Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής: Πέρασε η ελληνική παρέμβαση για το Brexit!

13:59 29/4/2017 - Πηγή: iPop

Αποδεκτή έγινε η ελληνική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις και τα αποτελέσματα για το Brexit, δεν συνιστούν κανενός είδους νομικό ή πολιτικό προηγούμενο για άλλη πράξη εντός της ΕΕ και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες.

Την πρόταση που θα συμπεριληφθεί και στα πρακτικά, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα τόνισε σε δηλώσεις του πως σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη. Παράλληλα, αναφερόμενος και στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Συμφώνησαν ομόφωνα

Μόλις δεκαπέντε λεπτά χρειάστηκαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών, για να εγκρίνουν ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις για το επερχόμενο Brexit.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tousk, δήλωσε εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής πως εγκρίθηκε η δίκαιη και στέρεη εντολή, φανερώνοντας το αποτύπωμα των σύντομων συνομιλιών.

Λίγο νωρίτερα, τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, έδωσαν το στίγμα της επόμενης ημέρας από το Brexit, το οποίο είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία, ωστόσο απόλυτη προτεραιότητα για τους ηγέτες των χωρών-μελών είναι η διασφάλιση των συμφερόντων αυτής.

Η Angela Merkel, επικεντρώθηκε στα μελλοντικά δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν στην Ε.Ε, τονίζοντας πως θα γίνει οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστούν αυτά. Παράλληλα η καγκελάριος, αφού ευχαρίστησε τους Tousk και Juncker για τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, υπογράμμισε πως θα εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα με σκοπό μια ομαλή έξοδο προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος ήταν πιο καυστικό στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως «η Βρετανία θα πληρώσει κάποια στιγμή ένα αναπόφευκτο τίμημα» για την έξοδό της από την Ε.Ε. «Δεν πρέπει να μπει τιμωρία στην Βρετανία, όμως είναι σίγουρο πως εκτός Ε.Ε, θα βρίσκεται σε λιγότερη καλή θέση από ότι είναι σήμερα», τόνισε ο Francois Hollande.

Βέβαια, ο γάλλος πρόεδρος κλείνοντας τις δηλώσεις του, ξεκαθάρισε όπως και ο Donald Tousk λίγο νωρίτερα πως η Ευρώπη θα πρέπει να βγει ενωμένη, όχι μόνο από την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται σήμερα, αλλά από την διαδικασία του Brexit.

The post Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής: Πέρασε η ελληνική παρέμβαση για το Brexit! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα