Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες- Ιστορική επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

13:11 16/4/2016 - Πηγή: iPop

Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης αποστέλλεται στους πρόσφυγες με την ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβου, ο οποίος έλαβε άκρας επισημότητας κατά την υποδοχή του από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την άφιξή του στο νησί είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως είναι περήφανος για τον ελληνικό

λαό και τόνισε στον Πάπα πως «η επίσκεψή σας εδώ είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση των ανθρώπων».

Ο Πάπας Φραγκίσκος από την πλευρά του είπε: «Να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για τη γενναιότητα που επέδειξε. Η Ελλάς δείχνει ότι εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς».

Στην συνέχεια οι τρεις Προκαθήμενοι κατευθύνθηκαν προς το hot spot στη Μόρια, όπου έσπασαν και το πρωτόκολλο καθώς χαιρέτισαν και τους πρόσφυγες που δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα με τα άτομα με τα οποία θα συνομιλήσουν. Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες κατά τη συνάντηση του Πάπα με τους πρόσφυγες, με πολλούς να ξεσπάνε σε δάκρυα.

Οι τρεις προκαθήμενοι απηύθυναν ολιγόλεπτες ομιλίες:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στη Λέσβο, τον Πάπα Φραγκίσκο. Υπογραμμίζουμε ενώπιον ολόκληρου του Χριστιανισμού και όλου του κόσμου την τραγωδία του προσφυγικού ζητήματος. Ευχαριστώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που μας ευλογεί με την παρουσία του. Ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων.

Μόνο όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε θα μπορέσουν να δουν την χρεοκοπία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που έδειξε τα τελευταία χρόνια. Καμαρώνω για τους Έλληνες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που περνούν, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο ανηφορικός τους δρόμος λίγο πιο ελαφρύς. Θρηνούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο».

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:

«Ταξιδέψαμε εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε, με τους αδερφούς μας Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πάπα Φραγκίσκο βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους Έλληνες.

Θρηνήσαμε καθώς είδαμε τη σκληρότητα των αδερφών μας να κλείνουν τα σύνορα και να γυρίζουν τις πλάτες. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας, τα παιδιά σας. Ξεχνούν πως η αξιοπρέπεια και η ελευθερία, υπερβαίνει το φόβο και τις διακρίσεις. Ξεχνούν ότι η μετανάστευση είναι ένα θέμα για όλο τον κόσμο.

Όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιδράσαμε στις συγκρούσεις στις περιοχές από όπου προέρχεστε. Η Μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει ένας υγρός τάφος. Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης.

Προσευχόμαστε οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή σύντομα να τελειώσουν. Προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Ιδιαίτερα θα πρέπει να τονίσουμε την κατάσταση των Χριστιανών εκεί. Ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μιλούμε για εσάς.

Η ειρήνη δεν είναι το τέλος αυτής της ιστορίας, είναι αρχή μιας πορείας προς το μέλλον».

Πάπας Φραγκίσκος:

«Αγαπητοί αδερφοί και αδερφές μου, σήμερα θέλησα να βρεθώ δίπλα σας και να σας πω ότι δεν είστε μόνοι σας. Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μιας καινούριας ζωής.

Κάνατε μεγάλες θυσίες για τις οικογένειες. Ξέρετε τον πόνο του να αφήνετε πίσω όλα όσα είναι αγαπημένα και κυρίως που δεν γνωρίζετε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον.

Ήρθα με τα αδέρφια μου τους Πατριάρχη Βαρθολομαίο και Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμογια για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας. Ήρθαμε για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση.

Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες σας, παρόλο που διανύει μια δύσκολη περίοδο. Το είδατε στους νέους που έρχονται από όλη την Ευρώπη, από όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν.

Αυτό είναι το μήνυμα που θα επιθυμούσα να στείλω σήμερα. Μη χάνετε την ελπίδα. Το πιο μεγάλο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε οι μεν στου δε, είναι η αγάπη. Αυτό μπορείτε να το μοιραστείτε μεταξύ σας.

Εμείς οι Χριστιανοί, αναφερόμαστε πολύ συχνά στον καλό Σαμαρείτη. Για μας είναι μια παραβολή που αναφέρεται στο Θεό. Ο Θεός είναι εκείνος που δείχνει οίκτο στους ανθρώπους και αυτό είναι μια απαίτηση για να δείξουμε την αγάπη μας σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Μακάρι οι αδερφοί και αδερφές μας να δείξουν ευσπλαχνία και να σας βοηθήσουν.

Ο Θεός να σας ευλογεί όλους, ιδιαίτερα τα παιδιά σας, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες σε σώμα και πνεύμα. Σας αγκαλιάζω όλους με στοργή. Θα ήθελα να κάνω επίκληση στα θεία δώρα της δύναμης και της ειρήνης».

Αφού γευμάτισαν μαζί με 8 πρόσφυγες, οι τρεις Ιεράρχες κατέφθασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μήνυμα.

Ο Πάπας τόνισε πως «η Λέσβος έγινε ένα λιμάνι για πολλούς μετανάστες και γι’ αυτό το λόγο βρίσκομαι σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΠτΔ που με προσκάλεσε μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο», και είπε πως επιθυμεί να εκφράσει τον θαυμασμό του στον ελληνικό λαό « ο οποίος μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες. Ο Κύριος θα ξέρει να ανταποδώσει αυτή γενναιοδωρία, όπως και εκείνη των άλλων γειτονικών λαών που υποδέχτηκαν πρόσφυγες».

Παράλληλα έκανε έκκληση για υπευθυνότητα μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση. «Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου, εδώ στην Ελλάδα είναι κατανοητές και νόμιμες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι απλά αριθμοί, είναι άνθρωποι, ονόματα, ιστορία». Ο Πάπας εξέφρασε την θλίψη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, οι οποίοι ήταν θύματα απάνθρωπων συνθηκών και υποβεβλημένοι στις κακουχίες δεινών βασανιστών.

«Εσείς κάτοικοι της Λέσβου, αποδεικνύετε πως σε αυτά τα χώματα χτυπάει ακόμη η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει χτίζει γέφυρες και αρνείται να υποστηρίξει την θεωρία πως οι φράχτες μπορούν να φέρουν ασφάλεια. Πράγματι, οι φράχτες προκαλούν διαιρέσεις. Για να είμαστε όντως αλληλέγγυοι με όποιον είναι αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη πατρική του γη είναι αναγκαία η καταστολή των αιτιών».

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του πρόσθεσε πως πρέπει να χάσουν κάθε υποστήριξη όσοι επιδιώκουν σχέδια μίσους και βίας και ανανέωσε την ευχή να έχει επιτυχία η πρώτη παγκόσμια ανθρωπιστική Σύνοδος Κορυφής που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο μήνα.

«Αυτή είναι η αληθινή εξουσία που γεννά την ειρήνη. Μόνο όποιος υπηρετεί με αγάπη, υπηρετεί την ειρήνη. Ευχαριστώ εσάς, επειδή είστε φύλακες ανθρωπιές, επειδή φροντίζετε με τρυφερότητα τη σάρκα του Χριστού, που πονάει και υποφέρει για κάθε άνθρωπο που πονάει και είναι ξένος και εσείς υποδεχτήκατε. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Tο πλήρες κείμενο της έκκλησης- διακήρυξης που υπέγραψαν οι τρεις προκαθήμενοι:

«Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Μ αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση.

Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).

Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών… Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.

Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας».

Photo: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC, Nikos Libertas / SOOC

The post Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες- Ιστορική επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα