Όλα τα ζητήματα ανοιχτά στο ασφαλιστικό- Συνάδουν με τις αξίες της αριστεράς οι ελληνικές προτάσεις, τονίζει ο Κατρούγκαλος

21:25 4/2/2016 - Πηγή: iPop

Την ίδια στιγμή όλα τα ζητήματα στο ασφαλιστικό είναι ανοιχτά και ο Γ. Κατρούγκαλος έχει ανανεώσει το ραντεβού του για την Παρασκευή με τους Θεσμούς, σε συνέντευξή του τονίζει πως οι ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό συνάδουν με τις αξίες της αριστεράς.

Για την μεταρρύθμιση:

«Μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αφού, παρά την προσπάθεια ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων, στην πράξη το καθένα συνέχιζε να εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες υπολογισμού της σύνταξης, με αποτέλεσμα να υφίστανται 930 διαφορετικοί τρόποι

υπολογισμού.

Το σύστημα συλλογής φόρων και εισφορών θα είναι το ίδιο και θα βασίζεται στα πραγματικά εισοδήματα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει έως σήμερα που, εκτός των μισθωτών, οι υπόλοιποι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, πληρώνουν με βάση πλασματικά εισοδήματα ανάλογα με τα χρόνια που έχουν στο επάγγελμα».

Είναι κοινωνικά βιώσιμο το μέτρο για μείωση του 1% του ΑΕΠ στην χρηματοδότηση των συντάξεων;

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία δωδέκατη μείωση των συντάξεων, αφού αυτές έχουν ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 30%, και το 52% των νοικοκυριών λαμβάνει βοήθεια από τους συνταξιούχους, ενώ παράλληλα στόχος είναι η διατήρηση της συστηματικής φύσης του συστήματος μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μέσω περαιτέρω μειώσεων.

Ζητήθηκε από τους δανειστές να δεχθούν να καλυφθεί ένα μέρος της μείωσης αυτής του ΑΕΠ από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% – πράγμα που έχει γίνει αποδεκτό από τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών. Θα υπάρξει μία απότομη αύξηση των εισφορών για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, δεδομένου ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μία κοινωνική αναδιανομή».

Αλήθεια αντιστέκεται η ελληνική Κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών;

«Οι πράξεις αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αυτή ενεργεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από τις προηγούμενες, αφού αυτή τη φορά ήταν η ελληνική Κυβέρνηση που προετοίμασε τη μεταρρύθμιση και ζήτησε από τους άλλους να κάνουν σχόλια επ’ αυτής και δε μετέφρασε απλά ένα κείμενο που εστάλη από τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον».

Θα θυσιαστούν οι συντάξεις για να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους;

«Η κυβέρνηση επιθυμεί τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η μείωση όμως του χρέους, είναι μία πρόταση που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ταυτότητας της κυβέρνησης, και είναι απολύτως απαραίτητη για την Ελλάδα, μια και το χρέος, πέρα από την οικονομική του διάσταση, είναι και ένα εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε μετά την συνάντησή του με τους Θεσμούς πως «η συζήτηση ήταν αναλυτική και σκληρή, αλλά προώθησε τα θέματα που θέλει η ελληνική πλευρά και ελπίζουμε να καταλήξει σε κάτι καλό για την κοινωνία. Τους ενημερώσαμε ότι έχουμε παράλληλο διάλογο με την κοινωνία για το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να υπάρξουν αλλαγές».

Photo: ©INTIMEnews/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

The post Όλα τα ζητήματα ανοιχτά στο ασφαλιστικό- Συνάδουν με τις αξίες της αριστεράς οι ελληνικές προτάσεις, τονίζει ο Κατρούγκαλος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα