Τα αδέσποτα της Ουκρανίας αποκαλύπτουν την δική τους ιστορία για τον πόλεμο

16:32 4/4/2022 - Πηγή: iPop

Είναι εντυπωσιακό πόσες ιστορίες και εικόνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία περιλαμβάνουν τα ζώα. Ένα από τα πρώτα θύματα των Ουκρανών αμάχων ήταν μια γυναίκα που σκοτώθηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς καθώς προσπαθούσε να μεταφέρει ασφαλή τα σκυλιά της σε καταφύγιο κοντά στο Κίεβο. Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τόσο πόνο ακόμα και στα ζώα, τα οποία τα αφήνει είτε αδέσποτα, είτε νεκρά. Οι ιστορίες είναι χιλιάδες, και σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων θα μοιραστούμε

ορισμένες από αυτές μαζί σου.

Σκύλοι στον πόλεμο: 10 φωτογραφίες που αποδεικνύουν πως τα σκυλιά θα είναι οι παντοτινοί φίλοι του ανθρώπου

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της πόλης, οι σιδηροδρομικές αποβάθρες και τα τρένα ήταν γεμάτα με κατοικίδια κάθε είδους. Μια γυναίκα μετέφερε τον άρρωστο γερμανικό ποιμενικό της με τα πόδια για να περάσει τα πολωνικά σύνορα. Ένας Ουκρανός στρατιώτης πήρε χρόνο για να επιδέσει τα τραύματα στο κεφάλι ενός αδέσποτου σκύλου που τραυματίστηκε από βομβαρδισμό. Κάθε ουκρανική διμοιρία φαίνεται να έχει ένα κατοικίδιο σκύλο, μερικοί από τους οποίους υπηρετούν πραγματικά στον στρατό. Ένας άνδρας διακινδύνευσε τη ζωή του για να σώσει ένα φορτηγό με καγκουρό από τον ζωολογικό κήπο στο Χάρκοβο. Ένα κορίτσι στο πίσω κάθισμα επιβατικού αυτοκινήτου πυροβολήθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα επειδή το κουταβάκι και η γατούλα στην αγκαλιά της την εμπόδισαν να σκύψει όταν η μητέρα της φώναξε «Σκύψε!». Μια ηλικιωμένη γυναίκα παρέμεινε σε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη για να φροντίσει τις γάτες που άφησαν πίσω τους γείτονες που είχαν δραπετεύσει.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ANDREW SKOWRON (@andrewskowron)

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Οι ιστορίες του πολέμου

Μερικοί Ουκρανοί φαίνεται να θρηνούν τα χαμένα κατοικίδιά τους σχεδόν τόσο βαθιά όσο και οι γονείς, τα παιδιά τους, τους συζύγους τους και τις γυναίκες τους. «Αναπαύσου εν ειρήνη, όμορφε άγγελέ μου», έγραψε στο Twitter μια Ουκρανή δημοσιογράφος όταν έμαθε ότι το ο σκύλος της που έπρεπε να αφήσει πίσω όταν έφυγε από το σπίτι της πέθανε.

Τα ζώα πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς σε κάθε πόλεμο. Σκέψου τα άλογα που πνίγονται στη λάσπη στα πεδία των μαχών της Γαλλίας ή τους νεροβούβαλους που πυροβολούνται από τον αέρα στους ορυζώνες του Βιετνάμ ή τα βασανισμένα ζώα της φάρμας στη Γκουέρνικα του Πικάσο. Οι θάνατός τους δεν υπολογίζονται ποτέ σε επίσημα στοιχεία θυμάτων και όλα ξεχνιούνται, κάνουμε λες και η δική τους ζωή δεν αξίζει.

Unsplash/Anoir Chafik

Τα ζώα είναι επίσης στόχοι στον πόλεμο, συνήθως ως μέσο για να στερηθεί ένας εχθρός από τροφή και εισόδημα. Αλλά σε αυτόν τον πόλεμο, τα ζώα έχουν γίνει στόχοι της Ρωσίας για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για την καθαρή σκληρότητα. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι σκόπιμα χτυπούσε καταφύγια σκύλων και στάβλους αλόγων. Ρώσοι στρατιώτες σε υποχώρηση από την περιοχή του Κιέβου άφησαν πίσω τους τα γεμάτα σφαίρες πτώματα όχι μόνο βοοειδών, αλόγων και κατσικιών, αλλά ακόμη και κατοικίδιων σκύλων. Σκοτώνοντας ζώα, οι εισβολείς φαίνεται να ανταποκρίνονται σε όλες τις φωτογραφίες Ουκρανών με κατοικίδια σε καταφύγια βομβών και νηοπομπές εκκένωσης. Οι Ρώσοι έχουν εντοπίσει έναν ακόμη τρόπο για να προκαλέσουν πόνο στον ουκρανικό λαό—όχι λιμοκτονώντας τον αλλά ραγίζοντας την καρδιά του.

Ο σκύλος σου είναι στην τσίτα όλη την ώρα; Δες πώς να το διαχειριστείς

Έτσι ο πόλεμος αφαιρεί τη ζωή από χιλιάδες ζωάκια τα οποία δεν μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει, δεν ξέρουν γιατί βασανίζονται και χάνουν τόσο άδικα την ζωή τους. Ο πόλεμος δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο που κατοικούν. Στη συνείδησή τους δεν έχει κανένα νόημα. Ένα ελάφι καμένο από τα πυρά του πυροβολικού δεν καταλαβαίνει την αιτία του πόνου του και στην Ουκρανία, η συγκεκριμένη αδικία φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη γιατί τα ζώα σε αυτόν τον πόλεμο δεν είναι ανώνυμα, χάρη στα social media, μέσα από τα οποία γίνεται γνωστή η ιστορία τους, συγκεντρώνεται ακόμα και βοήθεια γι’ αυτά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bublyk pom (@bubliikss)

Οι ιστορίες αυτών των ζώων, λοιπόν, ίσως μαρτυρούν κάτι περισσότερο για τις δύο πλευρές του πολέμου. Δεν αφήνω να εννοηθεί πως οι Ουκρανοί είναι περισσότερο φιλόζωοι από άλλους ανθρώπους, αλλά σίγουρα ο πόλεμος έχει αλλάξει τους Ρώσους.

Μια εισβολή που ξεκίνησε με σκοπό τη διαγραφή ενός ολόκληρου έθνους έχει απανθρωποποιήσει τους Ρώσους στρατιώτες τόσο γρήγορα που η δολοφονία έχει γίνει αυτοσκοπός, έτσι καταλήγουν να πυροβολούν ακόμα και αδέσποτα ζώα, γιατί πολύ απλά ο πόλεμος θολώνει την σκέψη και αλλάζει ριζικά τον άνθρωπο. Από την άλλη, η χώρα στην οποία πήγαν για να καταστρέψουν, παλεύοντας για τη ζωή της, προσπαθεί να σώσει τα αδέσποτά της, τα ζώα της.

Εικόνες ελπίδας, έμπνευσης και θλίψης από την Ουκρανία: Γιατί κανείς δεν μπορεί να σου δώσει περισσότερη δύναμη από έναν λαό που αντιστέκεται

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα αδέσποτα της Ουκρανίας αποκαλύπτουν την δική τους ιστορία για τον πόλεμο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανίας,oukranias