Τεθωρακισμένα στα σύνορα με την Ελλάδα έβαλε η ΠΓΔΜ μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη (video)

11:59 11/4/2016 - Πηγή: iPop

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές της ΠΓΜΔ οι οποίες την Δευτέρα, λίγες μόνο ώρες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή, παρέταξαν τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει την χρήση βίας που ασκήθηκε από την ΠΓΔΜ. Τα πνεύματα στην Ειδομένη έχουν ηρεμήσει και η ζωή δείχνει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Τρία τεθωρακισμένα οχήματα έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά μήκος του συρματοπλέγματος στο σημείο

όπου την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν τα επεισόδια με τους πρόσφυγες.

Να θυμίσουμε πως το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ εξέδωσε δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία επιρρίπτει ευθύνες για τα επεισόδια στην ελληνική αστυνομία τονίζοντας πως «επέδειξε απραξία».

Στην αντεπίθεση η ελληνική Κυβέρνηση:

Ο Εκπρόσωπος Τύπου για τους πρόσφυγες επιβεβαίωσε πως η κατάσταση έχει βγει εκτός ορίων και πως έχει γίνει πλέον πολύ επικίνδυνη και τόνισε πως οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν προσπάθησαν να επιβάλουν την τάξη αλλά άσκησαν βία σε γυναικόπαιδα.

Αναφερόμενος στα επεισόδια της Κυριακής όπου τραυματίσθηκαν 300 άτομα ο Γιώργος Κυρίτσης τόνισε:

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι’ αυτό έγιναν ενέργειες τις οποίες έπρεπε να κάνει

Και συνέχισε λέγοντας: «Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ’ όλους» ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν είχε υπάρξει αυτή η κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας».

Ο Εκπρόσωπος για το προσφυγικό εστίασε και στη λειτουργία των ΜΚΟ τονίζοντας πως η Κυβέρνηση κινείται προς μια αυστηρότερη συνεννόηση μαζί τους αλλά και με τον κόσμο που απασχολούν ακόμα και με διασυνοριακό τρόπο και απηύθυνε έκκληση στη ΕΕ να αλλάξει τρόπο χειρισμού του ζητήματος.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του εστίασε στις υπηρεσίες ασύλου και σημείωσε:

Τώρα που έχουν συγκροτηθεί κινητά κλιμάκια ασύλου ξεκινάει και η διαδικασία σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Θεωρούμε πως όταν ξεκινήσουν οι πρώτες ομαδικές μετεγκαταστάσεις σε χώρες της ΕΕ αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για τους πιο δύσπιστους να έρθουν να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτούς τους χώρους

Για τα επεισόδια μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας

«Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές. Εμείς ως χώρα κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Οι Σκοπιανοί άσκησαν υπέρμετρη βία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, σε συνέντευξη του την Δευτέρα για τα επεισόδια στην Ειδομένη.

Εξήγησε παράλληλα ότι δεν μπήκαν στην ελληνική επικράτεια οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ οι οποίοι πέρασαν από την τρύπα του φράκτη, την οποία είχαν ανοίξει οι πρόσφυγες.

Επίσης δήλωσε πως «υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και πως έως το Πάσχα θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ειδομένη και στον Πειραιά».

Τι συνέβη στην Ειδομένη την Κυριακή;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για 300 τραυματίες, 200 από τους οποίους είχαν τραυματιστεί από την έκθεση στα δακρυγόνα. Ακόμα τρία παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν τραύματα στο κεφάλι από τις πλαστικές σφαίρες.

Ενημέρωση από #Idomeni:Οι ιατρικές μας ομάδες μέχρι τώρα φρόντισαν 300 άτομα.200 από έκθεση σε δακρυγόνα,20 από τραύματα πλαστικών σφαιρών

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (@MSFgreece) April 10, 2016

3 παιδιά κάτω των 10 ετών με τραύματα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες σήμερα στην #Idomeni.Αυτή την Ευρώπη θέλουμε; https://t.co/gALFUgcN7Q

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (@MSFgreece) April 10, 2016

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου όταν αλληλέγγυοι μοίρασαν ένα ακόμα φυλλάδιο στους πρόσφυγες, με το οποίο τους δινόταν η συμβολή να κάνουν έφοδο στο φράχτη την Κυριακή.

Στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών έχουν μπει οι «αλληλέγγυοι», οι οποίοι ευθύνονται για την παρότρυνση των προσφύγων να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Πληροφορίες ήθελαν τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ να πέρασαν στο ελληνικό έδαφος προκειμένου να απαντήσουν στην ένταση που προκλήθηκε ότι οι πρόσφυγες διέρρηξαν μέρος του φράχτη, ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας και το Δημόσιας Τάξης είπαν πως οι αρχές όντως πέρασαν από την άλλη πλευρά του φράχτη, όχι όμως στο ελληνικό έδαφος.

The post Τεθωρακισμένα στα σύνορα με την Ελλάδα έβαλε η ΠΓΔΜ μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη (video) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα