Οι επικεφαλής των Θεσμών έφυγαν, οι ενστάσεις τους έμειναν

10:49 6/2/2016 - Πηγή: iPop

Οι επικεφαλής των Θεσμών αποχώρησαν την Παρασκευή το απόγευμα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως θα επιστρέψουν στις 15 Φεβρουαρίου. Θετικά είδε τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ωστόσο το κουαρτέτο είχε ορισμένες ενστάσεις σε σημαντικά σημεία των διαπραγματεύσεων.

Αγκάθι παραμένει το ύψος της σύνταξης. Οι Θεσμοί θεωρούν το ύψος της κύριας σύνταξης αρκετά υψηλό και ζητούν μείωση του ποσού, αλλά να υπάρχουν και κριτήρια για τους δικαιούχους.

Ακόμα μια απαίτηση των Θεσμών είναι η μείωση των ποσοστών

αναπλήρωσης. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται με πιο χαμηλές συντάξεις, οι οποίες θα καταβάλλονται μάλιστα μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, και όχι 15.

Ενστάσεις όμως έχουν και στην πρόταση για το φορολογικό που κατέθεσε η ελληνική Κυβέρνηση. Για τον συντελεστή φορολόγησης του εισοδήματος 50%, σχολιάζουν πως θα ωθήσει ακόμα περισσότερο στην φοροδιαφυγή, αντί να φέρει τα αναμενόμενα έσοδα.

Τι είπε ο Β. Ντομπρόβσκις για τις διαπραγματεύσεις;

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδρος σε αρκετά σημεία, ενώ αποκάλυψε πως οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση.

Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε, ωστόσο, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στους δημοσιογράφους ευχαριστημένος από την εξέλιξη των συνομιλιών. Συγκεκριμένα είπε: «Αν με ρωτούσατε αν είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα που τέλειωσε αυτή η φάση των διαπραγματεύσεων ή τη Δευτέρα που ξεκινούσε, θα σας έλεγα ότι είμαι σήμερα».

Αναφερόμενος τώρα στο επίμαχο ζήτημα των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο ασφαλιστικό και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των συντάξεων ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών «καταλαβαίνουν τη θέση της κυβέρνησης να μην κοπούν συντάξεις, το οποίο έχει ως λογική συνέχεια να πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές και άλλα έσοδα. Και οι πλευρές κατανοούν την ανάγκη για μία εύλογη συμφωνία, σε εύλογο χρόνο και έχουμε εστιάσει να ολοκληρώσουμε περίπου στις 26-28 Φεβρουαρίου».

Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Οι επικεφαλής των Θεσμών έφυγαν, οι ενστάσεις τους έμειναν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα