Τα self test που έχεις σπίτι έχουν ημερομηνία λήξης! – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

14:30 12/4/2022 - Πηγή: iPop

Εάν έχεις αποθηκεύσει self test για τον COVID-19 στο ντουλάπι σου ή έλαβες πρόσφατα ορισμένα test δωρεάν από τη κυβέρνηση, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι έχουν ημερομηνία λήξης! Ναι! Κι εμείς όταν το μάθαμε μείναμε με το στόμα ανοιχτό, καθώς τα περισσότερα self test λήγουν εντός ενός έτους.

Βέβαια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ακόμα κι αν η ημερομηνία λήξης του self test σου πλησιάζει,

αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήρθε η ώρα να το πετάξεις. Οι περισσότερες από τις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται αρχικά στις ετικέτες της συσκευασίας είναι μια εκτίμηση βασισμένη σε προκαταρκτικές δοκιμές. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν διεξαχθεί πρόσθετες δοκιμές για τον προσδιορισμό της πραγματικής διάρκειας ζωής των διαφόρων δοκιμών στο σπίτι και, ως εκ τούτου, πολλοί κατασκευαστές έχουν ενημερώσει τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων τους.

Θα πρέπει, λοιπόν, να έχεις υπόψη σου ότι η χρήση ενός self test που έχει περάσει αρκετός καιρός από την ημερομηνία λήξης του μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβή αποτελέσματα που θα μπορούσαν να σου προσφέρουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κολλήσει ποτέ κορονοϊό;

Λήγουν τα self test;

Οι ημερομηνίες λήξης διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα, αλλά γενικά κυμαίνονται από έξι μήνες έως 15 μήνες από τη στιγμή που κατασκευάζονται. 

Αυτές οι ημερομηνίες λήξης βασίζονται σε δοκιμές σταθερότητας που διεξήγαγαν οι κατασκευαστές κατά την ανάπτυξη για να εκτιμήσουν τη διάρκεια ζωής των κιτ.

Τελικά, ορισμένα συστατικά ταχείας δοκιμής – όπως το διάλυμα στα σταγονόμετρα – αρχίζουν να χαλάνε. Η όλη ιδέα πίσω από τις ημερομηνίες λήξης είναι να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εξαρτήματα εξακολουθούν να λειτουργούν καλά, ώστε τα τεστ να παρέχουν ακριβή αποτελέσματα, τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία τους.

Αλλάζουν οι ημερομηνίες λήξης;

Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα self test για τον COVID-19 είναι σχετικά νέα και κυκλοφορούν πολύ λίγο καιρό στην αγορά. Αν και οι αρχικές δοκιμές βοήθησαν τους κατασκευαστές να φέρουν τα test γρήγορα στις αγορές, ο προσδιορισμός της πραγματικής διάρκειας ζωής των δοκιμών απαιτεί χρόνο, καθώς οι κατασκευαστές πρέπει να αξιολογήσουν πώς διαρκούν οι δοκιμές για εβδομάδες, μήνες και ίσως και χρόνια.

Unsplash/Waldemar Brandt

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κατασκευαστές δοκιμών και οι κυβερνητικές υπηρεσίες συνέχισαν να δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των κιτ και έχουν ενημερώσει τις ημερομηνίες λήξης τους με βάση τα νεότερα ευρήματά τους.

Πιστοποιητικό νόσησης: Αναλυτικά η διαδικασία επανέκδοσης – Ποιοι δε την δικαιούνται;

Για να δεις εάν η ημερομηνία λήξης του κιτ σου έχει ενημερωθεί πρόσφατα, επισκέψου τη σελίδα του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων σχετικά με τις διαγνωστικές δοκιμές. Κάνε κύλιση προς τα κάτω στον πίνακα δοκιμών και πληκτρολογήστε «OTC» στη γραμμή αναζήτησης. Στη συνέχεια, βρες το τεστ που αναζητάς, κάνε κλικ στο σύμβολο + στα αριστερά του ονόματος του κιτ και αναζήτησε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Πώς να αγοράσεις και να αποθηκεύσεις σωστά ένα self test

Εάν αγοράζεις τα κιτ σου από ένα τοπικό φαρμακείο, προσπάθησε να βρείς κιτ με μεταγενέστερη ημερομηνία λήξης, ώστε να μπορείς να κρατήσεις το self test σου λίγο περισσότερο.

Ακόμα κι αν είσαι εντός της ημερομηνίας λήξης, τα κιτ ισχύουν μόνο εάν έχουν αποθηκευτεί κατάλληλα — μια λεπτομέρεια που συχνά παραβλέπεται. Τα κιτ μπορούν γρήγορα να χαλάσουν εάν καταλήξουν σε πολύ κρύο ή πολύ ζεστό περιβάλλον. 

Υποπαραλλαγή της Όμικρον 2 ή κοινό κρυολόγημα; Τα ύπουλα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις

Μόλις, λοιπόν, αγοράσεις το self test σου, βεβαιώσου ότι η συσκευασία είναι σφραγισμένη και δεν έχει ανοιχτεί προηγουμένως, έπειτα αποθήκευσέ τα σε έναν χώρο με φυσιολογική θερμοκρασία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα self test που έχεις σπίτι έχουν ημερομηνία λήξης! – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα