Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Αυστηρά μηνύματα και απειλές

15:17 1/2/2017 - Πηγή: iPop

Τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και με τις οι δύο πλευρές να στέλνουν απειλητικά μηνύματα και να τονίζουν, πως δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν βήμα πίσω. Συγκεκριμένα την Τετάρτη λίγο μετά τις δηλώσεις του Δ. Βίτσα στις οποίες υπογραμμίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα τον λόγο πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας λέγοντας «δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός». Σε ανάρτηση του στο twitter o βουλευτής Σμύρνης του ισλαμιστικού

κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, Hüseyin Kocabıyık, απείλησε, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χτυπήσει την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Hüseyin Kocabıyık έγραψε:

Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Καρντάκ (τουρκική ονομασία για τα Ίμια) γιατί θα σας χτυπήσουμε

Λίγες ώρες νωρίτερα ο βουλευτής της είχε επίσης γράψει:

Το 1996 η πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δώσει εντολή για βύθιση των ελληνικών πλοίων στα Ίμια αλλά επειδή ο ανόητος επικεφαλής του ναυτικού τότε φοβήθηκε δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Η κακομαθημένη συμπεριφορά των Ελλήνων στο Αιγαίο συνεχίζεται από τότε που αυτή η πολιτική οδηγία δεν εφαρμόστηκε. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996

Yunanistan’ı uyarıyorum: 1996 da bir korkak amiralin sayesinde kurtuldunuz. Bizimle Kardak oyunu oynamayın, sizi vururuz!

— Hüseyin Kocabıyık (@hsyk35) February 1, 2017

1996 yılında başbakan çiller Kardak da yunan gemilerini batırın talimatını verdi. Dönemin korkak deniz komutanı bu emri yerine getirmedi.

— Hüseyin Kocabıyık (@hsyk35) January 31, 2017

O gün siyasi talimat yerine getirilmediği için Ege’de yunan şımarıklığı devam ediyor. Ama Yunan şunu bilmeli. Türkiye 96 Türkiye’si değil.

— Hüseyin Kocabıyık (@hsyk35) January 31, 2017


Μιλώντας στη Hurriyet Daily News ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Fikri Isik εστίασε στην επίσκεψη Καμμένου στον εναέριο χώρο πάνω τα Ίμια και τόνισε:

Η Ελλάδα πρόσφατα αύξησε τη συχνότητα των συνοριακών παραβιάσεων της. Από καιρό σε καιρό, αυτό οφείλεται στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καλό

Ο Τούρκος Υπουργός αναφερόμενος στην ένταση που υπάρχει μεταξύ των δύο χώρων δήλωσε πως «δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί» και σημείωσε:

Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μας

Εν συνεχεία εξήγησε ότι «Η Τουρκία, δεν θέλει να είναι εκείνη που θα κλιμακώσει την ένταση» και, .όπως σημείωσε «δεν θα υποκύψει σε οποιαδήποτε τετελεσμένο γεγονός».

Επίσης, ο Fikri Isik, υπογράμμισε:

Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου. Η ένταση δεν πρέπει να κλιμακωθεί

Την ίδια στιγμή, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν, πως αύξηση των παραβιάσεων ήταν η σταγόνα η οποία ξεχείλισε το ποτήρι και συμπληρώνουν ότι:

Η Τουρκία ήθελε να υπενθυμίσει στην Ελλάδα την παρουσία της στο Αιγαίο

Από την πλευρά του ο αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μας μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή όπου και δήλωσε:

Στα ζητήματα κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες

Ενώ πρόσθεσε: «Τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον. Εμείς αντιμετωπίζουμε όλη την κατάσταση των προκλήσεων και των πιθανών προβοκατσιών με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Αυτό φάνηκε και αντιπροχθές και τη σημερινή μέρα»

Θυμίζουμε, ότι το πρωί της Τετάρτης ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επισκέφθηκε τον εναέριο χώρο πάνω από τα Ίμια, που βρίσκονται περίπου ένα ναυτικό μίλι από το τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας, την Αλικαρνασσό, την 1η Φεβρουαρίου και πέταξε ένα στεφάνι στο Αιγαίο στη μνήμη των τριών Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους σε ατύχημα με ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1996.

Τι είπε ο Κουμουτσάκος;

Τις απειλές της Τουρκίας σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος εκφράζοντας την απογοήτευση του για τη στάση που κρατά η Τουρκία και συγκεκριμένα λέγοντας:

Δυστυχώς, η Τουρκία επιμένει στη λογική της έντασης. Επιμένει στην παράνομη και ριψοκίνδυνη πρακτική των παραβάσεων, παραβιάσεων και των προκλητικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο

«Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς περί δήθεν «γκρίζων ζωνών», καθώς και με τις απειλές κατά Κράτους – μέλους της Ε.Ε. και συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, καθιστούν τη Τουρκία παράγοντα αστάθειας για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στις Διεθνείς Συνθήκες. Μένει με αποφασιστικότητα αμετακίνητη σε αυτές. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παρασυρθεί στα παιχνίδια κλιμάκωσης της Τουρκίας

Διαβάστε επίσης:

Βίτσας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες σε ζητήματα κυριαρχίας

The post Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Αυστηρά μηνύματα και απειλές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα