Πώς επιδρά η διατροφή στον καρκίνο του μαστού;

18:31 17/9/2014 - Πηγή: iPop

Μπορεί ο τρόπος που τρέφεσαι να επηρεάσει την εμφάνιση και ανάπτυξη καρκίνου του μαστού; Κι όμως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούμε να προλάβουμε μέχρι και το 9% των καρκίνων του μαστού αλλάζοντας τη δίαιτά μας. Επιπλέον, ένα 5% των περιπτώσεων της νόσου μπορεί να προληφθεί με τη διατήρηση σωστού σωματικού βάρους. Ακολουθούν όλα τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για το πώς λειτουργεί η διατροφή στον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το Μιχάλη Κοντό MD, PhD

Επίκουρο Καθηγητή Χειρουργικής Μαστού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίπος

Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από εκείνες που διατρέφονται σωστά.

Υδατάνθρακες

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτιολογική αλληλουχία κατανάλωσης υδατανθράκων και καρκίνου. Πάντως, η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε παχυσαρκία, που και αυτή με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο.

Φρούτα και Λαχανικά

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά ελαττώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η μείωση των οιστρογόνων μειώνει και τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Γαλακτοκομικά

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με το ασβέστιο που περιέχουν.

Φυτοοιστρογόνα

Τα φυτοοιστρογόνα είναι χημικές ουσίες που φυσικά υπάρχουν στα φυτά και έχουν παρόμοια δομή (αλλά και όχι ακριβώς την ίδια δράση) με τις κατ’ εξοχήν γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα. Οι λιγνάνες είναι τα συχνότερα απαντούμενα φυτοοιστρογόνα στη χώρα μας, βρίσκονται στις φυτικές ίνες, τους σπόρους, τα φρούτα και τα λαχανικά και η κατανάλωσή τους σχετίζεται πιθανώς με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ιδίως μετεμμηνοπαυσιακά.

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα καρότα, τις ντομάτες, το σπανάκι και αρκετά άλλα λαχανικά. Γενικά πιστεύεται ότι οι γυναίκες που έχουν υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.

Tip

Ο απόλυτος αριθμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων είναι σημαντικός. Η παχυσαρκία από μόνη της, ανεξάρτητα αν προέρχεται από υπερβολική κατανάλωση λίπους ή υδατανθράκων (αν και συνήθως τα δύο συνυπάρχουν), αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα καρκίνου του μαστού.

Η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους αποτρέπει το «βομβαρδισμό» των κυττάρων του μαστού από μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων και λειτουργεί ως ασπίδα κατά του καρκίνου.

The post Πώς επιδρά η διατροφή στον καρκίνο του μαστού; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα