Προσοχή στην ηλίαση: Πώς να την αποφύγεις και τα πρώτα συμπτώματα

15:04 29/6/2020 - Πηγή: iPop

Η θερμοκρασία αυξάνεται και περνάς πολλές ώρες στην παραλία. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τη ζέστη κι άλλοι δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανότατα, αν είσαι ανάμεσα σ’ εκείνους που δεν μπορούν τον ήλιο, προφυλάσσεσαι ήδη και δεν κινδυνεύεις από ηλίαση τόσο όσο οι υπόλοιποι, που αγαπούν το να “λιώνουν” κάτω απ’ τον ήλιο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον σωστό τρόπο προστασίας απ’ την ηλιακή ακτινοβολία, γιατί πολλές φορές μπορεί να ξεχαστούμε ή να μην νιώθουμε ότι μας χτυπάει τόσο πολύ ο ήλιος, αλλά τελικά να την “πατήσουμε” και να καταλήξουμε να παθαίνουμε

ηλίαση.

Unsplash/Jason BlackeyeΠάμε να ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά, όμως… Τι είναι η ηλίαση;

Είναι ο πιο κοινός τύπος θερμοπληξίας και προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Η ηλίαση οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, λόγω αδυναμίας ρύθμισής της, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του οργανισμού.

Συμβουλές για μια ζεστή μέρα:Μην το παρακάνεις με την παραμονή στον ήλιοΝα φοράς αντηλιακό και να το ανανεώνεις συχνάΠίνε πολλά υγρά (όχι αλκοόλ)Βεβαιώσου ότι έχεις φάει αρκετό αλάτιΑπόφυγε τις ώρες μεταξύ 12:00 και 15:00 το μεσημέρι, γιατί ο ήλιος καίει περισσότερο εκείνο το διάστημαΝα προτιμάς να κάθεσαι κάτω από μια σκιά και να δροσίζεις συχνά το σώμα σου στο νερόΝα φοράς καπέλο και εάν φοράς μπλουζάκι μπορείς να το βρέχεις (κάτι που κάνουμε πολύ σωστά συχνά στα παιδιά)

Unsplash/Meg SanchezΣυμπτώματα ηλίασης:Πονοκέφαλος και ζάληΠροβλήματα συγκέντρωσης και αδυναμία σκέψηςΈντονη δίψαΠυρετόςΈμετοςΤαχυκαρδίαΑίσθηση λιποθυμίας

Η ηλίαση, σε ακραίες περιπτώσεις, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Σύγχυση ομιλίας και αντίληψης, ψευδαισθήσεις, απώλεια συνείδησης και σπασμοί αποτελούν ακραία συμπτώματα ηλίασης.

Σε περίπτωση που εσύ ή κάποιος απ’ το περιβάλλον σου αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα μ’ έναν γιατρό.

Φυσικά, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που έχεις ηλίαση είναι να απομακρυνθείς απ’ τον ήλιο, να πας σ’ ένα σκιερό και δροσερό μέρος, να πιεις πολύ νερό και να δροσίσεις τον αυχένα κι άλλα σημεία του σώματός σου με κρύα πανιά.

Ευχόμαστε καλές και ασφαλείς διακοπές!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Θυμήσου εδώ όσα είχε πει στο iPop.gr ο δερματολόγος Νίκος Αποστολάκης για την σωστή προστασία απ’ τον ήλιο:

Αντηλιακό: Πρέπει να το φοράμε και γιατί; Πώς να διαλέξεις το σωστό!

Photo: Freepik

Το άρθρο Προσοχή στην ηλίαση: Πώς να την αποφύγεις και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα