Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση δίνει πόδια σε γάτα

14:31 22/4/2014 - Πηγή: iPop

Βιονική γάτα έγινε ο Όσκαρ, ο οποίος μετά από μία πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση απέκτησε ένα νέο ζευγάρι πόδια! Όχι δεν είναι σενάριο ταινίας, είναι η πραγματικότητα!

Ο άτυχος γάτος της φωτογραφίας, αποκοιμήθηκε στον ήλιο, αγνοώντας την αλωνιστική μηχανή η οποία ήταν σε λειτουργία μπροστά του. Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τα δύο πίσω πόδια του! Ευτυχώς για εκείνον, η βιοτεχνολογία ήταν με το μέρος του και του χάρισε

ένα νέο ζευγάρι!

Η εγχείρηση έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως από τον κτηνίατρο Noel Fitzpatrick ή αλλιώς γνωστό ως bionic vet, ενώ τα εμφυτεύματα δημιουργήθηκαν από ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής τον καθηγητή Gordon Blunn, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον κτηνίατρο, ώστε να συνδυάσουν τη μηχανική με τη βιολογία. Ο Όσκαρ έχει δύο εμφυτεύματα, ένα σε κάθε πίσω πόδι. Η επιτυχία αυτής της επέμβασης, η οποία λέγεται itap (intraosseous transcutaneous amputation prosthetics) και με την οποία ουσιαστικά φτιάχνουν τεχνητά μέρη από την αρχή, δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Μόλις οι Nolans (οι ιδιοκτήτες) κατανοήσαν την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί κανόνισαν τη χειρουργική επέμβαση. Σε μια διαδικασία τριών ωρών, η κτηνιατρική χειρουργική ομάδα εμφύτευσε «μανταλάκια» στα οστά του αστραγάλου του Oscar σε κάθε ένα από τα πίσω πόδια του. Τα εμφυτεύματα, τα οποία είναι προσαρτημένα στο κόκκαλο το σημείο που έγινε ο ακρωτηριασμός, επικαλύφθηκαν με υδροξυαπατίτη για να ενθαρρυνθούν τα κύτταρα των οστών να αναπτυχθούν πάνω στο μέταλλο.

Το δέρμα στη συνέχεια άρχισε να αναπτύσσεται σε μια ειδική «ομπρέλα» στο τέλος του μετάλλου για να σχηματίσει ένα «φράγμα» κατά των βακτηρίων και των δυνητικά θανατηφόρων λοιμώξεων.

Ο Oscar προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του, μόλις μια μέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση και, παρά τα κάποια προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει με διάφορες λοιμώξεις, ήταν σε θέση να φέρει το βάρος εξίσου στα τέσσερα άκρα του, εντός τεσσάρων μηνών.

Ο Δρ Fitzpatrick, δήλωσε πως ο ασθενής είχε κάνει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη, «Ο Oscar μπορεί πλέον να τρέξει και να πηδήξει όπως κάθε γάτα» και πρόσθεσε «Το εκπληκτικό με τον Όσκαρ είναι ότι βάλαμε ένα κομμάτι μετάλλου μέσα στο οποίο θα μεγαλώσει το δέρμα και θα γίνει κανονικό κόκαλο».

Photo: theguardian.comExtra tip!

Η τεχνολογία itap εφαρμόζεται φυσικά και στους ανθρώπους. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μια γυναίκα που έχασε το χέρι της στο Λονδίνο μετά από βομβιστική επίθεση το 2005.

The post Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση δίνει πόδια σε γάτα appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα