Πόσο μας αλλάζουν οι τραυματικές εμπειρίες;

11:26 5/6/2020 - Πηγή: iPop

Πώς μπορούν οι τραυματικές εμπειρίες που βιώνουμε να επηρεάσουν και να μεταβάλλουν την προσωπικότητά μας; Μια μεγάλη έρευνα επικεντρώθηκε ακριβώς σ’ αυτό το θέμα και τα ευρήματά της έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η έρευνα για την προσωπικότητα εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά μας μπορούν να επηρεαστούν από δυσμενή γεγονότα της ζωής, όπως φυσικές καταστροφές, εμφάνιση ασθενειών ή αλλαγές κοινωνικού ρόλου, όπως το διαζύγιο.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, «τα γεγονότα της ζωής,

όπως το να βιώσουμε έναν τυφώνα, μπορούν να χρησιμεύσουν ως ενεργοποιητικά γεγονότα για χαρακτηριστικές συμπεριφορές προσωπικότητας μετά από μια δεδομένη κατάσταση. Η μακροχρόνια αλλαγή χαρακτηριστικών μπορεί να συμβεί εν μέρει επειδή τα άτομα αλλάζουν τα καθημερινά τους πρότυπα συμπεριφοράς και σκέψης, τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, οδηγούν σε αλλαγή της φύσης».

Πόσο μας αλλάζουν οι τραυματικές εμπειρίες;

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, εάν για παράδειγμα, οι τυφώνες γίνουν πιο συχνοί, θα επηρεάσουν έναν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Ο τυφώνας Harvey ήταν ένας τυφώνας κατηγορίας 4 που επηρέασε αρκετές περιοχές, από τις 17 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2017. Πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και οι κολοσσιαίες πλημμύρες προκάλεσαν τεράστια ζημιά στο Χιούστον του Τέξας.

Οι συγγραφείς της μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν πώς αυτό το τραγικό γεγονός θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας όσων το βίωσαν.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σ’ ένα ερωτηματολόγιο το Φθινόπωρο του 2017 και μετά έναν χρόνο αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ατομικές διαφορές στις βαθμολογίες χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, καθώς και διαφορές στα «αναπτυξιακά πρότυπα αλλαγής των συμμετεχόντων το έτος μετά τον τυφώνα». Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει διακριτός μέσος τρόπος αλλαγής μετά τον τυφώνα».

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι «ούτε η έκθεση στον τυφώνα, ούτε η αλληλεπίδραση με την προηγούμενη μελέτη είχαν ως αποτέλεσμα στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις με τα ποσοστά αλλαγής σε οποιοδήποτε χαρακτηριστικό της προσωπικότητας».

Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στην προσωπικότητα μετά από τραυματικές εμπειρίες δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει και μπορούμε εύκολα να το αξιολογήσουμε. Μια τραυματική εμπειρία μπορεί να μας αλλάξει προς το θετικό ή το αρνητικό, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει κανόνας σ’ αυτό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Με τι συνδέεται το μετατραυματικό στρες; Πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι!

Photo: Freepik

Το άρθρο Πόσο μας αλλάζουν οι τραυματικές εμπειρίες; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα