίαση της ηχητικής εγκατάστασης Resound, ένα καινούριο project που παρουσιάζει το Reworks Festival κι έχει σκοπό να φτιάξει το soundtrack της πόλης, προωθώντας τον ηχητικό πολιτισμό της πόλης. Ξεκινήσαμε απ’ την Άνοιξη, καταγράψαμε φυσικούς ήχους της πόλης και ψηφιακό υλικό και καλέσαμε DJs απ’ όλη την Ευρώπη για να φτιάξουν τις δικές τους παραγωγές. Έχουμε συγκεντρώσει περισσότερες από 50 συμμετοχές, όπου μια κριτική επιτροπή θα επιλέξει τα καλύτερα κομμάτια για να υπάρχουν στο soundtrack της πόλης, ενώ το καλύτερο απ’ όλα θα παίξει και το Σάββατο στο φεστιβάλ. Τέλος, η τέταρτη ενότητα είναι το μουσικό performance του Hauschka.
Ποιο θα είναι το περιεχόμενο των ομιλιών και των συζητήσεων;Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε 17 ομιλητές από 8 χώρες. Τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστούμε είναι ο πολιτιστικός ακτιβισμός και το πώς οι καλλιτέχνες θα πρέπει με τη φωνή τους να είναι οι πρωτοπόροι σ’ αυτή την κοινωνική αλλαγή, η οποία συνίσταται, θα έχουμε μια συζήτηση γύρω απ’ την κρίση των ψευδών ειδήσεων, ενώ θα υπάρχει επίσης μια θεματική γύρω απ’ το πώς ο αστικός σχεδιασμός έχει επηρεαστεί απ’ τα κινήματα των πλατειών για περισσότερη Δημοκρατία. Επίσης, θα κάνουμε μια συζήτηση πάνω στο θέμα των δικτύων και το πώς ευρωπαϊκά δίκτυα και φεστιβάλ έχουν γίνει πλέον εκπρόσωποι της πολιτιστικής διπλωματίας και γίνονται η εικόνα του πολιτισμού της χώρας τους. Τέλος, θα γίνει μια συνέντευξη του Hauschka, ο οποίος θα μας μιλήσει για τους ήχους και τη μουσική.Βλέπουμε πλέον μια φορά τον χρόνο το Reworks Agora, κάθε Σεπτέμβρη. Τι γίνεται όλη την υπόλοιπη χρονιά;Όλη την υπόλοιπη χρονιά δουλεύουμε εντατικά, διαβάζουμε πολύ για το τι γίνεται ώστε να μπορούμε ν’ ακολουθούμε τις εξελίξεις και παρακολουθούμε αντίστοιχα συνέδρια στο εξωτερικό. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, όμως, είναι η συμμετοχή μας στο «We Are Europe». Το πρόγραμμα μας βάζει σε μια διαδικασία ανταλλαγής περιεχομένου με τα άλλα forums. Φέτος τον Μάιο είχαμε την χαρά να πάμε στη Λυών της Γαλλίας, όπου επιμεληθήκαμε μαζί με τους συνεργάτες μας διάφορες συζητήσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, την αστική ανθεκτικότητα, ενώ το Φθινόπωρο θα πάμε στη Χάγη στο φεστιβάλ «Todays Art», όπου αντίστοιχα θα παρουσιάσουμε ακτιβιστικές τάσεις και περιεχόμενο που αφορά το πώς μπορεί η ψηφιακή αρχιτεκτονική να γίνει πιο κατανοητή και πιο συμμετοχική.
Μια ευχή για το Reworks Festival και το Reworks Agora;Το Reworks Festival να συνεχίσει να είναι ένα «παράθυρο» της πόλης για όλη την Ευρώπη και το Agora θα θέλαμε να είναι η «φωνή» όλων για ένα βιώσιμο αύριο μέσω του πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το Reworks Agora εδώ.

Reworks Festival: 13- 17 Σεπτεμβρίου

Εισιτήρια on line εδώ

Photos: ©Alexandros Oikonomidis

The post Το «αδερφάκι» του Reworks Festival, το Reworks Agora, έρχεται για να «ανοίξει» το μυαλό σου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα