«Πόλεμος» Κυβέρνησης- Αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες

13:12 15/10/2016 - Πηγή: iPop

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση αναφορικά με την συγκρότηση του ΕΣΡ αλλά και τις τηλεοπτικές άδειες, στον απόηχο της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή για άμεσο κλείσιμο των καναλιών και την μετέπειτα απόσυρσή της.

«Η ΝΔ οφείλει να μην εμπλέκει την συγκρότηση του ΕΣΡ

στις πολιτικές της επιδιώξεις», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας ουσιαστικά στην προηγούμενη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τόνιζε: «Το ΕΣΡ πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι’ αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί».

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην συνέχεια πως «η ΝΔ θέλει να συνεχιστεί το καθεστώς της διαπλοκής που η ίδια καλλιέργησε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ΝΔ δεν θέλει να δοθούν άδειες στα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια».

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες, οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον και να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση

Η προηγούμενη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Να εγκαταλείψει η Κυβέρνηση οριστικά κάθε σκέψη για «μαύρο» στα κανάλια. Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Το ΕΣΡ πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι’ αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας».

Αυγενάκης: «Πραξικόπημα Τσίπρα- Παππά»

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης αναφερόμενος στην τροπολογία για τα κανάλια, έκανε λόγο για «την πιο επικίνδυνη Κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών», ενώ την κατηγόρησε «πως οδηγεί τη χώρα σε αντιδημοκρατικό κατήφορο».

Για την τροπολογία είπε συγκεκριμένα πως πρόκειται για «πραξικόπημα Τσίπρα- Παππά. «Μπροστά στο φόβο των αντιδράσεων η Κυβέρνηση υποχώρησε χθες αργά με τις νεότερες δηλώσεις Παππά. Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες. Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τα παιχνίδια με τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα αποδυναμώνουν την ίδια τη Δημοκρατία».

Για «θεσμική εκτροπή που παροξύνεται» κάνει λόγο ο Βενιζέλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απ’ την πλευρά του σχολιάζοντας την τροπολογία «που κατέθεσε και νύκτωρ απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες», μίλησε για «θεσμική εκτροπή που παροξύνεται».

Ενώ διεξάγεται η διάσκεψη του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου που αφαίρεσε από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα που έχει εκ του Συντάγματος και περιόρισε τεχνητά τον αριθμό των αδειών, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που προσβάλλει ευθέως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο τηλεοπτικό τοπίο πριν την έκδοση της απόφασής του

Σχολιάζοντας την απόσυρση της τροπολογίας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «η εσπευσμένη απόσυρση της τροπολογίας με το προσχηματικό επιχείρημα ότι θα επιδιωχθεί πρώτα η συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ συνομολογεί την αντισυνταγματικότητα της υφαρπαγής από το ΕΣΡ της πιο κρίσιμης αρμοδιότητάς του που είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών».

Παππάς: «Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων για την συγκρότηση του ΕΣΡ»

«Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων για την συγκρότηση του ΕΣΡ» ήταν η άποψη που εξέφρασε ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια μόλις ημέρα μετά την κατάθεση κι απόσυρση της σχετικής τροπολογίας για τα κανάλια, η οποία προέβλεπε το κλείσιμο όσων δεν έχουν άδεια μέσα σε πέντε μέρες απ’ την υπογραφή της απόφασης.

Ο Νίκος Παππάς γνωστοποιεί στη συνέντευξή του ότι έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Βούτση, αποφασίστηκε να γίνει η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία μετά την επόμενη προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για συναινέσεις.

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post «Πόλεμος» Κυβέρνησης- Αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα