Σκληρές οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά- Αχτσιόγλου: «Συνεχίζουμε»

17:36 20/11/2016 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής η συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών για το ζήτημα των εργασιακών. Οι συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου 4 ώρες δεν φαίνεται πως κατέληξαν σε σύγκλιση σε βασικά ζητήματα.

Η λακωνική δήλωση της Υπουργού Εργασίας εξερχόμενη απ’ την συνάντηση ήταν απλώς «συνεχίζουμε», επιβεβαιώνοντας ότι προς το παρόν οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει και απαιτούνται περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Αγκάθι»

αποτελεί το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, με τους δανειστές- και ιδιαίτερα το ΔΝΤ- να πιέζουν για αύξηση του ορίου, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε αύξηση του ορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες διαπραγματευτές απ’ την πλευρά τους προτείνουν την προέγκριση των ομαδικών απολύσεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καθοριστικής σημασίας θα είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ωστόσο, οι δανειστές φέρεται να πιέζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης θα πρέπει να συζητηθεί, ανεξάρτητα απ’ την απόφαση.

Για τον κατώτατο μισθό, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τίθεται ζήτημα για το ύψος του, αλλά για το πώς θα καθορίζεται. Το Υπουργείο υποστηρίζει την επαναφορά του καθορισμού στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι Θεσμοί απ’ την πλευρά τους φέρεται να διαφωνούν μ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους Θεσμούς

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα δημοσιονομικά.

18:00: Δημόσια οικονομικά19:00: Παιδεία20:00: Αγορές Προϊοντων22:00: Υγεία

The post Σκληρές οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά- Αχτσιόγλου: «Συνεχίζουμε» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα