Στη Μάλτα ο Τσίπρας για την άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε.- Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες

07:49 3/2/2017 - Πηγή: iPop

Το παρών θα δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε. στη Μάλτα, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στα πλαίσια της Συνόδου, θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τους A. Merkel, J.C. Juncker, T. May και F. Hollande.

H Σύνοδος θα αποτελείται από δύο συνεδρίες: Το πρωί οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν για το μεταναστευτικό και το απόγευμα θα προετοιμάσουν την 60ή επέτειο, στις 25 Μαρτίου 2017, της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο και τη Λιβύη, ενώ θα συμφωνήσουν και τη λήψη μέτρων προκειμένου να ανακοπούν οι ροές αλλά και μπει τέλος στα κυκλώματα των λαθρεμπόρων ανθρώπινων ζωών.

O D. Tusk σημείωσε συγκεκριμένα με αφορμή τη Σύνοδο ότι «κύριος στόχος μας στη Σύνοδο της Μάλτας είναι η ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι θάνατοι ανθρώπων στις ερήμους και τις θάλασσες. Είναι επίσης, ο μόνος τρόπος για να τεθεί έλεγχος της μετανάστευσης στην Ευρώπη».

Προτεραιότητες που θα τεθούν αναφορικά με τη συνεργασία με τις Αρχές της Λιβύης:

Εκπαίδευση, εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής
Αυξημένες προσπάθειες προκειμένου να διαλυθεί η επιχείρηση λαθρεμπορίου ανθρώπινων ζωών, με ευθύνη της Λιβύης και σχετικών διεθνών εταίρωνΒελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των τοπικών κοινοτήτων στην ΛιβύηΠρόσκληση για αύξηση του βαθμού συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) στα εξής πεδία:Εξασφάλιση επαρκών δυνατοτήτων και συνθηκών στην Λιβύη για υποδοχή μεταναστώνΕνίσχυση ενημερωτικών εκστρατειών (ενημερωτικές καμπάνιες) για το μεταναστευτικό καιΕντατικοποίηση των δραστηριοτήτων οικειοθελούς επιστροφής.
Επιπλέον, οι ηγέτες θα επισημάνουν την αναγκαιότητα αρωγής, ώστε να μειωθεί η πίεση στα σύνορα της Λιβύης, ενισχύοντας την δυνατότητα συνοριακής διαχείρισης εκ μέρους της Λιβύης και σε συνεργασία με γειτονικά κράτη.Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:09:00-09:40
Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων10:00-12:30
1η συνεδρία εργασιών12:45-13:00
Οικογενειακή φωτογραφία13:45-15:30
Ανεπίσημο γεύμα16:00-17:00
Συνεντεύξεις Τύπου17:15-19:15
2η συνεδρία εργασιών

Σημείωση: Όλες οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε τοπική ώρα Μάλτας (-1 από ώρα Ελλάδας).

The post Στη Μάλτα ο Τσίπρας για την άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε.- Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα