Τι είναι το Mastodon και γιατί 70.000 Twitterάδες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα;

13:20 2/11/2022 - Πηγή: iPop

Η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Από την άμεση απόλυση στελεχών έως τις έντονες αντιδράσεις, οι δραστικές αλλαγές που έρχονται στην πλατφόρμα έχουν οδηγήσει πολλούς στο Mastodon. Τι είναι το Mastodon και σε τι διαφέρει από το Twitter;

Τι είναι το BeReal και γιατί μιλάνε όλοι γι’ αυτό; Το νέο app

που τονίζει τις αληθινές πλευρές της καθημερινότητα και θα σε κάνει να κολλήσεις!

Τι είναι το Mastodon;

Το Mastodon είναι μια εναλλακτική λύση microblogging. Συγκεκριμένα, αντί να αποτελείται από μια κεντρική πλατφόρμα, το Mastodon έχει ανεξάρτητους διακομιστές που διαχειρίζονται οι χρήστες. Οι χρήστες βασίζονται σε έναν διακομιστή, αλλά μπορούν να αλληλεπιδρούν ελεύθερα με άλλους.

Το Mastodon έχει πολλές ομοιότητες με το Twitter. Μπορείς να προσθέσεις ετικέτες σε χρήστες, να μοιραστείς πολυμέσα και να ακολουθήσεις άλλους λογαριασμούς. Οι δύο βασικές διαφορές μεταξύ των δύο πλατφορμών είναι οι ανεξάρτητοι διακομιστές και η χρονολογική ροή του Mastodon.

Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει έναν διακομιστή στο Mastodon και μπορεί να τον λειτουργεί όπως θέλει, χωρίς να ανησυχεί για το αν ένας δισεκατομμυριούχος θα έρθει ξαφνικά και θα παρέμβει στην πλατφόρμα του.

Οι περισσότερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν χρησιμοποιούν χρονολογική ροή. Το YouTube, το Instagram, το Facebook και το Twitter χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο για να καθορίσουν τι βλέπεις όταν τα ανοίγεις. Η πρόθεση του Mastodon, όμως, είναι να παρέχει στους χρήστες του τις πιο σχετικές πληροφορίες, αλλά κανένας αλγόριθμος δεν είναι τέλειος. Οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση μπορούν εύκολα να εμφανιστούν στην αρχική σου.

Το καλό, όμως, είναι ότι μπορείς να βλέπεις τις αναρτήσεις με τη σειρά με την οποία κοινοποιήθηκαν και μόνο από άτομα που ακολουθείς. Δεν υπάρχουν διαφημίσεις που να επηρεάζουν αυτά που βλέπεις.

Ξέχνα όλα όσα ήξερες! Το YouTube αλλάζει την εμφάνισή του και κάνει την πλοήγησή μας πιο εύκολη από ποτέ με τις νέες του λειτουργίες

«Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το Mastodon;»

Όταν κάνεις εγγραφή για πρώτη φορά στο Twitter, θα σε ρωτήσει για τα ενδιαφέροντά σου και θα σου προτείνει μερικούς λογαριασμούς για να ακολουθήσεις. Από εκεί, μπορείς να αρχίσεις να ενημερώνεις τον κόσμο για τις απόψεις σου. Όλοι μπορούν να δουν τα tweets σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δημοσιεύσεις τις σκέψεις σου.

Η εγγραφή στο Mastodon είναι λίγο διαφορετική. Θα πρέπει πρώτα να κάνεις εγγραφή σε έναν διακομιστή (ή να δημιουργήσεις έναν!).

Τι στο καλό είναι FYP & POV; Το απόλυτο λεξικό της TikTok slang για να μην έχεις πια άγνωστες λέξεις

Βρες, λοιπόν, τον διακομιστή που σου ταιριάζει περισσότερο και ξεκίνα το ταξίδι στον κόσμο του Mastodon και ξεκίνα να συνομιλείς και να ακολουθείς τα άτομα που σε ενδιαφέρουν.

Η δημιουργία μιας ανάρτησης στο Mastodon μοιάζει πολύ με το Twitter. Έχεις ένα όριο 500 χαρακτήρων για αναρτήσεις κειμένου και μπορείς να επισυνάψεις μέσα, δημοσκοπήσεις και μια προειδοποίηση περιεχομένου, εάν χρειάζεται. Στη συνέχεια, μπορείς να τα μοιραστείς με την κοινότητα ή απλώς με τους ακόλουθούς σου.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι μετά την εξαγορά του Twitter από τον Musk, το Mastodon μετρά επιπλέον 70.000 χρήστες. Εσύ τι λες; Θα κάνεις την εγγραφή σου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι το Mastodon και γιατί 70.000 Twitterάδες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα