Θετικά ματιά του Στουρνάρα στο ασφαλιστικό

08:20 13/1/2016 - Πηγή: iPop

Θετική είναι η άποψη που εξέφρασε για το ασφαλιστικό ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό.

Είπε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, ενώ έκανε γνωστό ότι είναι σε συνεννοήσεις πλέον τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα,

όσο και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, εκφράζοντας την άποψή του για το ασφαλιστικό, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πραγματικά θα βελτιώσει την κατάσταση και θα μειωθούν οι δαπάνες για δημόσια ασφάλιση από το 2018.

Οι επιφυλάξεις υπάρχουν, ωστόσο, για το σχέδιο Κατρούγκαλο στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι το 2018.

Ο διοικητής της ΤτΕ, είπε χαρακτηριστικά:

«Το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή».

Όσον αφορά το Grexit, τόνισε πως υπάρχει ακόμα σαν ενδεχόμενο, όμως «εφόσον εμείς τηρούμε τα υπεσχημένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Και αν τεθεί, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι αντίθετη. Και στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup και στο Ευρωσύστημα».

Σχετικά με το εάν έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση τους κινδύνους που υπάρχουν, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως: «Ναι, πιστεύω ότι τώρα το έχουν καταλάβει και ο πρωθυπουργός το έχει καταλάβει και το οικονομικό επιτελείο. Γι’ αυτό και έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια».

Αναφορικά με τα capital controls, σημείωσε ότι τελικά δεν θα έχουν τόσο άσχημο αντίκτυπο, όσο περίμεναν όλοι και τελικά η ύφεση θα είναι ανάμεσα σε 0 και -0,5% και όχι -2,5%, όπως είχαν υπολογίσει, ενώ εκτίμησε πως θα γίνει άρση των περιορισμών εντός του 2016.

Τέλος, για τα λάθη στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε:

«Και η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη, πισωγύριζε πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη. Αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο λάθος που έγινε από πλευράς εταίρων. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Και, όμως, οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα άλλα, στα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος. Αυτό ήταν άλλοθι νομίζω».

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post Θετικά ματιά του Στουρνάρα στο ασφαλιστικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα