Τελικά ονειρευόμαστε πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζαμε

21:01 11/4/2017 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη μαζί με έναν Έλληνα της διασποράς, ανακαλύφθηκε ένας νέος τρόπος να ανιχνεύουν τα όνειρα και με αυτή την τεχνική, πιστεύουν ότι εντόπισαν το «κέντρο» των ονείρων. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ονειρευόμαστε πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζαμε.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα τα όνειρα δεν συμβαίνουν μόνο στην διάρκεια του ύπνου REM, αλλά οι άνθρωποι που

κοιμούνται ονειρεύονται για αρκετές ώρες και θυμούνται ελάχιστα, λίγα μόνα λεπτά.

Όταν κοιμόμαστε, ανιχνεύονται χαμηλής συχνότητας εγκεφαλικά κύματα στον εγκέφαλο μας.

Ταυτόχρονα, η νέα μελέτη δείχνει ότι μια μείωση αυτών των κυμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου αποτελεί την «υπογραφή» ότι κάποιος ονειρεύεται. Αυτή η περιοχή φαίνεται να αποτελεί το «κέντρο» των ονείρων.

Οι ερευνητές, μελέτησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε 32 εθελοντές που κοιμούνταν και οι οποίοι φορούσαν στο κεφάλι τους μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, η οποία κατέγραφε τα εγκεφαλικά κύματά τους.

Μεταξύ των ερευνητών ήταν ο ελληνικής καταγωγής Λάμπρος Περόγαμβρος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σήμερα είναι ερευνητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Ουσκόνσιν-Μάντισον, στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Γενεύης και στο ΕργαστήριοΎπνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της ελβετικής πόλης.

Κάθε φορά που εμφανιζόταν μια εγκεφαλική δραστηριότητα, οι επιστήμονες ξυπνούσαν τους συμμετέχοντες και τους ρωτούσαν αν ονειρεύονταν και τι θυμούνταν από τα όνειρά ους.

Μ’ αυτό, διαπιστώθηκε μια στενή σχέση ανάμεσα στα όνειρα και στα μειωμένα κύματα χαμηλής συχνότητας κύματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές, έχοντας εντοπίσει αυτή την περιοχή, ήταν στη συνέχεια σε θέση να προβλέψουν με ακρίβεια περίπου 90% αν κάποιος έβλεπε όνειρο.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα όνειρα δεν συνοδεύουν μόνο τη φάση REM του ύπνου, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ένας άνθρωπος ονειρεύεται στο 95% του ύπνου REM και στο 71% του μη-REM ύπνου.

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι όταν κανείς θυμάται τα όνειρά του αργότερα, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στον προ μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου ο οποίος σχετίζεται με τη μνήμη.

Έτσι η εγκεφαλική περιοχή ανάμνησης ενός ονείρου είναι διαφορετική από την περιοχή δημιουργίας του ονείρου.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η νέα «χαρτογράφηση» των ονείρων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η αϋπνία και οι εφιάλτες, αλλά επίσης στην κατανόηση του σκοπού των ονείρων.

The post Τελικά ονειρευόμαστε πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζαμε appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα