Οι φονικές ασθένειες που συγκλόνισαν τον κόσμο- ‘Οχι άλλες χαμένες ζωές από επιδημίες

11:47 13/2/2016 - Πηγή: iPop

Τα τελευταία χρόνια οι φονικές ασθένειες αυξάνονται. Μολύνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, μετατρέπονται σε επιδημίες και εκατομμύρια ανθρώπων χάνουν την ζωή τους.

Γράφουν: Σταυρούλα Πεταλιού, Αφροδίτη Πρέβεζα

Ήδη η Ελλάδα λόγω της γρίπης, που φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση, μετράει τα θύματα της και οι ασθενείς που νοσούν, μπαίνουν απλά στη λίστα αναμονής για τις ΜΕΘ, οι οποίες είναι γεμάτες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο -και με τον ιό Ζίκα να έχει πλήξει επίσης ένα αξιοσημείωτο μέρος

του παγκόσμιου πληθυσμού- αξίζει να δούμε τις ασθένειες που την τελευταία δεκαετία σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα.

Ιός Ζίκα

Ο νέος ιός που έχει σπείρει τον πανικό ακούει στο όνομα Ζίκα. Μέχρι στιγμής δεν έχει χτυπήσει τη χώρα μας, όμως, μαζί με την φονική γρίπη προκαλούν παγκόσμιο τρόμο.

Τι είναι ο ιός Ζίκα;

Στην ουσία πρόκειται για μια λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών και έχει μερικά κοινά με τον δάγκειο, τον κίτρινο πυρετό αλλά και την ασθένεια του Δυτικού Νείλου. Αν και τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει έξαρση η ιστορία του χάνεται στο μακρινό παρελθόν. Πρώτη φορά, το 1947, κρούσμα του εντοπίστηκε στο δάσος Ζίκα της Ουγκάντας (απ’ όπου πήρε και το όνομα του).

Αν και πιστεύαμε πως θα «χτυπήσει» μόνο την Αφρική και την Ασία πλησιάζει όλο και περισσότερο τη χώρα μας, καθώς τα πρώτα του κρούσματα εντοπίστηκαν και εντός Ευρώπης.

Για την αντιμετώπιση του δεν έχει βρεθεί εμβόλιο ή ειδική αγωγή, ενώ τα θύματα του στη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Ο Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία στα νεογνά και αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσουν ακόμα και προσωρινή παράλυση.

Ποια τα συμπτώματα του;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και μόνο ο ένας στους πέντε εμφανίζει πυρετό, ερύθημα, αρθραλγία και ερεθισμό στα μάτια. Ακόμη, όμως, και αυτοί που εμφανίζουν συμπτώματα δε χρειάζεται να νοσηλευτούν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ. Ο ιός ανιχνεύεται μετά από αιματολογικές εξετάσεις και πρέπει να έχει περάσει μια εβδομάδα από τη μόλυνση του οργανισμού.

Σύμφωνα με όσα είπε στο iPop.gr ο Απόστολος Βεΐζης,
Διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το 2015 παρουσιάστηκε στην Αμερική ταχεία αύξηση των περιστατικών. Σε 7 χώρες υπήρξαν περιστατικά με μικροκεφαλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Βεΐζης, από το 2007 μέχρι και τις Φεβρουαρίου 2016, ο ιός Ζίκα είχε εμφανισθεί συνολικά σε 44 χώρες.

Το τέλος του 2014 τα κρούσματα έγιναν αισθητά στην βορειοανατολική Βραζιλία, ενώ τον Απρίλιο του 2015 έγινε ο εντοπισμός του ιού.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βραζιλίας συνολικά έχουν καταγραφεί από 497.593-1.482.701 περιστατικά.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις ποιες περιοχές του κόσμου έχει χτυπήσει ο Ζίκα:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό για τον ιό Ζίκα, τον οποίο χαρακτήρισε «απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο».

Όπως επιβεβαίωσε στο iPop.gr, ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασ. Μπαγιώκος, στη χώρα μας δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού Ζίκα και εξήγησε:

Ο ιός Ζίκα έχει γίνει γνωστός, καθώς υπάρχουν αναφορές για έμβρυα τα οποία παρουσιάζουν μικροκεφαλία που σχετίζεται με την λοίμωξη. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός του ιού από τις άλλες λοιμώξεις που προκαλούν μικροκεφαλία, όπως είναι επίσης δύσκολο να διαγνωστεί

Πρόσθεσε επίσης: «Όταν μια έγκυος έχει πυρετό έως 3 με 4 ημέρες μπορεί να υποβληθεί σε μια ειδική εξέταση που ονομάζεται PSS. Αν ο πυρετός υπερβεί τη μια εβδομάδα, η εξέταση μπορεί να έχει ψευδής θετική ένδειξη. Για να υπάρξει υπόνοια μόλυνσης θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί για το ιστορικό της και να γνωρίζουμε ότι έχει ταξιδέψει σε χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα».

Ο Β. Μπαγιώκος επισήμανε ότι καλό θα ήταν οι γυναίκες μετά την 12η εβδομάδα της κύησης να εμβολιάζονται γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μολυνθούν από τη φονική γρίπη που καραδοκεί.

Η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Βραζιλία για τον ιό Ζίκα:

Ο κ. Βεΐζης μας πληροφόρησε ότι το ιατρικό τμήμα της ΜΚΟ στην Βραζιλία δρα αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς.

Σ’ αυτή την φάση εργάζονται πάνω στην μελέτη του ιού, στο πώς λειτουργεί, ποιες είναι οι ανάγκες που υπάρχουν, ενώ τονίζει πως προς το παρόν είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει εκτίμηση της παρέμβασης.

Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Βεΐζη, είναι:

Έλεγχος της μετάδοσηςΠερισσότερη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει σε όποιον ταξιδιώτη έχει προορισμό επικίνδυνες περιοχές:

Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά.Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου.Γρίπη H1N1

Η φονική, όπως την χαρακτηρίζουν πλέον όλοι, γρίπη H1N1, αυξάνει συνεχώς τα θύματα της και σπέρνει τον πανικό στους κατοίκους της χώρας μας.

Eίναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί από το ένα άτομα στο άλλο. Πολλοί είναι αυτοί που μπορεί να την περάσουν με πολύ ήπια νόσηση και χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, κυρίως, οι ομάδες υψηλού κινδύνου οι οποίοι είναι πιθανό να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους.

Αξίζει να τονιστεί πως οι τύποι ιών που προκαλούν τη συγκεκριμένη γρίπη, είναι τρεις, ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις, ενώ ο C τις πιο ελαφρές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φονικής γρίπης;

υψηλός πυρετόςπόνος των μυών και των αρθρώσεωνπονοκέφαλοςέντονη κόπωσηκαταρροήπονόλαιμοςβήχας

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα και στο γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια. Στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Ποια είναι τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνωΕργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από
τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματαΈγκυες γυναίκες β’ και γ’ τριμήνουΠαιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των έξι μηνώνΚλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε σχετική του ανακοίνωση έχει απευθύνει έκκληση στους ηλικιωμένους, αλλά και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα να κάνουν άμεσα αντιγριπικό εμβόλιο και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζουν στους πολίτες πως δεν πρέπει να αγνοούν τα συμπτώματα και, όπως χαρακτηριστικά εξηγούν πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές που δίνουν οι γιατροί.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Ο κύριος τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Παρόλο που η καλύτερη περίοδος για εμβολιασμό είναι από κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο, μπορεί κάποιος, ιδίως εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστεί και αργότερα. Χρειάζονται δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής (13/2) τη ζωή τους από τη φονική γρίπη έχασαν 71 άτομα.

Για τη φονική γρίπη μίλησαν στο iPop.gr o Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πετρίκκος Παναγιώτης, και ο Παιδίατρος Αγγελόπουλος Δημήτρης.

Ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πετρίκκος Παναγιώτης, τονίζει:

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες ατόμων. Γι΄αυτό πρέπει να εμβολιάζονται. Όταν κάποιος παρουσιάζει τα συμπτώματα οφείλει να μένει στην οικεία του και να συμβουλευτεί αμέσως γιατρό

Μερικά από τα θύματα της φονικής γρίπης είχαν κάνει το εμβόλιο. Γιατί νόσησαν;Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100% από την γρίπη. Το ποσοστό που καλύπτει είναι από 60 έως 90%. Ο ιός συνεχώς παρουσιάζει μεταλλάξεις και το κάθε εμβόλιο δημιουργείται έχοντας ως βάση τα στοιχεία του στελέχους γρίπης που εμφανίστηκε το προηγούμενο έτος.

Ο Παιδίατρος, Αγγελόπουλος Δημήτρης εστίασε στους μικρούς μας φίλους λέγοντας:

Η γρίπη η οποία βρίσκεται σε έξαρση, αφορά και τα παιδιά στο ίδιο ποσοστό που αφορά και τα υπόλοιπα άτομα. Τα βρέφη άνω των 6 μηνών πρέπει να εμβολιάζονται. Εκτός, όμως, από τον εμβολιασμό των ίδιων είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός των ατόμων που τα φροντίζουν.

Μεταδίδεται από τα σταγονίδια άμεσα, αλλά και από τα αντικείμενα έμμεσα. Τα συμπτώματα είναι κυρίως ο υψηλός πυρετός και ο βήχας, αλλά τα παιδιά λόγω του ότι είναι πιο ευαίσθητα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και γαστρεντορολογικά προβλήματα

Επίσης ο Παιδίατρος, κ. Αγγελόπουλος εξήγησε πως κατά τη γνώμη του δεν προβλέπεται κλείσιμο των σχολείων, επισημαίνοντας ότι καλό θα ήταν να παιδιά τα οποία νοσούν να μένουν στο σπίτι. Πρόσθεσε τέλος, πως υπάρχουν φορές που ο πυρετός έχει δύο φάσεις, κάνει δηλαδή κάμψη παρουσιάζοντας πτώση και μετά ανεβαίνει ξανά.

Έμπολα

Η ασθένεια του ιού Έμπολα είναι η νόσος που προκαλείται από τον ιό Έμπολα. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονόλαιμος και πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες μέχρι και τρεις εβδομάδες από τότε που θα προβληθεί το άτομο από τον ιό.

Όσο περνούν οι μέρες, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, εξανθήματα και συχνά συνοδεύονται από μειωμένη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Είναι η στιγμή που ο ανθρώπινος οργανισμός ξεκινά να αιμορραγεί τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Η νόσος συνδέεται με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για θάνατο, ο οποίος κυμαίνεται από 25 έως 90%, με μέσο όρο 50%.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Έμπολα;

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά από μολυσμένο άνθρωπο ή ζώο. Ακόμα, ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί εάν έρθει σ’ επαφή με αντικείμενο που έχει πάνω σωματικά υγρά μολυσμένου ανθρώπου.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό Έμπολα. Οι γιατροί προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν δίνοντας δια του στόματος θεραπεία για ενυδάτωση του οργανισμού, ενδοφλέβια υγρά και προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Βεΐζη, Διευθυντή Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, λόγω του ότι η Παγκόσμια Κοινότητα αγνόησε αρχικά το πρόβλημα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθυστέρησε να σημάνει την έκτακτη ανάγκη, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ο οποίος κόστισε την ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Ο κ. Βεΐζης τονίζει πως ο ιός Έμπολα, όπως κι άλλοι ιοί και ασθένειες, δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976.

Η μεγαλύτερη επιδημία εμφανίστηκε στην Δυτική Αφρική από το Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, προκαλώντας τον θάνατο 11.315 ανθρώπων.

Η εμφάνιση του ιού στην Ευρώπη ήταν σε μεμονωμένα περιστατικά: Ένα στην Αγγλία, ένα στην Ισπανία.

Στις 14 Ιανουαρίου 2016 η Λιβερία ήταν η τελευταία χώρα στη Δυτική Αφρική που ανακοίνωσε πως είναι απαλλαγμένη από τον ιό Έμπολα, αν και οι τελευταίες πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιβεβαιωμένο θάνατο στην Σιέρα Λεόνε δηλώνουν ότι ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως.

Αξίζει να τονιστεί πως στις χώρες που δραστηριοποιήθηκαν οι ΓΧΣ, από τους 5,226 ασθενείς που διαγνώστηκαν με Έμπολα, οι 2,478 σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση της ΜΚΟ.

Όπως επισημαίνει ο Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Πετρίκκος στο iPop.gr, ο Έμπολα προκλήθηκε από τις νυχτερίδες που μετέφεραν τον ιό σε χιμπατζήδες και στη συνέχεια προωθήθηκε στον άνθρωπο. Στη χώρα μας δεν είχαμε κάποιο κρούσμα, αλλά στην Αφρική τα θύματα ήταν πάρα πολλά. Πολύ σημαντικό παράγοντα στην εξάπλωση του ιού ήταν τα έθιμα που υπάρχουν. Σε διάφορες περιοχές της ηπείρου όταν ένα άτομo πεθάνει ακολουθείται ειδική διαδικασία και το σώμα μένει και διαβάζεται αρκετές ημέρες στο σπίτι. Ο ιός Έμπολα μεταφέρεται και μετά θάνατο. Έτσι, όσοι επισκέφτηκαν τον νεκρό που είχε Έμπολα, είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσουν.

Ιός του Δυτικού Νείλου

Όταν ακούσαμε πρώτη φορά για τον ιό του Δυτικού Νείλου η αλήθεια είναι πως αρχίσαμε να κοιτάμε περίεργα τα κουνούπια, καθώς από αυτά μεταδίδεται.

Πρώτη φορά κρούσμα στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το 2010. Η έξαρση του ξεκίνησε το 2010 και συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς έως το 2012, αλλά από το 2014 και μετά από τότε τα πράγματα ηρέμησαν.

«Χτύπησε» κυρίως την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή περιοχές που έχουν πολλά κουνούπια.

Γρίπη των χοίρων

Η γρίπη των χοίρων είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος η οποία προσβάλλει του χοίρους. Αφού μόλυνε τον χοίρο, στη συνέχεια μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Στην ουσία προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α, H1N1 οπότε έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη φονική επιδημία που μαστίζει τη χώρα.

Κανονικά ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν προσβάλλει τους ανθρώπους, αλλά έχουν παρουσιαστεί αρκετά κρούσματα. Αξίζει να τονιστεί πως ο ασθενής κολλάει από τη στενή επαφή που μπορεί να έχει το άτομο με τους χοίρους και όχι αν φάει το κρέας τους.

Ο Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, κ.Πετρίκκος εξηγεί ότι η νόσος των χοίρων ξεκίνησε από τους χοίρους και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον άνθρωπο και ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ένα συγκεκριμένο στέλεχος γρίπης.

Η νόσος των τρελών αγελάδων

Η νόσος των τρελών αγελάδων, ή με τον επιστημονικό όρο η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, οφείλεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται prion και μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης κρέατος από ζώο που είναι μολυσμένο.

Η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Βρετανία το 1986. Το 95% των κρουσμάτων εμφανίστηκαν εκεί, ωστόσο, κρούσματα παρουσιάστηκαν και στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία, την Ελβετία και την Ισπανία.

H ονομασία της ασθένειας για τον άνθρωπο είναι Creutzfeldt-Jakob. Μέχρι τον Ιούνιο του 2014, η νόσος είχε σκοτώσει 177 ανθρώπους στην Βρετανία και ακόμα 52 σε άλλα μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Παθολόγο- Λοιμωξιολόγο, κ. Πετρίκκο, η νόσος των τρελών αγελάδων οφείλεται στα prions. Τα θύματα μολύνθηκαν λόγω βρώσης μολυσμένου εγκεφαλικού ιστού ή κρέατος της αγελάδας και παρουσίασαν εκφύλιση εγκεφάλου η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία αναπτυσσόμενη άνοια.

Γρίπη των πουλερικών

Μπορεί η γρίπη των πουλερικών να μην προσβάλλει κατά κύριο λόγο τους ανθρώπους, όμως την δεκαετία του ’90 και πιο συγκεκριμένα από το 1997 εμφανίστηκαν ορισμένα κρούσματα σε ανθρώπους.

Η γρίπη των πουλερικών προκαλείται από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Ο συγκεκριμένος ιός υπάρχει στο έντερο των πτηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ένας ιός της γρίπης των πτηνών, αλλά σίγουρα 15. Αυτός που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο είναι ο Η5Ν1.

Ο ιός που εν τέλει μολύνει τον άνθρωπο είναι μεταλλαγμένος κι αυτός είναι και ο λόγος που συνδέεται με υψηλό ποσοστό θανάτου: το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει μεταλλαγμένους ιούς.

Συμπέρασμα:

Τα λόγια του Απόστολου Βεΐζη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κρύβουν μια μεγάλη αλήθεια και μας βάζουν να σκεφτούμε τις ευθύνες που έχει ο καθένας για τις επιδημίες που κοστίζουν χιλιάδες ζωές ακόμα και στον 21ο αιώνα:

Δεν είναι δυνατόν το 2016 να πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι από ασθένειες. Δεν υπάρχει ανάπτυξη έγκαιρης προειδοποίησης, δεν υπάρχουν δράσεις ταχείας ανταπόκρισης και σίγουρα δεν έχει γίνει σωστή επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη προκειμένου να αναπτυχθούν εμβόλια και θεραπείες που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ασθένειες που απειλούν τον κόσμο.

Τα εμβόλια που υπάρχουν θα πρέπει να έχουν εφ’ όρου ζωής κάλυψη και να μην χρειάζεται ανανέωση ανά κάποια χρόνια.

Τον πρώτο ρόλο έχουν οι Κυβερνήσεις. Πρέπει να αναπτυχθούν εθνικά συστήματα δημόσιας υγείας και να υπάρχουν στρατηγικά όπλα που να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε έκτακτες ανάγκες. Αυτά δεν υπάρχουν σήμερα. Δεν πρέπει να περιμένουμε από τις εταιρείες να κάνουν έρευνα, γιατί οι εταιρείες κάνουν έρευνα μόνο όταν έχουν κέρδη.

Οι επιδημίες είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Οι επιδημίες δεν θέλουν φράχτες.

photos:techinsider.io,npr.org,dreamatico.com,cidrap.umn.edu

The post Οι φονικές ασθένειες που συγκλόνισαν τον κόσμο- ‘Οχι άλλες χαμένες ζωές από επιδημίες appeared first on iPop.

Keywords
ασθενειες, ελλαδα, τεστ, ipop, αθηνα, δραση, μκο, κεελπνο, σχολεια, εμφάνιση, συγκεκριμένο, οφείλεται, γαλλια, photos, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, κρουσματα σημερα, ξανα, ipop, npr, χωρες, αφρικη, αφροδιτη, βελγιο, βηχας, βραζιλια, γερμανια, γνωμη, ιος, ισπανια, μκο, περιοδος, περιεργα, πλαισιο, ρουχα, τεστ, υγεια, αγωγη, αυξηση, αξιζει, αμερικη, ανθρωπος, ανοια, απλα, ασια, ασπιρινη, ατομο, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γιατροι, γριπη, δασος, δερμα, διαρροια, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εγκυος, εγινε, εθιμα, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελβετια, εμβολια, εβδομαδα, εμμεσα, εμβολιο, ενημερωση, εμφάνιση, εξανθηματα, εξετασεις, εξι, ερευνα, ετων, ετος, ευρωπη, ζωη, ζωης, ζωο, ιδιο, ιοι, υγρα, ιστορικο, ιων, λειτουργια, λογια, λοιμωξη, λογο, μακεδονια, μακρια, ματια, μεμονωμενα, μηνες, μπορεις, νυχτεριδες, ονομα, ουσια, οφείλεται, παιδια, παπουτσια, πιθανοτητες, πονοκεφαλος, πρωι, πυρετος, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σιερα λεονε, σιερα, σωμα, σπιτι, τυπος, τμημα, συμπτωματα, φορα, χαθηκε, χρονος, ωρες, αδυνατο, ανηκει, δημητρης, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, κρεας, μελετη, ομαδες, org, πληροφοριες, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα