Στο σφυρί όλες οι ΔΕΚΟ

20:23 19/5/2016 - Πηγή: iPop

Στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών περνάνε δεκάδες «προβληματικές» ΔΕΚΟ, η οποία αποτελεί μέλος του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η εταιρεία που συστήνεται θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των εν λόγω ΔΕΚΟ,

προσφέροντας εξυγίανση και αναβαθμισμένη εταιρική διοίκηση.

Ανάμεσα στους στόχους της εταιρείας είναι η εξάλειψη του ελλείμματος των ΔΕΚΟ με απώτερο στόχο να δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες με μικρότερες επιχορηγήσεις μέσω των εταιρειών.

Σε αρχική φάση, σύμφωνα με όσα προβλέπει το υπόμνημα του πολυνομοσχεδίου, μεταφέρεται ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σημειώνεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης από το 2013.

Ποιες άλλες εταιρείες θα περάσουν στην ΕΔΗΣ;

Ο ΟΑΣΑ και πιο συγκεκριμένα ο Ο.ΣΥ.ΑΕ (λεωφορεία και τρόλεϊ) και η ΣΤΑΣΥ που αφορά το Μετρό και τον Ηλεκτρικό της πρωτεύουσας.

Πέραν τούτου, ΟΑΚΑ ΑΕ και ΕΛΤΑ περνάνε επίσης στην ΕΔΗΣ. Όλα αυτά παρά το ότι τα ΕΛΤΑ είναι σε διαδικασία αποκρατικοποίησης από το 2011 μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην συνέχεια, στην ΕΔΗΣ θα περάσουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν μόνο με τη παραχώρηση μειοψηφικών ποσοστών.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει μελλοντική μεταφορά και των ΕΛΒΟ ΑΕ, του Αττικό μετρό ΑΕ και της ΔΕΗ Α.Ε.

Το Μαξίμου για το νέο Ταμείο:

«Tα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη. Είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν.

Σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους, τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις. Αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προτάσεις των Θεσμών».

The post Στο σφυρί όλες οι ΔΕΚΟ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα