Θέση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παίρνει η Κομισιόν

16:40 13/1/2017 - Πηγή: iPop

Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε η Κομισιόν ξεκαθαρίζοντας, πως προβλέπεται στη συνθήκη του ESM.

Η Κομισιόν πήρε θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μετά τα λεγόμενα του B. Σόιμπλε με τον αναπληρωτή εκπρόσωπος της Επιτροπής,

Αλεξάντερ Βίντερστάιν, να αναφέρει «ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο».

Όπως δήλωσε ο αν.Εκπρόσωπος της Κομισιόν: «Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σ’ αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι».

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο προσπαθεί να «σβήσει» τις φωτιές που άναψαν τα λεγόμενα του Σόιμπλε, μέσω του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Γιέργκ Βαϊσγκέρμπερ.

Ο Βαϊσγκέρμπερ, μιλώντας στη Deutsche Welle, δήλωσε τα όσα είπε ο Σόιμπλε «αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ» και πρόσθεσε «αν εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, είναι κάτι που αναμένεται να αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος».

Το Βερολίνο σημείωσε πως «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ υπογράμμισε «Σε περίπτωση όμως που αυτό αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση όμως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε σημαντική αλλαγή».

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ απ’ το ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να βρούμε νέο σχέδιο

The post Θέση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παίρνει η Κομισιόν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα