Πρόκληση από Τουρκία: Το ελληνικό ΥΠΕΞ επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου

09:21 23/6/2017 - Πηγή: iPop

Με μια προκλητική και σκληρή ανακοίνωση απάντησε η Τουρκία στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, ενώ την ίδια στιγμή το State Department κάνει έκκληση προς την Τουρκία να σέβεται την παράδοση και την πολύπλοκη ιστορία της Αγίας Σοφίας.

Θυμίζουμε πως το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε με ανακοίνωσή του την Πέμπτη την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού

Χριστιανών».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μια αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί τις ελληνικές Αρχές ότι επέλεξαν «να διαστρεβλώσουν την ανάγνωση του Κορανίου».

Το τουρκικό Υπουργείο καταδικάζει την ελληνική ανακοίνωση και γράφει πως η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, που συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή, ενώ αναφέρει πως «είναι αμφισβητούμενο το τι αντιλαμβάνεται η χώρα από το διαθρησκειακό διάλογο».

Όλη η ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να εκφράσει τα συγχαρητήριά του στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη «Νύχτα της Δύναμης», επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και την πρόσκληση σε προσευχή στην Αγία Σοφία.

Η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή.

Ας αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν σε αυξανόμενη πίεση την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, καταθέτουν μηνύσεις εναντίον εκλεγέντων μουφτήδων επειδή τελούν τα τυπικά καθήκοντά τους και απέρριψαν ξανά φέτος το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια επερχόμενη γιορτή του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για λατρεία.

Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει για την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ακόμα τζαμί ανοικτό για λατρεία ούτε στην πρωτεύουσά της, τι αντιλαμβάνεται από το διαθρησκειακό διάλογο που ανέφερε στη δήλωσή της.

Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες».

Μήνυμα Πρ. Παυλόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, Rumen Radev, έστειλε το δικό του αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα. Ο ΠτΔ τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι μνημεία, όπως η Αγία Σοφία και να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή σου προοπτική είναι ανοιχτή».

Στήριξη από State Department

Την ίδια στιγμή, το State Department καλεί την Τουρκία να σέβεται την παράδοση και την πολύπλοκη ιστορία της Αγίας Σοφίας με την εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Heather Nauert, να τονίζει πως η χώρα πρέπει να διατηρήσει τον υφιστάμενο κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της

Όσον αφορά το εάν αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να την μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, η εκπρόσωπος του State Department ξεκαθάρισε: «Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και γι ‘αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει».

The post Πρόκληση από Τουρκία: Το ελληνικό ΥΠΕΞ επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα