«Πρώτο ορατό βήμα» της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας η επιστροφή των μεταναστών τονίζει η Κομισιόν

16:43 4/4/2016 - Πηγή: iPop

Στην ισχύ της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας εστιάζει η Κομισιόν. Σε δηλώσεις του την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε την επιστροφή των πρώτων μεταναστών στην Τουρκία «πρώτο ορατό βήμα»της υλοποίησης της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως συμφωνίας της 18ης Μαρτίου «αποσκοπεί στην παύση της παράνομης μετανάστευσης» αλλά και «στη διάλυση του επιχειρησιακού μοντέλου των διακινητών».

Μάλιστα, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των

δημοσιογράφων:

Δεν υπήρξαν αναταραχές και επεισόδια. Η σημερινή επιχείρηση ήταν οργανωμένη σωστά, με ικανοποιητική παρουσία της Frontex και επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Εκπρόσωπος Κομισιόν μίλησε και για τις επιστροφές των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα και επισήμανε πως «θα ξεκινήσουν όταν οι απαραίτητες νομικές -και όχι μόνο- ρυθμίσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία τεθούν σε ισχύ».

Παράλληλα, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι «κανένας αιτών άσυλο δε θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν έχει πρώτα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του ως προς τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα».

Σημείωση!

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι στην Άγκυρα. Εκεί αναμένεται να έχει συναντήσεις με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, για «το σύνολο αυτών των ζητημάτων».

Σε ισχύ βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Οι πρώτοι μετανάστες έφτασαν από την Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ παράλληλα και οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν στην Γερμανία.

Αεροπορικώς στη Γερμανία από την Τουρκία έφτασαν οι πρώτοι 32 Σύροι πρόσφυγες. Αρχικά έφτασαν 16 άτομα τα οποία προσγειώθηκαν στο Ανόβερο το πρωί με πτήση από την Κωνσταντινούπολη και ακολούθησαν ακόμα 16.

Λίγο μετά τις 9:30 έφτασε στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο το οποίο μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα καθώς από το πρωί της Δευτέρας τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ε. Ε. – Τουρκίας.

Οι μετανάστες οι οποίοι έχουν κυρίως καταγωγή από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές έφυγαν το πρωί από το νησί της Λέσβου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Οσμανίγιε που βρίσκεται στη νότια Τουρκία θα μεταφερθούν οι Σύροι πρόσφυγες οι οποίοι θα φθάνουν στην Τουρκία από την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη του την Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και τόνισε:

«Οι Σύροι που αναχώρησαν από καταυλισμούς στην Τουρκία θα μεταφερθούν στην Γερμανία, απ’ όπου θα ταξιδέψουν σε άλλες χώρες»

Τι προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας;

Την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και βρίσκονται στην Ελλάδα παράνομα.

Παράλληλα, σε αντάλλαγμα η Ε.Ε. τονίζει πως θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία. Επίσης, αναμένεται να διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα αλλά και καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Σύμφωνα πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, από Μυτιλήνη αναχώρησε το πλοίο Λέσβος με 64 μετανάστες και ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex .

Επίσης αναχώρησε από το νησί και το τουρκικό πλοίο Ναζλί Ζαλέ με 72 μετανάστες και ισάριθμους συνοδούς.

Από τη Χίο αναχώρησε επίσης το πλοίο Έλ Τούρκ με 66 άτομα και ισάριθμους συνοδούς.

Σημειώνεται ότι στη Λέσβο βρίσκονται αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία .

Πληροφορίες μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι πρόκειται για μετανάστες κυρίως από το Πακιστάν,από χώρες της Βορείου Αφρικής και από Μπαγκλαντές.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός, δεδομένης της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που προκαλεί η στάση της Τουρκίας ν’ αφήσει την δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης για την τελευταία στιγμή.

Ειδικότερα, τα κέντρα καταγραφής σε Τσεσμέ και Δεκελί δεν είναι ακόμα έτοιμα, ενώ 750 άτομα αναμένεται πως θα μεταφερθούν από τη Λέσβο στο Δεκελί, ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη με δύο τουρκικά πλοία, τα οποία όμως διοικεί η Frontex.

Η εφημερίδα εφημερίδα Milliyet μεταδίδει ότι τα άτομα θα μπορούν να φιλοξενούνται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, μέχρι να είναι έτοιμο το κέντρο.

Ο ΟΗΕ κι άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές και ζητούν να πάρουν αναβολή οι επαναπροωθήσεις, ενώ η Τουρκία διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας ότι οι αρχές στέλνουν τους Σύρους πίσω στην χώρα τους.

Θυμίζουμε πως η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας προβλέπει την έναν προς έναν μετεγκατάσταση, δηλαδή για κάθε Σύρο που θα δέχεται η Ε.Ε. από την Τουρκία, η Τουρκία θα δέχεται πίσω έναν πρόσφυγα- μετανάστη.

photo:REUTERS/MURAD SEZER

The post «Πρώτο ορατό βήμα» της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας η επιστροφή των μεταναστών τονίζει η Κομισιόν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα