Ομπάμα: Δεν γίνεται να κοιτάμε προς τα πίσω πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον

15:01 16/11/2016 - Πηγή: iPop

Με κύριο θέμα την Δημοκρατία και την ισότητα των λαών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως «δεν γίνεται να κοιτάμε προς τα πίσω πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον», ενώ άφησε και αιχμές για την εκλογή του Ντ. Τραμπ και εξήρε της προσπάθειες των πολιτών της χώρας μας στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα:

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

έκλεισε την ομιλία του σε άπταιστα ελληνικά λέγοντας δυνατά «ζήτω η Ελλάς» υπό τους ήχους του τραγουδιού «Δυνατά, δυνατά».

Θυμίζουμε, πως η επίσκεψη του 44ου Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας ξεκίνησε με τη υποδοχή του στο Ελ. Βενιζέλος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και εν συνεχεία με τις συναντήσεις με τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Αλ. Τσίπρα, ενώ η πρώτη μέρα παραμονής του στη χώρα ολοκληρώθηκε με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του.

Την Τετάρτη το πρόγραμμα του Προέδρου ήταν πιο χαλαρό.

Το παιδικό όνειρο του Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφτεί την Ακρόπολη έγινε πραγματικότητα με την ξενάγηση που του έγινε, ενώ στη συνέχεια έγινε η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του χαιρετίζοντας τον λαό στα ελληνικά και συγκεκριμένα λέγοντας:

Γεια σου, Ελλάδα. Γεια σας, καλησπέρα. Στην κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω

Όπως εξήγησε ήθελε πολύ να έρθει στη χώρα μας εν μέρει γιατί έμαθε για την φιλοξενία του ελληνικού λαού.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως «πολλοί Ελληνοαμερικανοί βάδισαν μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ» ενώ έφερε ως παράδειγμα και τον μπασκεμπολίστα Γ. Αντετοκούμπο λέγοντας:

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο γίνεται καλύτερος μέρα, με την ημέρα

«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να ορίζουμε τους εαυτούς μας» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε:

Εδώ γεννήθηκε μια νέα ιδέα: Η Δημοκρατία, το Κράτος. Η ισχύς που κυβερνά, προέρχεται από το Δήμο, δηλαδή από το λαό. Η ιδιότητα του πολίτη, η πίστη στην ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, για όλους. Όχι μόνο για τη πλειονότητα, αλλά και για την μειονότητα

Για τα δικαιώματα του πολίτη:

«Τα δικαιώματα του πολίτη δεν ήταν ίσα για τις γυναίκες από την αρχή. Οι Αθηναίοι γνώριζαν ότι οι ευγενείς ιδέες δεν επαρκούσαν, έπρεπε να προστατεύεται από θεσμούς. Ο κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα, να μιλήσει. Οι νόμοι ήταν γραμμένοι σε πέτρες. Οι πολιτικοί δεν ήταν πάντα χαρούμενοι, διότι οι πέτρες χρησιμοποιούνταν για εξοστρακισμό. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποφασιστικότητα, έπρεπε να τους πει κάποιος τι να κάνουν. Να αποτρέψει τη διασάλευση της τάξης. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια, η ισχύς έχει δίκιο. Ή ότι δια του αίματος μπορούσαν να υπάρχουν οι επόμενοι βασιλείς» δήλωσε.

Για την ιστορία της χώρας μας:

«Σ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η φλόγα άναψε για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα. Και ποτέ δεν έσβησε. Οι προπάτορες του αμερικανικού έθνους είχαν το βλέμμα τους εδώ στην Αρχαία Ελλάδα» εξήγησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος αναφέρθηκε στα ανθρώπινα ιδανικά λέγοντας:

Σε περιόδους δύσκολους αυτά τα ιδανικά αμφισβητούνται. Εγώ θα πω ότι μετά από 8 έτη στην προεδρία, αφού έχω ταξιδέψει ανά τον κόσμο, είναι αληθές ότι κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Πιστεύω ωστόσο, ότι η επιθυμία κάποιος να έχει τον έλεγχο της ζωής του και του μέλλοντός του, αυτά είναι παγκόσμια αιτήματα. Είναι κάτι που καίει μέσα σε όλους

Για το λάβαρο της επανάστασης μίλησε επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα:

Γι’ αυτό ένας Έλληνας ιερέας κάποτε ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης.Σήμερα οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους μέλλον και αυτή ήταν η δική μου πολιτική. Από τις ανάγκες δουλεύουμε στενά με κάθε χώρα

Για τη Δημοκρατία στις χώρες:

«Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές, όμως δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Πάντοτε θέλαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες εκείνων που πίστευαν στη διακυβέρνηση με δημοκρατικό τρόπο. Όπου δεν υπάρχουν δημοκρατικές ελευθερίες, οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουν όλες τις δυνατότητες. Η ιστορία των τελευταίων 2 αιώνων, καταδεικνύει ότι οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μία την άλλη» σημείωσε.

