Τι πραγματικά είναι η ζήλια; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

14:07 31/10/2016 - Πηγή: iPop

Η ζήλια είναι η αίσθηση ότι κάποιος δεν μας δίνει την αξία που έχουμε και θα μας εγκαταλείψει. H αίσθηση ότι μας παραμελεί, δεν νοιάζεται για εμάς, δεν μας αγαπάει. Η ζήλια δεν είναι ψυχοπαθολογία, δεν είναι αναγνωρισμένη σαν ψυχολογική διαταραχή, είναι έντονο συναισθηματικό γεγονός, άρα δεν υπάρχει ένας μπούσουλας.

Η ζήλια στα αδέρφια μπορεί να έχει να κάνει με χαμηλή αυτοπεποίθηση ή με το ότι δεν είχε το παιδί ασφαλές δέσιμο με το γονιό. Ξεκινάει απ’ την μικρή ηλικία, όταν ένας άνθρωπος δεν έχει πάρει την αγάπη απ’ τον γονιό.
Δεν είναι, όμως, μόνο απ’ την παιδική ηλικία. Έχει σχέση

και με το πώς μεγάλωσες.

Η ζήλια πολλές φορές δεν έχει βάση:

Αν εγώ νιώθω ότι ο σύντροφός μου δεν με αγαπάει και θέλει κάποια άλλη, συνήθως δεν είναι ζήλια, αλλά συναισθήματα, όπως η απόρριψη. Θα έλεγα ότι βοηθάει η επίγνωση και η ψυχοθεραπεία μπορεί για να διορθωθεί η ζήλια.

Ο ψυχολόγος δεν θα του δώσει έναν μπούσουλα αλλά ο πελάτης θα βρει μόνος του το τι τον ωθεί να βιώσει αίσθημα βίας και θα το διορθώσει μόνος του. Θεραπεύεται αλλά είναι πάρε πολύ βαθύ.

Η ζήλια ξεκινάει από αίσθηση ανασφάλειας, απόρριψης, μη ολοκλήρωση των αναγκών του, αν αλλάξει αυτό από τους γονείς μπορεί να μην γίνει ζηλιάρης ενήλικος. Αν δεν αλλάξει, θα γίνει ζηλιάρης. Υπάρχουν συνέπειες σε συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Για παράδειγμα διαλύονται οι προσωπικές σχέσεις, ενώ ένας ζηλιάρης άνθρωπος δεν είναι χαρούμενος.

Μανωλαράκη Ευτυχία

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Μητροπόλεως 96

Τηλ: 2310250634

[email protected]

photo:psychologytoday.com

The post Τι πραγματικά είναι η ζήλια; Όσα πρέπει να γνωρίζετε appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα