Σπίρτζης: Δύο δημόσιοι φορείς για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

19:20 14/1/2017 - Πηγή: iPop

Δύο δημόσιοι φορείς θα δημιουργηθούν για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος εξήγησε το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τουςστη συνάντηση στο δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου με δημάρχους του νομού, μετά από αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Την δημιουργία δύο φορέωναστικές

συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος εξήγησε πως ο ένας θα είναι φορέας σχεδιασμού και ελέγχου και ο δεύτερος φορέας λειτουργίας και εξήγησε πως το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σχετικά σύντομα.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι ιδιώτες δεν θα συμμετέχουν στο φορέα λειτουργίας ενώ για την λειοτυργία του Μετρό υπό αυτόν τον φορέα σημείωσε: «Επειδή το Μετρό είναι άλλης τεχνολογίας από αυτό της Αθήνας, ο φορέας θα αναλάβει και τη λειτουργία του Μετρό άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα, ώστε με την παράδοση του έργου, στο τέλος του 2019, να μπορεί να το λειτουργήσει». Για τις οδικές αστικές μεταφορές ο κ. Σπίρτζης σχολίσε ότι ο φορέας «Παράλληλα θα αναλάβει και τις οδικές αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης, με δικό του στόλο λεωφορείων. Αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα από το τέλος του 2019 αλλά αυτό είναι ένα τυπικό θέμα, το οποίο θα κανονιστεί και από το πόσο θα τρέξει η διοίκηση του νέου φορέα και του υπερκείμενου φορέα τις διαδικασίες να στελεχωθεί και να προχωρήσει το έργο».

Ερωτηθείς αν θα προσβληθεί η σύμβαση με τον ΟΑΣΘ απάντησε: «Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, πιθανόν και να μην υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή, λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας».

Μας δίνει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο να λειτουργήσουμε. Επομένως ή θα πάμε σε διαγωνισμούς ιδιωτών για το μεταφορικό έργο, που δεν θα έχουμε δηλαδή μονοπώλιο όπως είναι σήμερα, ή θα έχουμε δημόσιο φορέα που θα αναλάβει τις αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης και επιλέγουμε το δεύτερο. Αυτό θα γίνει όταν ορίζει η οδηγία, την ημερομηνία που ορίζει η οδηγία

Σχετικά με το ρόλο της αυτοδιοίκησης υπογράμμισε: «Η δική μας πρόθεση είναι η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης πιο ενεργά στο φορέα λειτουργίας και προφανώς και η συμμετοχή της στο σχεδιασμό και στον υπερκείμενο φορέα. Αυτό θεωρώ ότι είναι κοινός τόπος, όπως κοινός τόπος είναι και η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών και ποιοτικά και ποσοτικά σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης».

Δεσμεύτηκε, άλλωστε, ότι «ο υπερκείμενος φορέας θα κοιτάει το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών σε επίπεδο νομού» και ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ και αυτό, όπως τόνισε, είναι και προτεραιότητα του υπουργείου και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα ξανασυζητήσουμε πάρα πολύ σύντομα και θα στείλουμε συγκεκριμένο κείμενο για το νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει».

Photo:Nikos Paleologos / SOOC

The post Σπίρτζης: Δύο δημόσιοι φορείς για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα