Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup της Πέμπτης- Στόχος η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

21:36 25/1/2017 - Πηγή: iPop

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, με την Κυβέρνηση να ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα βρουν την «χρυσή τομή» προκειμένου να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Στόχος είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο το δυνατό συντομότερα.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, εκτίμησε ότι υπάρχουν

αρκετές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία ώστε να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο μεθεπόμενο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να διευκρινίσει στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και τις θέσεις της στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Με αφορμή τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας έστειλε μήνυμα τόσο προς τους Θεσμούς όσο και προς την Κυβέρνηση για να επιδείξουν ρεαλισμό και ευελιξία.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, «θα ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εκταμίευση δόσεων αλλά και για τη συζήτηση της παραμετροποίησης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, με δυνητική εφαρμογή τους μετά το 2018».

Κλείσιμο της αξιολόγησης τον Φεβρουάριο με συμμετοχή του ΔΝΤ

Σαφή προθεσμία σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Φεβρουάριο έθεσε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του την Τετάρτη Ευρωπαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών ο οποίος μίλησε στον Τύπο.

Ο Φεβρουάριος, σύμφωνα με Αξιωματούχο της Ευρωζώνης, αναμένεται να είναι ο τελευταίος μήνας πριν ξεκινήσουν σημαντικές εκλογές σε κράτη μέλη ενώ, όπως δήλωσε «υπάρχει καλή πιθανότητα οι Θεσμοί να συμφωνήσουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου».

Η ίδια πηγή σημείωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου θα παραμείνει στο πρόγραμμα εξηγώντας χαρακτηριστικά:

Μία σειρά από υποθέσεις ότι το Ταμείο δεν θα είναι μέρος του προγράμματος έδειξαν πολύ καθαρά ότι θα δημιουργήσει τεράστια τεχνικά προβλήματα και καθυστερήσεις

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος δήλωσε:

Για να κλείσει η αξιολόγηση από την μεριά της η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει σε μέτρα για την αγορά εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών κτλ, δεν έχουμε ακόμα συμφωνία στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το πρόγραμμα

Τζανακόπουλος: Δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης»- Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Την πεποίθηση ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ μίλησε για τις παράλογες και καταστροφικές απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε την άποψη του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», τονίζοντας πως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι οικονομικά παράλογες και κοινωνικά καταστροφικές.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ΔΝΤ δεν φημίζεται για τις ορθές προβλέψεις του, καλώντας το παράλληλα να αποφασίσει άμεσα εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή να αποχωρήσει.

Για τη διαπραγμάτευση σχολίασε ότι δεν γίνεται με διαρροές, όμως, είναι οικονομική και κοινωνική αναγκαιότητα.

Η διαπραγμάτευση καθυστερεί εξαιτίας των αντικρουόμενων απόψεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018 και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν οι στόχοι που θα τεθούν να επιτευχθούν μετά το 2018

The post Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup της Πέμπτης- Στόχος η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα