Παραδοχή Τσακαλώτου: Τα μέτρα είναι υφεσιακά- Δηλώνει σύμφωνος στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

10:44 27/5/2016 - Πηγή: iPop

Στην παραδοχή πως τα μέτρα είναι υφεσιακά, προέβη το πρωί της Παρασκευής κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως μάλιστα τόνισε τα μέτρα καθώς διαθέτουν «υφεσιακή ροπή» αναμένεται να «δυσκολέψουν τον κόσμο».

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε πως «δεν είναι καινούρια μέτρα» διότι, όπως ανέφερε «περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία προέβλεπε τη λήψη μέτρων, ύψους 1% του ΑΕΠ».

«Οι δανειστές ζητούσαν να αυξήσουμε 10% τους φόρους σε ηλεκτρικό

και νερό, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβουμε μέτρα για μικρές αυξήσεις σε πολλά πράγματα, ώστε να καταμεριστεί το βάρος» σημείωσε ο Υπουργός και διαβεβαίωσε:

Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά

Ενώ τόνισε: «Εγώ ξέρω πάντως, ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, 5-6 ευρώ, ενώ στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω».

Για τις συντάξεις:

«Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις καθώς δεν υπάρχουν μειώσεις για όποιον έχει σύνταξη 1.400 ευρώ».

Για τη φοροδιαφυγή και το αφορολόγητο:

Ο Υπουργός Οικονομικών εστίασε στην κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, τη χρήση πλαστικού χρήματος και την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού.

Και αναφορικά με το αφορολόγητο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε πως η μείωσή του αποτελεί απόρροια της «δύσκολης συμφωνίας του καλοκαιριού» και τόνισε «ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο».

Για το ΦΠΑ στη νησιά:

«Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά, έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε για παράδειγμα στη Ρόδο, εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ότι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών».

Για τον «κόφτη»:

Ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη του πως ο «κόφτης» δεν θα ενεργοποιηθεί, καθώς όπως είπε «εκτός των ήδη καλών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού, η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, αυξάνοντας τα έσοδα».

photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post Παραδοχή Τσακαλώτου: Τα μέτρα είναι υφεσιακά- Δηλώνει σύμφωνος στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα