Πώς τα κλιματιστικά βοηθούν στην εξάπλωση του ιού;

15:25 21/4/2020 - Πηγή: iPop

Κλιματιστικά και κορονοϊός: Τελικά τι ισχύει; Ευνοούν την εξάπλωση του ιού και με ποιον τρόπο; Ο κ. Τσιόδρας κατά την τακτική του ενημέρωση είχε αναφέρει πως είναι καλό για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι να γίνεται καλός αερισμός του χώρου.

Ο λοιμωξιολόγος είχε εξηγήσει πως ο ιός έχει κάποιες ειδικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, οι οποίες τον ευνοούν και μερικές ειδικές συνθήκες οι οποίες είναι αποτρεπτικές γι’ αυτόν και τον διαλύουν, επισημαίνοντας πως τα κλιματιστικά είναι ένα δύσκολο

θέμα.

Η γενική συμβουλή που δίνεται είναι να αερίζει κάποιος συχνά και τακτικά τον χώρο, ειδικά αν σε αυτόν ζει άνθρωπος με συμπτώματα κορονοϊού. Και είναι καλύτερο ο αέρας στο σπίτι να αλλάζει, ανοίγοντας παράθυρα και όχι να ανακυκλώνεται μέσω του κλιματιστικού.

Κλιματιστικά και κορονοϊός: Τι έδειξε μια έρευνα στην Κίνα;

Τον Ιανουάριο σε ένα εστιατόριο στο Guangzhou στην Κίνα, μια γυναίκα φορέας του ιού μόλυνε 9 άτομα αλλά όχι τους υπόλοιπους 73 πελάτες στον ίδιο όροφο, ούτε τους οκτώ υπάλληλους.

Οι Κινέζοι ερευνητές περιέγραψαν το περιστατικό σε ένα περιοδικό που αναμένεται να κυκλοφορήσει και αφορά ένα ακόμη “άγνωστο κεφάλαιο”: κλιματιστικά και κορονοϊός. Ασφαλώς η συγκεκριμένη μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν πραγματοποίησαν πειράματα για την προσομοίωση της αερομεταφερόμενης μετάδοσης.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά βοηθητική για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα εστιατόρια όταν ανοίξουν ξανά.

Photo: unsplash/Bekky Bekks

Οι πιο… περίεργοι τρόποι για να προστατευτείς απ’ τα μικρόβια στο σπίτι!

Τι έδειξε, λοιπόν, η συγκεκριμένη έρευνα;

Τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να δημιουργήσουν πολύπλοκα μοτίβα ροής αέρα και να διατηρήσουν τον ιό στον χώρο αλλά και να τον μεταφέρουν.

Η εξήγηση για το γεγονός ότι μολύνθηκαν μόνο 9 άτομα στον ίδιο χώρο, δείχνει πως ένα από τα κλιματιστικά στο εστιατόριο δημιουργούσε ρεύμα αέρα, που φυσούσε τα σωματίδια του ιού προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Κι αυτό ίσως δείχνει, πως όταν ανοίξουν ξανά τα εστιατόρια και τα καταστήματα, θα πρέπει τα τραπέζια να έχουν περίπου 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους  αλλά και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα κλιματιστικά ώστε ο αέρας από αυτά να μην χτυπάει πάνω στα τραπέζια.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν σε μια μολυσμένη περιοχή, τόσο περισσότερα σωματίδια ιού πιθανότατα θα εισπνεύσουν.

Το γεγονός, όμως, πως οι άνθρωποι που αρρώστησαν στο εστιατόριο της Κίνας ήταν είτε στο ίδιο τραπέζι με το μολυσμένο άτομο είτε σε ένα από τα δύο γειτονικά τραπέζια είναι αρκετά ελπιδοφόρο. Κι αυτό γιατί δείχνει πως ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω των μεγαλύτερων αναπνευστικών σταγονιδίων κι όχι από τα μικρότερα σταγονίδια που είναι γνωστά ως αερολύματα, τα οποία μπορούν να υπάρχουν για ώρες στον χώρο.

Το κλιματιστικό φυσούσε τον αέρα πάνω από τα τρία τραπέζια που μολύνθηκαν. Αλλά όχι σε εκείνα που ήταν πιο μακριά. Οι άνθρωποι στα πιο απομακρυσμένα τραπέζια, δεν μολύνθηκαν. Κι αυτή ίσως είναι μια ακόμη ένδειξη πως ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω των μεγαλύτερων σταγονιδίων, τα οποία όμως λόγω βαρύτητας πέφτουν κάτω και δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλη απόσταση.

Το βέβαιο είναι πως ο ρόλος των ρευμάτων αέρα για τη μετάδοση του κορονοϊού, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη τόσο στα εστιατόρια, στα καταστήματα και τους χώρους διασκέδασης, όσο και στους χώρους εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο καθαρός είναι ο αέρας μέσα στο σπίτι σου; Έρευνα αποκαλύπτει! (Video)

Photo: unsplash/Lukas Haen

Το άρθρο Πώς τα κλιματιστικά βοηθούν στην εξάπλωση του ιού; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα