Συγκλίσεις κι «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση | Πότε θα αποχωρήσουν οι Θεσμοί;

21:47 7/3/2017 - Πηγή: iPop
| Πότε

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση στην Αθήνα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους επικεφαλής των Θεσμών, με την αποχώρησή τους απ’ την Αθήνα να παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι Θεσμοί αύριο, Τετάρτη, θα αποφασίσουν για το εάν θα παραμείνουν στην Αθήνα ή θα επιστρέψουν στις έδρες τους. Η

απόφασή τους θα εξαρτηθεί απ’ την πορεία των διαπραγματεύσεων σήμερα, Τρίτη.

Οι συζητήσεις φαίνεται πως πλέον έχουν μπει στον πυρήνα των ζητημάτων, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ν’ αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση σε ορισμένα θέματα και διαφορές σ’ άλλα.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες- οι οποίες τονίζεται πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως- αναφέρουν πως το ΔΝΤ δείχνει θετική στάση αναφορικά με την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού για το 2016, κάτι το οποίο θα μειώσει το δημοσιονομικό «κενό» το οποίο «βλέπουν» οι Θεσμοί για το 2018.

Η Κυβέρνηση, απ’ την πλευρά της, φέρεται να αποδέχεται ότι τα μέτρα θα παραμείνουν στο 2% του ΑΕΠ για αφορολόγητο και συντάξεις, δηλαδή μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ.

Παράλληλα, φέρεται πως όλα οδεύουν στο να «κλείσει» και ο μηχανισμός πρόβλεψης των δημοσιονομικών.

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, οι δύο πλευρές φέρεται να συμφωνούν στα βασικά σημεία του.

Πού υπάρχουν διαφωνίες;

Μεγάλο «αγκάθι» έχει αποδειχθεί το θέμα των εργασιακών, με τους Θεσμούς να επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις και την ελληνική πλευρά να έχει ως αίτημά της την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Διαφωνίες παραμένουν ακόμα κι αναφορικά με τα αντίμετρα, με την Κυβέρνηση να ζητά να έχουν θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Εάν οι Θεσμοί παραμείνουν ή επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το EuroWorking Group της Πέμπτης, τότε πιθανώς να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Photo: GETTY IMAGES/CHRISTOPHER FURLONG

The post Συγκλίσεις κι «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση | Πότε θα αποχωρήσουν οι Θεσμοί; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα