Όσα πρέπει να ξέρεις για την στείρωση σκύλου

10:45 31/3/2014 - Πηγή: iPop

Για πολλούς λόγους οι κάτοχοι σκύλων (αρσενικών και θηλυκών) αποφασίζουμε να τα στειρώσουμε. Πόσα όμως γνωρίζουμε για την στείρωση; Ο κτηνίατρος Ηλίας Κορσαββίδης απαντάει σε όλες τις απορίες μας!

Τι είναι η στείρωση;Η στείρωση σκύλου είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία στο θηλυκό σκυλί αφαιρούμε την ωοθήκη, τα κέρατα της μήτρας μέχρι και τον τράχυλο. Με λίγα λόγια αφαιρούμε όλο το αναπαραγωγικό σύστημα του θηλυκού. Στο αρσενικό σκυλί αφαιρούμε και οτους δύο όρχεις και έτσι απομακρύνεται από τον οργανισμό η κύρια πηγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.Πότε πρέπει να γίνεται η στείρωση;Στο
θηλυκό σκυλί το ιδανικό θα ήταν να γίνει μετά τον πρώτο οίστρο και πριν τον δεύτερο. Αν η στείρωση γίνει πριν τον πρώτο οίστρο, το γυναικολογικό σύστημα της σκυλίτσας δεν έχει σχηματιστεί ολοκληρωμένα με αποτέλεσμα η πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας ή παχυσαρκίας είναι μεγάλες! Στα αρσενικά ιδανικό θεωρείται το διάστημα μεταξύ 5-7 μηνών, αλλά μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.Γιατί να στειρώσω το σκυλί μου;Τη στείρωση την κάνουμε για να γλιτώσουμε προβλήματα όπως ορμονοεξαρτώμενες δυσπλασίες οι οποίες όσο μικρότερο είναι το ζώο τόσο λιγότερες πιθανότητες. Οι άλλες καταστάσεις που γλιτώνεις με τη στείρωση είναι η εξάλειψη του κινδύνου πυομήτρας (μόλυνση της μήτρας που εμφανίζεται συχνά σε θηλυκούς σκύλους μεγάλης ηλικίας οι οποίοι δεν ζευγαρώνουν και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος) και για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών. Παράλληλα γλιτώνουμε κάποια πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, το στρες περιόδου, εμφάνιση ψευδοκύησης και πολλά άλλα.Ενώ στα θηλυκά η στείρωση γίνεται προληπτικά στο αρσενικό γίνεται για θεραπευτικούς λόγους. Όταν στειρώνουμε ένα αρσενικό έχουμε αλλαγές στη συμπεριφορά του. Μειώνεται η επιθετικότητα, η συνήθεια του μαρκαρίσματος και οι σεξουαλικές ορμές. Στα αρσενικά η στείρωση γίνεται όταν υπάρχει δισπλασία όρχεων ή αν έχει θέματα όπως κρυψαρχιδία (ο ένας όρχης μένει μέσα στο δέρμα)Τέλος με την στείρωση παρατείνουμε το προσδόκιμο ζωής του σκύλου μας.Πως προετοιμάζουμε το σκυλί μας για την επέμβαση;Πρέπει να κάνουμε προληπτικά μία προεγχειρητική κλινική εξέταση και εξέτασεις αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να γίνει η αναισθησία και το χειρουργείο με ασφάλεια. Απομακρύνουμε το φαγητό από το σκυλί για 6 περίπου ώρες πριν το χειρουργείο και το νερό για 2 περίπου ώρες πριν την επέμβαση.Ποια είναι η αποθεραπεία;Μετά το χειρουργείο δίνουμε στο σκύλο προληπτικά αντιβίωση, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Βγάζουμε κανονικά βόλτα το σκυλάκι μας ακόμα και την ίδια μέρα αν το έχουμε πάρει σπίτι αλλά αποφεύγουμε τα έντονα παιχνίδια καθώς το ζώο έχει ράμματα. Καλό θα ήταν να υπάρξει κλινική εξέταση την 3η και τη 10η μέρα μετά την επέμβαση.Πόσο διαρκεί κατά μέσο όρο η επέμβαση;Η στείρωση σ ένα θηλυκό σκυλί είναι πιο δύσκολη διαδικασία από ότι σ ένα αρσενικό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι διαρκεί περίπου 2 ώρες. Τις περισσότερες φορές μπορεί να χρειαστεί όμως να μείνει το σκυλί για παρακολούθηση 1 μέρα.Πόσο κοστίζει;Το κόστος της στείρωσης διαφέρει από αρσενικό σε θηλυκό αλλά και από γιατρό σε γιατρό. Συνήθως το υψηλότερο ποσό που μπορεί να ζητηθεί είναι 200 ευρώ.Η στείρωση θα παχύνει τη σκυλίτσα μου;Μετά από την στείρωση αλλάζει ο μεταβολισμός του ζώου και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή γιατί είναι πιο επιρρεπείς στο να αυξήσουν το βάρος τους.Ποια είναι τα αρνητικά της στείρωσης;Ίσως το μοναδικό αρνητικό μίας στείρωσης είναι ότι υπάρχει 5% πιθανότητα να εμφανίσει το κατοικίδιο μας ακράτεια. Η ακράτεια σ’ αυτή την περίπτωση διορθώνεται με φαρμακευτική αγωγή που θα δώσει ο κτηνίατρος.

The post Όσα πρέπει να ξέρεις για την στείρωση σκύλου appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Αναζητήσεις
steirosi skylou
Τυχαία Θέματα