Όποιος λέει ψέματα πέφτει μες τα αίματα ;

06:30 31/7/2014 - Πηγή: iPop

Ένας μεγάλος μύθος για τα παδικά παραμύθια καταρρίπτεται. Όταν ήσουν μικρός/ή οι γονείς σου σου διάβαζαν παιδικά παραμύθια; Τότε ίσως θυμάσαι ότι όσο κι αν εσύ λάτρευες να τα ακούς ως παιδάκι, οι γονείς σου προσπαθούσαν να περάσουν και διάφορα μηνύματα μέσα από αυτά για την ηθική, την ειλικρίνεια και την καλοσύνη. Η αντίληψη που έχει περάσει για τα παιδικά παραμύθια είναι ότι ακούγοντας για κάποιον που τιμωρήθηκε όταν δεν φέρθηκε σωστά, τα παιδιά θα τον χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγή και θα

κάνουν το καλό. Παραδόξως, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτή τη θέση. Έτσι, μια ομάδα ερευνητών στον Καναδά από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το Πανεπιστημίου McGill και το Πανεπιστήμιο Brock μελέτησε τον τρόπο που τα παιδικά παραμύθια διδάσκουν τις αρχές της ηθικής. Αποδεικνύεται ότι η υποτιθέμενη ειλικρίνεια που προκαλεί το άκουσμα μιας ιστορίας με τον κακό να τιμωρείται είναι μύθος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science. Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών.

Αρχικά, τα ενέπλεξαν σε ένα παιχνίδι για να ελέγξουν τη διάθεσή τους να πουν αλήθεια: τα έβαλαν να κάθονται πλάτη σε ένα τραπέζι και να αναγνωρίζουν ήχους παιχνιδιών (π.χ. νιαούρισμα για γατάκι). Στη συνέχεια, ο ερευνητής έβγαινε από το δωμάτιο και ζητούσε να μην κρυφοκοιτάξουν ποιο παιχνίδι ήταν πάνω στο τραπέζι. Όταν επέστρεφε, τους διάβαζε τρία παιδικά παραμύθια, δύο στα οποία ο ήρωας τιμωρείτο όταν έλεγε ψέματα και ένα στο οποίο ο ήρωας ανταμειβόταν όταν έλεγε την αλήθεια.

Το άκουσμα των πρώτων ιστοριών, που λειτουργούν εκφοβιστικά δεν προκάλεσε τα παιδιά να πουν την αλήθεια, όταν ερωτήθηκαν για το αν είχαν κρυφοκοιτάξει το παιχνίδι (μόνο το 1/3 το παραδέχτηκε). Αντίθετα, τα μισά παιδιά που άκουσαν την ιστορία του καλού ήρωα παραδέχτηκαν ότι κρυφοκοίταξαν το παιχνίδι.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ένα σημαντικό μηχανισμό για το πώς οι «ηθικές» ιστορίες μπορούν να προωθήσουν την αλήθεια και αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλη αξία για τους γονείς και τους παιδαγωγούς. Τα παιδικά παραμύθια μπορούν να προωθήσουν την ειλικρίνεια εάν προσφέρουν θετικά πρότυπα και τονίζουν τα οφέλη της ειλικρίνειας αντί να αναλύουν τις ολέθριες συνέπειες της ανεντιμότητας. Μην τρομάζεις άλλο το παιδί σου με ιστορίες τύπου « όποιος λέει ψέματα πέφτει μες τα αίματα », αλλά προσπάθησε να του δημιουργήσεις θετικά πρότυπα.

The post Όποιος λέει ψέματα πέφτει μες τα αίματα ; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα