Πώς βιώνει την τηλεκπαίδευση ένας καθηγητής; Η αλήθεια πίσω απ’ την οθόνη

17:48 12/1/2021 - Πηγή: iPop

Η πανδημία του κορονοϊού μας έκανε να βιώσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και στον τομέα της εκπαίδευσης. Ξαφνικά όλα άλλαξαν και το μάθημα πλέον γίνεται μ’ ένα κλικ. Και μπορεί να λέμε συνεχώς ότι τα παιδιά είναι καλό να επιστρέψουν στα σχολεία, όμως και η τηλεκπαίδευση για έναν καθηγητή μόνο εύκολη δεν είναι.

Τα μαθήματα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσα από τον υπολογιστή και μπορεί να είναι πιο αναπαυτικό να κάθεσαι στο γραφείο του σπιτιού σου και να κάνεις μάθημα από εκεί, όμως η αλήθεια είναι πως μόνο ευχάριστο και

βολικό δεν είναι όλο αυτό. Είτε πρόκειται για διαδικτυακά μαθήματα σε τάξη σχολείου ή φροντιστηρίου, είτε για ιδιαίτερα, το σίγουρο είναι πως η τηλεκπαίδευση για έναν καθηγητή δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ένας καθηγητής έχει υπολογίσει μέσα σε μία διδακτική ώρα να βγάλει συγκεκριμένη ύλη, να ελέγξει τους μαθητές του, να προχωρήσει στο επόμενο μάθημα, όμως τα προβλήματα που προκύπτουν είναι περισσότερα απ’ όσα υπολόγιζε πριν ξεκινήσει το μάθημα. Λίγο τα τεχνικά ζητήματα, λίγο ο Κωστάκης που δεν ανοίγει την κάμερα βρίσκοντας δικαιολογίες, λίγο η μαμά της Μαρίας που πετάγεται κάθε τρεις και λίγο να δει αν κόρη της είπε σωστά το μάθημα, λίγο και η ασυνεννοησία μεταξύ παιδιών και καθηγητή, δεν θέλει πολύ για να χαθεί η ώρα.

Κι είναι κι αυτές οι φορές που σκέφτεται ο καθηγητής… “Τώρα όντως κόλλησε το ίντερνετ του Γιώργου και δεν με άκουσε ή μήπως βρίσκει δικαιολογίες για να καθυστερήσει το μάθημα;”. Άλλα δεν είναι μια και δυο οι φορές που θα χαθεί η σύνδεση ή θα υπάρξει τεχνικό πρόβλημα. Κι όσο προετοιμασμένος κι αν είσαι – ψυχολογικά κυρίως – για όσα μπορούν να προκύψουν, τελικά η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Pexels

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου με τα εξ αποστάσεως μαθήματα;

Φυσικά και δεν είναι όλα τόσο μαύρα κάθε μέρα και το να εξηγείς στους μαθητές σου ότι προέκυψε ένα τεχνικό πρόβλημα μόνο κακό δεν είναι, αντιθέτως πολύ φυσιολογικό και μπορεί να συμβεί στον καθηγητή όσο και στον μαθητή, όμως σε καμία περίπτωση το διαδικτυακό μάθημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει με τον ίδιο τρόπο το μάθημα με φυσική παρουσία. Στην τάξη όλα κυλούν πιο ομαλά κι αυτό γιατί υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από τον καθηγητή και οι μαθητές τον σέβονται περισσότερο. Τι εννοώ; Το πιο απλό… Ένας μαθητής δε θα ανοίξει το βιβλίο την ώρα του τεστ στην τάξη, αλλά στο σπίτι θα το έχει ανοιχτό πίσω από τον υπολογιστή, πιστεύοντας ότι ο καθηγητής του δε θα τον καταλάβει. Έλα που όμως ο καθηγητής το καταλαβαίνει ακόμα και από το διαδίκτυο – δεν πάει τσάμπα και η ψυχολογία παιδιού της σχολής. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κινητά, τα οποία δεν μπορούν να αποχωριστούν τα παιδιά στην εφηβεία, ειδικά όταν είναι στο σπίτι.

Αλλά ας μην γελιόμαστε… Δεν θα υπήρχε άλλος τρόπος να γίνει το μάθημα παρά μόνο διαδικτυακά εν μέσω πανδημίας και από το να μην γίνεται καμία προσπάθεια για πρόοδο, το διαδικτυακό μάθημα είναι μια λύση. Μια λύση, βέβαια, που πολλές φορές για τον καθηγητή είναι μια αποτυχία, αφού πίσω από το χαμόγελο στην κάμερα κρύβεται ένα άγχος για την ύλη, για το αν οι μαθητές του όντως κατανόησαν το μάθημα, για το πώς θα βγει κι αυτή η σχολική χρονιά. Κι όταν κλείνει η κάμερα κοιτάει τις σημειώσεις του και προσαρμόζει εκ νέου το επόμενο μάθημα, ψάχνοντας ακόμα περισσότερα κίνητρα για να πείσει τους μαθητές του να συντονιστούν και παρακολουθήσουν με μεγαλύτερη προθυμία, όπως κάποιοι συμμαθητές τους, γιατί ναι υπάρχουν και αυτά τα παιδιά που θέλουν να μάθουν.

Και τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση ποτέ δε θα τελειώσουν, όμως υπάρχει η ελπίδα ότι την επόμενη φορά όλα θα είναι καλύτερα!

Το σίγουρο είναι ότι οι καιροί αλλάζουν, η τηλεκπαίδευση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και εάν θέλουμε να γίνει πλήρως λειτουργική, θα πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά και οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές σε αυτό τον νέο τρόπο εκπαίδευσης!

Κι όλα αυτά φυσικά δεν τα γράφει το ipop, αλλά ένας καθηγητής που τα ζει…

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς βιώνει την τηλεκπαίδευση ένας καθηγητής; Η αλήθεια πίσω απ’ την οθόνη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα