Πώς είναι να ζεις σε μια χώρα που έχει 24/7 σκοτάδι όλο τον Χειμώνα; Μία κάτοικος της Αρκτικής περιγράφει τη ζωή της

13:38 17/12/2020 - Πηγή: iPop

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς είναι να ζεις σε χώρα με σκοτάδι όλη μέρα για πολλούς μήνες συνεχόμενα; Πώς καταφέρνουν οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν υγιείς, ζώντας χωρίς το φως του ήλιου;

Στην Ελλάδα τον Χειμώνα νυχτώνει από τις 5 το απόγευμα και μας φαίνεται περίεργο και άσχημο. Νιώθουμε λίγο πολύ πως η μέρα τελείωσε και μόλις ανατείλει ο ήλιος το πρωί θα ξεκινήσει μια νέα

μέρα. Σκέψου, όμως, πως σε κάποιες άλλες χώρες του κόσμου ο ήλιος δεν τις βλέπει για αρκετούς μήνες συνεχόμενα τον Χειμώνα. Πώς είναι να ζεις σε χώρα με σκοτάδι 24/7 για τόσο καιρό;

Βρήκαμε την εμπειρία ενός ανθρώπου που ζει στην Αρκτική και έχει συνηθίσει σε τέσσερις μήνες πλήρους σκοταδιού. Η Sarah Strand είναι επιστήμονας που ζει στο Svalbard, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, εκεί όπου από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου. 24 ώρες πλήρους σκοταδιού την ημέρα και κάθε μέρα για σχεδόν τέσσερις μήνες συνεχόμενα.

Παρά τις ακραίες συνθήκες, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν στη βόρεια Νορβηγία δεν αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, σύμφωνα με όσα έγραψε η Kari Leibowitz στο The Atlantic. Όμως, πώς τα καταφέρνουν αυτοί οι άνθρωποι;

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη norge Norway (@nordic.norway)

Σύμφωνα με την Sarah Strand, όταν κάποιος πηγαίνει να ζήσει εκεί για πρώτη φορά, ο Χειμώνας αυτός υπό πλήρες σκοτάδι είναι κάτι καινούργιο που τον ενθουσιάζει, όμως αυτό δεν συνεχίζει να συμβαίνει και τους επόμενους Χειμώνες που ακολουθούν. Η ίδια αναφέρει πως δεν είναι εύκολο και προσπαθεί συχνά να προγραμματίζει διακοπές εκείνο το διάστημα ώστε να ξεφεύγει. Ωστόσο, όπως και άλλοι κάτοικοι εκεί, έτσι και η ίδια έχει βρει τρόπους ηρεμίας για τη διατήρηση της ευτυχίας της, καθώς και κίνητρα που είναι πολύ σημαντικά σε περιοχές με τόσο σκοτάδι όλο τον Χειμώνα.

Τι κάνει λοιπόν; Διατηρεί μια ρουτίνα και ένα συνεπές πρόγραμμα, χωρίς να αλλάζει την καθημερινότητά της και τις υποχρεώσεις της. Κάποιοι κάτοικοι χρησιμοποιούν τη βόλτα των σκύλων τους ως δικαιολογία για να βγουν έξω και να διατηρήσουν την αίσθηση της κανονικότητας, ακόμα και όταν όλα έξω είναι σκοτεινά, όπως αναφέρει στο fastcompany.com. Προγραμματίζει κοινωνικές δραστηριότητες και δεν αποφεύγει να βρίσκεται με κόσμο, αφού αυτό τη βοηθά να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα απομόνωσης που πολλοί βιώνουν. Επιπλέον, οι άνθρωποι εκεί χρησιμοποιούν σκόπιμα τα φώτα τους κατά τη διαδικασία αφύπνισης με μερικούς να ρυθμίζουν ένα φως να ανάβει συγκεκριμένη ώρα, ώστε να αρχίσουν να ξυπνάνε και να νιώθουν ότι ξημέρωσε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη kesif burada | Tolga UNALSIN (@kesifburada)

Κάτι ακόμα που κάνουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών; Το γιορτάζουν! Μπορεί να μην υπάρχει μια συγκεκριμένη μέρα που να σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα χωρίς ήλιο στο Svalbard, ωστόσο οι Νορβηγοί γιορτάζουν τη σκοτεινή αυτή εποχή τρώγοντας το mørketidsboller, ένα γλυκό κουλούρι με μαύρη σοκολάτα. Ένα παρόμοιο γλυκό κουλούρι τρώνε και όταν επιστρέφει το φως γύρω στην Άνοιξη, όμως με κίτρινη κρέμα που συμβολίζει τον ήλιο. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί ακόμα τρόποι με τους οποίους γιορτάζουν.

Τέλος, η Sarah Strand σημειώνει πως αντί να σκέφτεται αρνητικά για το σκοτάδι που επικρατεί, προσπαθεί να βρίσκει πάντα χειμερινές δραστηριότητες που της προσφέρουν χαρά, όπως το να ψήνει μπισκότα με φίλους, να πίνει τσάι και να διαβάζει ένα καλό βιβλίο και πολλά ακόμα.

Οι Σκανδιναβοί έχουν βρει τους δικούς τρόπους να περνάνε καλά ακόμα και όταν έχει έξω σκοτάδι 24/7. Μήπως να κάναμε κι εμείς το ίδιο από το να γκρινιάζουμε που νυχτώνει από τις 5 τον Χειμώνα;!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς είναι να ζεις σε μια χώρα που έχει 24/7 σκοτάδι όλο τον Χειμώνα; Μία κάτοικος της Αρκτικής περιγράφει τη ζωή της εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα