Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το κατοικίδιό σου στεναχωριέται και αγχώνεται κάθε φορά που φεύγεις και όσα μπορείς να κάνεις

13:41 23/12/2020 - Πηγή: iPop

Μήπως έχεις παρατηρήσει κι εσύ κάποιο άγχος αποχωρισμού στο κατοικίδιό σου; Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον σκύλο ή τη γάτα σου να συνηθίσει κάθε φορά που φεύγεις;

Κάθε φορά που φεύγεις από το σπίτι για να πας στη δουλειά ή σε άλλες υποχρεώσεις σου ο σκύλος ή η γάτα σου στεναχωριέται; Μήπως βιώνει το αίσθημα του αποχωρισμού και δεν μπορεί να σε βλέπει να φεύγεις; Αναγνώρισε τα σημάδια και αντιμετώπισέ το, βοηθώντας το κατοικίδιό σου να μάθει να μένει μόνο του και να μην στεναχωριέται ή αγχώνεται κάθε φορά

που φεύγεις.

Σημάδια άγχους αποχωρισμού σε σκύλους και γάτες

Εάν το κατοικίδιο ζώο σου έχει άγχος αποχωρισμού, ενδέχεται να παρατηρήσεις κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Κτηνιατρικής της Purina, Dr. Kurt Venator, λέει ότι προσέχει τα ακόλουθα σημάδια:

Ακατάλληλη ούρηση ή αφόδευση στο σπίτι που δεν σχετίζεται με εκπαίδευση κουταβιών ή γατών. Αδικαιολόγητο γάβγισμα ή ουρλιαχτό. Υπερβολική μάσηση ή άλλη καταστροφική συμπεριφορά στο σπίτι.

«Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε το άγχος χωρισμού από την πλήξη ή την αναζήτηση προσοχής», προσθέτει ο Δρ Ragen McGowan, επιστήμονας συμπεριφοράς κατοικίδιων ζώων στην Purina. «Έτσι, ίσως χρειαστεί να ρωτήσεις τους γείτονές σου εάν ακούνε το κατοικίδιό σου να φωνάζει αφού φύγεις».

FreepikΤι μπορείς να κάνεις για το άγχος αποχωρισμού στο κατοικίδιό σου;

Δημιούργησε μια ρουτίνα

Το να δημιουργείς μια ρουτίνα είναι πολύ σημαντικό. Το να φεύγεις και να γυρνάς κάθε μέρα την ίδια ώρα βοηθά το κατοικίδιό σου να προσαρμοστεί και να διαχωριστεί το άγχος του κάθε φορά που φεύγεις.

Χωριστείτε στο σπίτι

Ανάλογα με την προσωπικότητα του κατοικιδίου σου, ίσως χρειαστεί να πάρεις μέτρα ακόμα κι όταν είστε σπίτι. Δεν χρειάζεται να περνάτε όλη τη μέρα μαζί και να είστε στο ίδιο δωμάτιο συνεχώς. Για ορισμένα κατοικίδια, μια κλειστή πόρτα μπορεί να στείλει αυτό το μήνυμα, ενώ για άλλα είναι προτιμότερο να τα ενθαρρύνεις να περάσουν χρόνο σ’ ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού για λίγη ώρα.

Αφιέρωσε ώρα στο παιχνίδι και τη βόλτα

Πριν φύγεις από το σπίτι και αφήσεις το κατοικίδιό σου μόνο του, φρόντισε να του έχεις αφιερώσει αρκετό χρόνο, βγαίνοντας βόλτα, παίζοντας μαζί του και δίνοντάς του σημασία. Μετά απ’ όλα αυτά, το κατοικίδιό σου πιθανότατα θα είναι έτοιμο για ύπνο, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να φύγεις.

Δημιούργησε θόρυβο στο παρασκήνιο

Μερικοί γονείς κατοικίδιων ζώων ενεργοποιούν την τηλεόραση για τα σκυλιά ή τις γάτες τους όταν φεύγουν από το σπίτι ή ένα podcast που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του κατοικιδίου. «Υπάρχουν ακόμη και ειδικά κανάλια για κατοικίδια, όπως το DOGTV, με θορύβους ή εικόνες με επίκεντρο τα κατοικίδια, για να διασκεδάζουμε τα σκυλιά και τις γάτες μας», προσθέτει ο Δρ McGowan.

Μείνε ήρεμος και ευδιάθετος

Μην ξεχνάς πως το κατοικίδιό σου μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματά σου. Έτσι, είναι σημαντικό να παραμένεις ήρεμος και ψύχραιμος όταν φεύγεις, αν θες να είναι έτσι και το ζωάκι σου και να μην στεναχωρηθεί.

Έτσι, θα εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου να μείνει μόνος στο σπίτι!

Εάν πρέπει να φύγεις ξαφνικά και δεν έχεις χρόνο για μια βόλτα ή για παιχνίδι, δώσε του μια λιχουδιά και άφησέ του φυσικά άφθονο νερό και όσο φαγητό χρειάζεται, ώστε να μην νιώσει ότι φεύγεις και το παραμελείς, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια θετική σχέση μαζί του.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το κατοικίδιό σου στεναχωριέται και αγχώνεται κάθε φορά που φεύγεις και όσα μπορείς να κάνεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα