Πώς κατάφερα να ξεπεράσω τον φόβο μου με τα αεροπλάνα- Αν τρέμεις κι εσύ στην απογείωση άκου αυτή τη συμβουλή

12:53 6/7/2021 - Πηγή: iPop

Πολλοί άνθρωποι έχουν φόβο με τα αεροπλάνα, και ξέρεις κάτι; Είμαι κι εγώ ανάμεσα σε αυτούς. Δεν φεύγει εύκολα, θέλει πολλή προσπάθεια, δουλειά και μερικά tips που ίσως βοηθήσουν κι εσένα.

Ο φόβος αυτός που νιώθεις κάθε φορά που ανεβαίνεις στο αεροπλάνο, βασικά από την ώρα που κάνεις check-in, είναι λίγο – πολύ ανεξήγητος. Οι λάτρεις αυτού του μέσου μετακίνησης δεν καταλαβαίνουν ποτέ όλον αυτό τον τρόμο που νιώθουμε πριν καν γίνει η απογείωση. Ένα μαρτύριο που αν δεν φοβάσαι τα αεροπλάνα δε θα με καταλάβεις εύκολα.

Για πάρα πολλά

χρόνια φοβόμουν τα αεροπλάνα, όχι βέβαια ότι τώρα τα αγαπώ και χαίρομαι να ταξιδεύω με αυτόν τον τρόπο, αλλά τουλάχιστον έχω μάθει να ελέγχω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου όσο γίνεται. Ταξίδευα πάντα και κατά βάθος σκεφτόμουν ότι το αεροπλάνο θα πέσει στο κενό και αναλογιζόμουν τι θα έκανα τις τελευταίες μου στιγμές. Λάθος, μεγάλο λάθος. Έμπαινε μέσα και καθόμουν στο κάθισμά μου προκατηλειμμένη, φοβισμένη, αγχωμένη, γεμάτη τρόμο, έτοιμη να βάλω τα κλάματα από το πρώτο κενό αέρος. Θυμάμαι να κλείνω τα μάτια και να σφίγγω τα χέρια των φίλων μου που κάθονταν δίπλα κάθε φορά στην απογείωση με τις αεροσυνοδούς να μου λένε «Μη φοβάσαι, δεν υπάρχει κίνδυνος».

Μα πώς δεν υπάρχει; Είναι δυνατόν να πετάμε στον αέρα, να μην υπάρχει τίποτα από κάτω και να μην φοβάμαι; Τι εννοείς δεν θα πέσει το αεροπλάνο; Τσάμπα έμαθα τον νόμο της βαρύτητας; Οκ, δεν ξέρω από μηχανολογία, αεροπλάνα και τα σχετικά, όμως δεν γίνεται να προσπαθούν να με ηρεμήσουν, λέγοντάς μου ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Το πιο επικίνδυνο πράγμα που κάνεις κάθε φορά μέσα στο αεροπλάνο

Να μη σου τα πολυλογώ, αυτό γινόταν επί αρκετά έτη, κάθε χρόνο στα ταξίδια μου, μέχρι περίπου τα 20 μου. Τι έγινε τότε; Πώς κατάφερα να περιορίσω και να ελέγξω λίγο τον φόβο με τα αεροπλάνα που με έπιανε κάθε φορά που έμπαινα σε αυτόν τον στενό και άβολο χώρο;

Pexels

Φυσικά και δεν έγινε κάτι μαγικό. Απλά ταξίδεψα μόνη μου στο εξωτερικό κι έκανα ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών περίπου, χωρίς κανέναν δίπλα μου να μου κρατάω το χέρι και να σφίγγω το δικό του, χωρίς να γνωρίζω κανέναν άλλο μέσα στο αεροπλάνο για να μου μιλάει και να ξεχνιέται και να με ηρεμεί στα κενά αέρος. Έπρεπε μόνη μου να σφίξω τα δόντια, να ηρεμήσω τον εαυτό μου, να ξεαγχωθώ και να μειώσω τους παλμούς της καρδιάς, που αν τους μέτραγες εκείνη την ώρα δε θα πίστευες τους πόσους φτάνουν.

Βέβαια, θα μου πεις, το άγχος και ο φόβος δεν φεύγουν ξαφνικά και όντως δεν σταμάτησα να τα έχω, όμως με μερικά tips προσπάθησα να τα ελέγξω. Τι άρχισα να κάνω στα υπόλοιπα ταξίδια μου έκτοτε;

Δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου την ιδέα της ασφάλειας και του κινδύνου. Όπου κι αν βρισκόμαστε μπορεί να πάθουμε κάτι, ακόμα και στον δρόμο. Αν μας συμβεί μες το αεροπλάνο, απλά αυτό είναι το άτυχό μας. Προτίμησα την καλή παρέα, που ήξερε πώς να μου συμπεριφερθεί και τι να μου πει για να με χαλαρώσει. Ταξίδεψα κι άλλο μόνη μου, γιατί ερχόμενη αντιμέτωπη με τους φόβους μου, τους αντιμετωπίζω πιο εύκολα. Σταμάτησα να ακούω και να διαβάζω ειδήσεις με δυστυχήματα από πτώσεις αεροπλάνων. Η υπερπληροφόρηση μας γεμίζει ακόμα περισσότερους φόβους. Άρχισα να ταξιδεύω όταν κατά βάση έχει καλό καιρό, αποφεύγοντας έτσι τα κενά αέρος, που μου εντείνουν τον τρόμο. Αποδέχθηκα τον φόβο μου και άρχισα να σκέφτομαι μόνο τα θετικά, όπως τον προορισμό μου, το πόσο γρήγορα θα φτάσω σε αυτόν και όλα όσα με περιμένουν εκεί. Ασκήσεις αναπνοής και τέρμα ο πανικός.

Να σου πω όμως την αλήθεια; Ο τρόμος που νιώθεις κάθε φορά που πλησιάζεις να μπεις και τελικά μπαίνεις στο αεροπλάνο μπορεί να μη σου φύγει ποτέ, όμως το να μην ταξιδεύεις για αυτόν τον λόγο είναι πραγματικά κρίμα. Κάθε φορά που αισθάνεσαι φόβο με τα αεροπλάνα, σκέψου αν αξίζει να θυσιάζεις εμπειρίες ζωής για έναν φόβο. Φυσικά και σε καταλαβαίνω και αν μου στείλεις μήνυμα και μου πεις τους φόβους σου θα είμαι η πρώτη που θα ταυτιστώ μαζί σου, όμως μην ξεχνάς να αντιμετωπίζεις τα αρνητικά σου συναισθήματα, ώστε να μην σε ελέγχουν, αλλά να τα ελέγχεις.

5 τρόποι για να κάνεις τον “αέρα” στο αεροπλάνο… πιο υποφερτό!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς κατάφερα να ξεπεράσω τον φόβο μου με τα αεροπλάνα- Αν τρέμεις κι εσύ στην απογείωση άκου αυτή τη συμβουλή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα