Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η αναζήτηση πολιτικής λύσης- Θα κλείσει η β’ αξιολόγηση μέσα στο 2016;

21:19 11/12/2016 - Πηγή: iPop

Γεμάτη κρίσιμες επαφές θα είναι η εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο, Δευτέρα, για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες αλλά και Βερολίνο. Και στις δύο πόλεις ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σημαντικές συναντήσεις, με τις οποίες ελπίζει να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση, ενώ ο χρόνος πιέζει.

Απ’ τα ραντεβού του Πρωθυπουργού

στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ξεχωρίζει σίγουρα εκείνο με την Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, καθώς η γερμανική πλευρά είναι απ’ τους σκληρούς «παίκτες» που επιμένουν στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ απ’ το 2018, κάτι το οποίο έχει φέρει κι άλλες απαιτήσεις από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κατά τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει επί τάπητος τους όρους συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και να υποστηρίξει πως δεν είναι δυνατή η λήψη μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ προκαταβολικά απ’ το 2016 για το 2019, όπως είναι η απαίτηση του ΔΝΤ.

Κατά την ομιλία του το Σάββατο στα πλαίσια της συζήτησης στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως η Κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με παράλογες απαιτήσεις, ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος θα πάνε καλά και η συμφωνία θα κλείσει χωρίς να επιβληθούν νέα μέτρα.

Το θέμα είναι να δούμε ποια από όλες τις πλευρές θα κάνει πίσω προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία μέσα στο 2016: Η Α. Μέρκελ υποχωρώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα που υποστηρίζει ο Β. Σόιμπλε; Πώς θα αντιδράσει το ΔΝΤ εάν οι Ευρωπαίοι δεν υποχωρήσουν; Ποια θέση θα πάρει η Κυβέρνηση εάν καμία μεριά δεν κάνει βήματα πίσω;

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Τετάρτη 14.12: Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και το απόγευμα θα έχει τετ-α-τετ με τον Νίκο Αναστασιάδη. Το παρών στην συνάντηση θα δώσουν επίσης οι ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πέμπτη 15.12: Πρόγευμα με τον Μάρτιν Σουλτς και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κι έπειτα στην Σύνοδο Κορυφής.

Στα πλαίσια της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ.

Παρασκευή 16.12: Μετάβαση του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Το μεσημέρι θα έχει γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία με την Άνγκελα Μέρκελ και στην συνέχεια θα συναντήσει τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Σάββατο 17.12: Ο Πρωθυπουργός το πρωί θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Την ίδια ημέρα θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

The post Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η αναζήτηση πολιτικής λύσης- Θα κλείσει η β’ αξιολόγηση μέσα στο 2016; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα