Σε εφαρμογή το περιουσιολόγιο το 2016 – Πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους

13:16 1/1/2016 - Πηγή: iPop

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την εφαρμογή του περιουσιολογίου μέσα στο 2016, στο οποίο όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν πόθεν έσχες.

Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τον Απρίλιο του 2016, το υπουργείο Οικονομικών, στοχεύει στη διαμόρφωση μιας συνολικής εικόνας των περιουσιακών στοιχείων κινητής κι ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να συλλέξει αναλυτικά στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τυχόν αδήλωτα

εισοδήματα, συμπληρώνοντας ειδική φόρμα στο περιουσιολόγιο, με την οποία θα ενημερώνονται οι φορολογικές αρχές για την περιουσιακή τους κατάσταση.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει μεταξύ άλλων να δηλώσουν την αξία αποτίμησης όλων των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων τους, όπως επίσης και τις τραπεζικές καταθέσεις τους, με υποβολή σχετικώνστοιχείων και για τυχόν συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών:

Σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τη δήλωση τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων και «δαπανών πολυτελείας», που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ σε δεύτερη φάση, από το 2017, θα ενταχθούν στο σύστημα τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα.

Τι θα δηλώνουμε στο περιουσιολόγιο;

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς τα ποσά και τις θυρίδες, χωρίς το περιεχόμενο.

Όσοι πολίτες αποφασίσουν να μην δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία στο Περιουσιολόγιο, τότε θα υπάρχει δέσμευση των στοιχείων τους υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Πότε θα τα παίρνουμε πίσω;

Όταν ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, ενώ θα υπάρχει και ποινή, με την επιβολή προστίμου ανάλογα με την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

Το Περιουσιολόγιο αφορά ακίνητη και κινητή περιουσία του κάθε φορολογούμενου πολίτη.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ελέγχονται οι περιουσιακές καταστάσεις τους και να υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση σε περίπτωση που εμφανιστούν μεγάλες αποκλίσεις που δεν δικαιολογούνται.

The post Σε εφαρμογή το περιουσιολόγιο το 2016 – Πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα