Τα κορίτσια της ομάδας ρομποτικής από το Αφγανιστάν διασώθηκαν και δε σταματούν να ονειρεύονται

16:53 31/8/2021 - Πηγή: iPop

Λίγες μέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ο εφιάλτης για τις γυναίκες φαίνεται να επέστρεψε και η παγκόσμια ανησυχία που έχει ξεσπάσει για το νέο υπερσυντηρητικό καθεστώς που θα κυριαρχήσει στο Αφγανιστάν δεν είναι υπερβολή. Η επικράτηση των Ταλιμπάν έχει ως θύματά της τις γυναίκες και τα παιδιά. Σε μια χώρα όπου διακυβεύονται ακόμα και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει μια ομάδα γυναικών που όχι απλώς διαπρέπει στις επιστήμες αλλά έχει εκπροσωπήσει την πατρίδα της και έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Φυσικά εννοούμε τη γυναικεία ομάδα Ρομποτικής

του Αφγανιστάν.

Δέκα από αυτά τα κορίτσια, ηλικίας 16-18 ετών, κατάφεραν να διασωθούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια στο Κατάρ. «Η Digital Citizen Fund (DCF), η μητρική οργάνωση της ομάδας, χρωστάει βαθιά ευγνωμοσύνη στην κυβέρνηση του Κατάρ για την εξαιρετική υποστήριξή της, καθώς όχι μόνο επιτάχυνε τη διαδικασία έκδοσης βίζας αλλά επιπλέον έστειλε ένα αεροπλάνο, αφού ακυρώθηκαν επανειλημμένως πτήσεις από το Αφγανιστάν» δήλωσε η DCF.

“Είμαι η φωνή εκατομμυρίων γυναικών”: Η συγκλονιστική περιγραφή της Crystal Bayat για το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν

Η Elizabeth Schaeffer Brown, η εκπρόσωπος της DCF, ήταν η γυναίκα που ξεκίνησε τις προσπάθειες ώστε να μεταφερθούν τα κορίτσια με ασφάλεια και φώτισε μια άλλη πτυχή της αποστολής διάσωσης: «Στην πραγματικότητα τα κορίτσια έσωσαν τον εαυτό τους. Αν δεν υπήρχαν η σκληρή δουλειά τους και το θάρρος τους να επιδιώξουν να μορφωθούν, που τα έφεραν σε επαφή με τον κόσμο, θα ήταν ακόμα παγιδευμένα. Πρέπει να συνεχίσουμε να τα υποστηρίζουμε, τόσο τα ίδια όσο και άλλα κορίτσια όπως αυτά». Δυστυχώς, πολλά ακόμα μέλη της ομάδας παραμένουν στο Αφγανιστάν, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν, κάποια στιγμή, να διασχίσουν με τη σειρά τους τα σύνορα.

«Κάθε φορά που φτιάχνω κάτι νιώθω γεμάτη δύναμη, γι’ αυτό συμμετείχα στην ομάδα Ρομποτικής» είπε ένα από τα κορίτσια της ομάδας, που κατάφεραν να διαφύγουν, σε δημοσιογράφο του NBC. «Το αεροδρόμιο ήταν γεμάτο κόσμο, αλλά με τη βοήθεια της κυβέρνησης του Κατάρ καταφέραμε να έρθουμε εδώ, να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή μας». Το κορίτσι έβαλε τα κλάματα όταν δέχτηκε μια ερώτηση για τους δικούς του, που έμειναν πίσω στο Αφγανιστάν, ελπίζει όμως κάποια στιγμή να επιστρέψει κοντά τους.

«Πολλοί άνθρωποι φεύγουν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν άτομα που έχουν όνειρα και ελπίζουμε πως οι χώρες όλου του κόσμου θα βοηθήσουν το Αφγανιστάν να έχει ειρήνη, ώστε τα κορίτσια εκεί να έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν την πορεία τους και να μην σταματήσουν να ονειρεύονται.»

Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις τις γυναίκες και τα παιδιά στο Αφγανιστάν

«Η κατάσταση στα σπίτια μας ήταν πραγματικά πάρα πολύ επικίνδυνη, και ειδικά για την ομάδα μας που είμαστε κορίτσια τα οποία αγαπούν τη γνώση και την επιστήμη. Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, ούτε που είναι υπέρ του καθεστώτος των Ταλιμπάν», είπε η Saghar, ένα μέλος της ομάδας.

Οι νεαρές κοπέλες είχαν αποφασίσει να φύγουν έναν ή δύο μήνες πριν η πόλη Χεράτ πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν στις αρχές Αυγούστου. «Ήμασταν τόσο αγχωμένες που δεν μπορούσαμε να φάμε και να κοιμηθούμε καλά για πολλές ημέρες, καθόμασταν μαζί και κλαίγαμε αγκαλιά», δήλωσε η Saghar.

Προς το παρόν, οι νέες γυναίκες σκέφτονται όλα όσα άφησαν πίσω τους, καθώς και τους υπόλοιπους Αφγανούς, οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να ζήσουν κάτω από τους αυστηρούς κανόνες των Ταλιμπάν.

«Πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο όταν αποφασίσαμε να φύγουμε από το Αφγανιστάν επειδή αφήσαμε τους αγαπημένους μας εκεί, το σπίτι μας, τις αναμνήσεις μας, ολόκληρη τη ζωή μας. Εμείς, ξέρετε, σώσαμε τον εαυτό μας από αυτήν την κατάσταση, είχαμε κλήσεις, όμως, από τους συγγενείς μας οι οποίοι μας παρακαλούσαν να τους σώσουμε με τον ίδιο τρόπου που σώσαμε τον εαυτό μας. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε έναν τρόπο να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε η Saghar.

Το βίντεο ενός μικρού κοριτσιού περιγράφει τον εφιάλτη που επικρατεί στο Αφγανιστάν

Τραγωδία για προσωπικό όφελος

Η Digital Citizen Fund (DCF), η οργάνωση που επέβλεψε την ασφαλή μεταφορά της 10μελούς ομάδας ρομποτικής, κατηγόρησε την 60χρονη Allyson Reneau ότι χρησιμοποίησε «μια τέτοια τραγικά φρικτή κατάσταση για δικό της προσωπικό όφελος».

Η Kim Motley, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Digital Citizen Fund, δήλωσε: «Η συνεχής ανακύκλωση παλιών εικόνων με την Αφγανική Ομάδα Ρομποτικής καθώς και ο ισχυρισμός της στενής σχέσης με τα κορίτσια, για προσωπικό όφελος και φήμη, είναι επικίνδυνος και επηρεάζει την ασφάλειά των υπόλοιπων μελών της ομάδας που παραμένουν στο Αφγανιστάν».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα κορίτσια της ομάδας ρομποτικής από το Αφγανιστάν διασώθηκαν και δε σταματούν να ονειρεύονται εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα