Τι είναι η συμφωνία του Μινσκ και γιατί έχει τόση σημασία στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας;

13:28 25/2/2022 - Πηγή: iPop

Οι επιθέσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται και ο Ρωσικός στρατός βρίσκεται μία ανάσα μακριά από το Κίεβο. Οι Ουκρανοί πολίτες με τον φόβο ζωγραφισμένο στα μάτια τους προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα τους ή κρύβονται στα καταφύγια προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ολόκληρη η ανθρωπότητα τις παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ενώ όσο εκτυλίσσονται τα γεγονότα, δημιουργούνται ακόμα περισσότερες απορίες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου, εξαπέλυσε επίθεση

εναντίον της Δύσης και της Ουκρανίας, κατηγορώντας τες για μη τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ, η οποία υπογράφηκε το 2015, ενώ δήλωσε πως στόχος της Ρωσίας είναι να απελευθερώσει την Ουκρανία απ’ την καταπίεση και δεν σχεδιάζει να την καταλάβει.

Η ιστορία των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων

«Αυτό που θέλουμε είναι ο λαός της Ουκρανίας, εννοώ όλους τους πληθυσμούς, να ζουν ειρηνικά, χωρίς να υποχρεούνται ούτε να αλλάξουν την νοοτροπία τους, ούτε τη γλώσσα τους. Διαβάστε τις αμερικανικές προτάσεις, αυτοί που ξεκινούν να λένε την αλήθεια είναι αυτοί που συνταξιοδοτούνται από τις θέσεις εξουσίας. Από το 2008 από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου είχαν φανεί οι προθέσεις των ΗΠΑ κι έκτοτε ειπώθηκε ότι η Ουκρανία ήταν το μεγαλύτερο λάθος της συμμαχίας. Πάντοτε η Ρωσία ήταν ανοιχτή στις διπλωματικές λύσεις. Η Ρωσία ήταν εκείνη που επέμεινε για την υπογραφή της συμφωνίας του Μινσκ. Και βάσει αυτής, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς δεν θα κινδύνευαν οι ρωσόφωνοι. Όλα αυτά τα χρόνια μετά το Μινσκ, επανειλημμένα προσπαθούσαμε να πείσουμε το Κίεβο και τους συμμάχους τους να εφαρμόσουν αυτή τη συμφωνία, αυτά τα άρθρα- κλειδιά, και κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπήρχε εγγύηση για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Κανένας δεν επιθυμούσε αυτό το σαμποτάζ στο οποίο προέβησαν με συστηματικό τρόπο. Εμείς προσπαθήσαμε να ζητήσουμε και από τους ομολόγους μας στη Δύση να καταλάβουν το πρόβλημα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σήμερα οι διπλωμάτες λένε αυτά που λένε όταν αρνήθηκαν να κάνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια για να προωθήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ»

«Ξύπνησα από μια μεγάλη έκρηξη σήμερα. Κατάλαβα ότι ήταν πόλεμος»: Το εφιαλτικό πρόσωπο του πολέμου μέσα από τα μάτια των Ουκρανών

Τι είναι η συμφωνία του Μινσκ;

Το 2014, μετά τις μάχες στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, εφαρμόστηκε εκεχειρία που υπογράφηκε από τη Ρωσία , την Ουκρανία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η συμφωνία, γνωστή ως Πρωτόκολλο του Μινσκ, καθόριζε ένα σχέδιο 12 σημείων για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω σύγκρουση μεταξύ των δύο εθνών.

Αυτό, όμως, δεν κράτησε πολύ και στις 12 Φεβρουαρίου 2015 έπρεπε να υπογραφεί νέα συμφωνία.

Το Μινσκ ΙΙ περιελάμβανε την αφαίρεση όπλων από τα σύνορα και τις περιοχές του Ντονμπάς στις οποίες δόθηκε αυτοδιοίκηση.

Η νέα συμφωνία υπογράφηκε, αλλά το πρόβλημα δεν τελείωσε ποτέ, οδηγώντας στην εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αγνόησε πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ καθώς ένας μεγάλος αριθμός πυραύλων έπεσαν βροχή εναντίον αμάχων στην Ουκρανία.

Εισβολή στην Ουκρανία: Τι είναι το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ και ποιες είναι οι χώρες που το επικαλούνται;

Ποια είναι τα 12 σημεία του Πρωτοκόλλου του Μινσκ;

Τα σημεία της συμφωνίας του Μινσκ έχουν σχεδιαστεί για να αποκλιμακώσουν και να αποτρέψουν τον πόλεμο μεταξύ των δύο εθνών και είναι τα εξής:

Εξασφάλιση άμεσης διμερούς κατάπαυσης του πυρός.Εξασφάλιση της παρακολούθησης και επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός από τον ΟΑΣΕ.Αποκέντρωση της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ουκρανικού νόμου για την προσωρινή αυτοδιοίκηση για συγκεκριμένες περιφέρειες των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.Εξασφάλιση της μόνιμης παρακολούθησης των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας από τον ΟΑΣΕ και δημιουργία ζωνών ασφαλείας.Άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των παράνομα κρατουμένων.Θέσπιση νόμου που εμποδίζει τη δίωξη και την τιμωρία ατόμων σε σχέση με τα γεγονότα στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.Συνέχιση του εθνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς.Να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ντονμπάς.Να εξασφαλιστούν πρόωρες αυτοδιοικητικές εκλογές στις αυτοδιοικητικές περιφέρειες.Απόσυρση παράνομων ένοπλων ομάδων και στρατιωτικό εξοπλισμό καθώς και μαχητές και μισθοφόρους από την Ουκρανία.Υιοθέτηση προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης στο Ντονμπάς.Προσωπική ασφάλεια στους συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις.Τι θα συμβεί αν παραβιαστεί η συμφωνία του Μινσκ;

Η συμφωνία του 2014 έσπασε δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή της με παραβιάσεις της εκεχειρίας και από τις δύο πλευρές.

Υπεγράφη μια συμφωνία παρακολούθησης, η οποία κατέρρευσε ένα χρόνο αργότερα.

Αυτό οδήγησε σε μια δεύτερη συμφωνία το 2015, με παρόμοιους στόχους.

Η παραβίαση της συμφωνίας σημαίνει ότι όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή του πολέμου έχουν εγκαταλειφθεί.

Η συμφωνία του Μινσκ παρείχε σαφή διπλωματική καθοδήγηση για την πλοήγηση στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η πλήρης διάρρηξη θα μπορούσε να κλιμακώσει τις μάχες.

Τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς η Ρωσία αρχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, άλλα έθνη θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν και αν θα βοηθήσουν την Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας κατέστησαν τις «συμφωνίες και τη διαδικασία του Μινσκ ανεφάρμοστες».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις επιθέσεις λέγοντας: «Οι προσευχές όλου του κόσμου είναι με τον λαό της Ουκρανίας απόψε, καθώς υφίσταται μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα φέρει καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι η συμφωνία του Μινσκ και γιατί έχει τόση σημασία στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μινσκ, Ουκρανίας – Ρωσίας,minsk, oukranias – rosias