Στουρνάρας: «Πρέπει να πάψουμε να είμαστε πλέον μία φοροκεντρική οικονομία»

16:06 4/3/2017 - Πηγή: iPop

Πως «πρέπει να πάψουμε να είμαστε πλέον μία φοροκεντρική οικονομία» αλλάζοντας το δημοσιονομικό μείγμα και ότι πρέπει να γίνει αναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά μετά το 2021 δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από το βήμα του 2oυ Delphi Economic Forum.

Την στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα,

ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας , Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να γίνει μείωση πλεονασμάτων στο 2% μετά το 2021.

Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% για το διάστημα μετά το 2021. Αυτό θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα αλλάξει προς το καλύτερο την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους

Ο κ.Στουρνάρας, αναφερόμενος στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κρατώντας μία εξαιρετικά αισιόδοξη στάση εξήγησε πως για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Εκτίμησε πως στην περίπτωση που η αξιολόγηση κλείσει σύντομα, θα πρέπει να «αναμένονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια». Ο ίδιος, έδωσε τα εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση τονίζοντας πως από ότι φαίνεται έχει μάθει να ελέγχει αποτελεσματικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς το 2016 βρέθηκε πολύ κοντά στους στόχους που είχαν τεθεί.

Ο ίδιος, μάλιστα, πρότεινε να υπάρξει αλλαγή στους στόχους της διαπραγμάτευσης, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση των πρωτογενών έστω σε δεύτερο χρόνο προκειμένου να υπάρξει όπως είπε η προοπτική μείωσης της φορολογίας.

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του στο 2o Delphi Economic Forum ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως η ΤτΕ θεωρεί πως το δημοσιονομικό μείγμα πρέπει να αλλάξει ώστε να πάψουμε «να είμαστε πλέον μία φοροκεντρική οικονομία» καθώς αυτό είναι αρκετό «επικίνδυνο». Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις και να ψηφίσει τους νόμους για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από ποινικές ευθύνες για την αναδιάρθρωση δανείων και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σχετικά με την αβεβαιότητα η οποία υπάρχει στην Ευρώπη, ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε πως αν και η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται ακόμα απειλεί την Ευρωζώνη. Σχετικά με τα βασικά αίτια αυτής της αβεβαιότητας εξήγησε πως είναι οι πολιτικοί κίνδυνοι εξαιτίας των εκλογών αναμετρήσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία) αλλά και η άνοδος του λαϊκισμού, η ενίσχυση του προστατευτισμού, η αδυναμία φορολόγησης των κερδισμένων της παγκοσμιοποίησης, η έξαρση του προσφυγικού, του Brexit και η ρευστότητας λόγω της νέας πολιτικής κατάστασης στις ΗΠΑ.

The post Στουρνάρας: «Πρέπει να πάψουμε να είμαστε πλέον μία φοροκεντρική οικονομία» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στουρνάρας, Πρέπει,stournaras, prepei