Για το ρόλο του διαδικτύου:

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τους νέους αναφέροντας πως «μέσω του διαδικτύου μπορούν να κάνουν θαύματα. Τότε μπορείς να απελευθερώσεις όλες τις δυνατότητες».

Για το ΝΑΤO:

«Οι καλύτεροι φίλοι της Αμερικής είναι οι δημοκρατίες, γι’ αυτό η Ελλάδα είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Είμαι αισιόδοξος ότι οι Αμερικανοί είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ και ότι αυτή θα συνεχιστεί. Η δημοκρατία μας έδειξε πως ήμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες, τους απολυταρχικούς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για την τρομοκρατία:

Απευθυνόμενος στο ρόλο των τρομοκρατικών οργανώσεων ο Ομπάμα δήλωσε:

Ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι ισχυρότεροι από τον ISIS, γιατί εκεί δεν υπάρχουν αποκλεισμοί

Για τα όσα είδε στην χώρα μας:

«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπόνοια, από ότι εδώ στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφεθείτε μόνοι σας» είπε συγκινημένος ο Ομπάμα και τόνισε μιλώντας για τους πρόσφυγες:

Το γεγονός ότι είστε μια Δημοκρατία ανοίγει την καρδιά σας σε αυτούς τους ανθρώπους

Και διαβεβαίωσε:

Οι Δημοκρατίες μπορούν να επιλύουν διαφορές μεταξύ εθνών, με τρόπο που δεν οδηγεί σε πολεμική σύρραξη. Με τη διπλωματία μπορέσαμε να έχουμε συμφωνία στο πρόγραμμα του Ιράν, ανοίξαμε διαύλους με την Κούβα, βρεθήκαμε στο πλευρό της Ελλάδος μαζί με άλλα 200 έθνη για την πιο σημαντική συμφωνία για τον πλανήτη

Για την κλιματική αλλαγή:

«Βασίζουμε τις αποφάσεις μας στην παρατήρηση, στην επιστήμη, όχι σε προλήψεις και ιδεολογίες. Να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή» σημείωσε για να πει εν συνεχεία:

Η Δημοκρατία είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, αγχωτική, δύσκολη στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί τείνουν να μην είναι δημοφιλείς ανεξάρτητα από που προέρχονται. Απαιτούνται συμβιβασμοί στην πολιτική. Σε μια πολυφυλετική κοινωνία όπως οι ΗΠΑ, η Δημοκρατία μπορεί να είναι περίπλοκη, όμως είναι καλύτερη από κάθε εναλλακτική

Για τα λάθη του παρελθόντος:

«Μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε νέες ιδέες, να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη. Κάθε δράση από πρόεδρο ή οποιοδήποτε αποτέλεσμα μιας διαδικασίας, που έχει κάποιο λάθος μπορεί να διορθωθεί» δήλωσε.

Για την ισότητα των ατόμων:

Ο Ομπάμα εξέφρασε την άποψη πως όλοι είναι ίσοι στο νόμο τονίζοντας «αυτό δεν συνέβαινε στην απαρχή της αμερικανικής ιστορίας. Όλοι οι Αμερικανοί τώρα μπορούν να παντρευτούν το άτομο που είναι ο σύντροφός τους».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε δηλώνοντας πως δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω αλλά μόνο μπρόστα:

Αυτό κάνουν οι Δημοκρατίες. Αν και μπορεί να είναι δύσκολη η μετάβαση, είναι σημαντικό για τους νέους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι η πρόοδος ακολουθεί ένα μονοπάτι. Κάποιες φορές χρειάζονται βήματα πίσω ή μπροστά. Αλλά αφού κρατάμε την πίστη μας στο λαό, τη δημοκρατία, δεν παρεκκλίνουμε από τις κεντρικές ιδέες τότε το μέλλον μας θα είναι όπως το ονειρευόμαστε

Ο Αμερικός Πρόεδρος εκάνε πολλές αναφορές στην Δημοκρατία και σε μια από αυτές είπε: «Η Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο και το σοφότερο πολίτευμα που έχει επινοήσει ο άνθρωπος».

Για την οικονομία:

«Το παράδοξο της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ίδιες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, που έδωσαν τόση πρόοδο, έγιναν οι δυνάμεις που έφεραν πολλά ελαττώματα» εξήγησε και πρόσθεσε:

Σε πολλές χώρες και κοινότητες υπήρχε κάποια ασυνέχεια. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία έχουν λιγότερα πλεονεκτήματα, περισσότερες δυσκολίες να αντιμετωπίσουν

«Η ανισότητα αυτή αποτελεί από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις οικονομίες μας. Φαίνεται πως η παγκοσμιοποίηση ενισχύει τις ανισότητες. Όταν βλέπουμε παγκόσμιες ελίτ και μεγάλες εταιρίες που ζουν με διαφορετικούς κανόνες, αποφεύγουν τους φόρους, χειραγωγούν. Είναι εκείνοι συλλέγουν μεγάλο πλούτο και αυτό γεννά ένα αίσθημα αδικίας» είπε.

Διατύπωσε την άποψη, πως οι άνθρωποι γνωρίζουν καλύτερα τι συμβαίνει, πως ζουν οι άνθρωποι στη Ν. Υόρκη ή στο Λονδίνο λέγοντας πως αυτό:

«Όχι μόνο αυξάνει αυτό την ανισότητα, αλλά όλοι μας έχουμε μια ιδέα για την ίδια την ανισότητα. Aυτό είναι ένα από τα κύρια πεδία ενασχόλησης της δικής μας πολιτικής. Θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματά τους. Ωστόσο όταν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανέβουν την ιεραρχία, βλέπουν ένα εργοστάσιο να κλείνει, τότε αυτό το αίσθημα τροφοδοτεί την ιδέα πως η παγκοσμιοποίηση τροφοδοτεί τις ελίτ».

Για τον ρόλο της τεχνολογίας:

«Με την τεχνολογία κατά νου, δεν είναι δυνατό ο ένας να ορθοποδεί εις βάρος του άλλου. Οι θέσεις εργασίας αύριο θα είναι διαφορετικές. Δεν μπορούμε να κοιτάμε πίσω πρέπει να κοιτάξουμε μόνο μπροστά. Οι άνθρωπο σκέφτονται ότι αν εσύ κερδίζει εγώ, χάνω. Αυτό είναι λάθος» δήλωσε και υπογράμμισε:

Η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο, σχετίζεται με τις ανοιχτές αγορές και τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία. Ξέρουμε το μονοπάτι για οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς, το ζήτημα είναι να έχουμε τη θέληση να το πράξουμε. Θέλουμε γενναίους πολιτικούς που θα το πράξουν

Για τα καθήκοντα του και όσα κατέφερε:

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Ζητήσαμε από τους πιο εύπορους να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Περάσαμε τις ισχυρότερες μεταρρυθμίσεις για το χρηματιστήριο. Δεν θέλαμε να ξανακλείσει ποτέ η Wall Street στο μέλλον. Είδαμε τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών από το 1960 και έπειτα. Καταφέραμε να δείξουμε ότι η υγεία είναι ένα αγαθό για όλους. Μπορέσαμε να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον και να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας ταυτόχρονα» εξήγησε.

Τι ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα;«Να επενδύσουμε περισσότερα στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Ξέρουμε ότι αυτό είναι καλύτερο για τους νέους και μπορούμε να τους το δώσουμεΝα ενδυναμώσουμε το δίχτυ ασφαλείας, στην υγεία, στα επιδόματα θα υπάρχει εκείΑκόμη κι αν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, οι άνθρωπο πρέπει να βλέπουν τα πλεονεκτήματά του στη δική τους χώρα. Αυτή είναι η δουλειά που ήθελα να κάνω».Για το μέλλον των ΗΠΑ και για τους αγώνες των Ελλήνων:

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ που ανησυχούν για το μέλλον τους» εξήγησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε «Ωστόσο οι πολιτικές που σας περιέγραψα καταδεικνύουν το μονοπάτι και πως θα έχουμε μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ελπίδα, δεν θα σταθούν σε δυνάμεις σκοτεινές που μπορούν να μας χωρίσουν. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ήταν ένα μείγμα εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων. Οικονομία και χρέος στην Ελλάδα έγιναν μη βιώσιμα στα επίπεδα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, ενώ παρότρυνε τους πολίτες της χώρας να ακολουθήσουν τον αγώνα που δίνουν οι Έλληνες λέγοντας:

Γνώριζα τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις
Για τον προϋπολογισμό της χώρας μας ο Ομπάμα είπε:

«Μέρος της επίσκεψής μου αποσκοπούσε στο να δείξει τα επιτεύγματα της Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα».

Τα συγχαρητήρια του στον Αλέξη Τσίπρα:

Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που παίρνει για την ελληνική οικονομία

Για την ανάκαμψη και το χρέος:

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ που δήλωσε πως το χρέος είναι κλειδί ανάκαμψης. Έχουν δίκιο, είναι σημαντικό γιατί οι νέοι άνθρωποι όλης της Ελλάδος πρέπει να δουν ελπίδα. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλού, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως κατά την προσωπική του εκτίμηση η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες, διότι το σύμβολο της ελληνικής κουλτούρας είναι αυτό λέγοντας:

Πολεμήσατε κατά των πιθανοτήτων σε όλη σας την ιστορία. Τίποτα δεν λύγισε το πνεύμα σας. Αν υπάρχει πρόβλημα στην οικονομία, τότε υπάρχει πρόβλημα και στη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία είναι απλή, όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό, λατρεύουν τον ίδιο Θεό. Πιο δύσκολη όταν υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα. Κάποιοι αισθάνονται απειλούμενοι αν οι άνθρωποι δεν ακολουθούν την πεπατημένη. Αισθάνονται ανασφάλεια για τα πιστεύω. Κάποιο θα αναζητήσουν καταφύγιο στον εθνικισμό, στους διαχωρισμούς. Σε χώρες που έχουν τεθεί τα σύνορα από την αποικιοκρατία, υπάρχει ο πειρασμός να αναβιώσουν οι παλιοί διαχωρισμοί

Και συμπλήρωσε:

Οι θεσμοί στην Ελλάδα πρέπει να απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών. Εδώ στην Ευρώπη πιστεύω ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί, η ασφάλεια που έχει εμπεδωθεί είναι σημαντική. Η ΕΕ παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα στην παγκόσμια ιστορία

Ενώ εξήγησε:

Σε μια εποχή που μπορούμε να δούμε τι κάνει ο καθένας, οι άνθρωποι αισθάνονται αποκομμένοι από τις δικές τους κυβερνήσεις. Να έχουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Οι θεσμοί στην Ευρώπη πρέπει να αναρωτηθούν. Πώς οι άνθρωποι σ’ όλη την Ευρώπη θα διασφαλίσουν ότι η ταυτότητά τους προστατεύεται. Οι Κυβερνήσεις να προστατεύουν τους πολίτες και όχι το ανάποδο

Για τη διαφθορά και όσα μπορεί να φέρει:

«Η διαφθορά μπορεί να αποτελέσει μια γάγγραινα για τις κοινωνίες μας. Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν συμμετέχουν, είναι κυνικοί γιατί πιστεύουν ότι οι πολιτικοί δεν νοιάζονται. Η ελπίδα και η ανανέωση της κοινωνίας μας θα αρχίσει με τη φωνή των νέων».

Για την περίοδο αλλαγής:

«Ο κόσμος διέρχεται μια περίοδο αλλαγής. Ποτέ δεν ακολουθούμε μια ευθεία γραμμή. Τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν το έκαναν στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα το ίδιο. Η πρόοδος πρέπει να γεννηθεί από κάθε γενιά. Ωστόσο, η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πίστη μου και η βεβαιότητα μου στις δημοκρατικές αξίες παραμένουν αταλάντευτες» σημείωσε.

Για τις ομοιότητες όλων των λαών:

«Γνώρισα πολίτες που επέλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου. Άνθρωποι που ενέπνευσαν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Έχουμε την ικανότητα να δούμε ο ένας τον άλλο, ως καθρέφτη του εαυτού του. Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ήλιο, ερωτευόμαστε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Είμαστε άνθρωποι».

Για το φιλότιμο και τον τίτλο του πολίτη:

«Υπάρχει περισσότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες, αγάπη, σεβασμός και καλοσύνη. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος, τα πάντα έχουν να κάνουν με εμάς. Οι πολίτες του κόσμου θα είναι εκείνοι που θα στρέψουν την ιστορία προς τη Δικαιοσύνη. Ο πιο σημαντικός τίτλος, δεν είναι αυτός του Προέδρου αλλά είναι αυτός του πολίτη».

«Πάντα οι πολίτες θα αποφασίζουν το είδος της χώρας που θα είμαστε στο μέλλον. Σ΄ αυτό το ατελές σύστημα, η ισχύς και η πρόοδος πάντα θα εκπορεύονται από το δήμο, εμάς τους πολίτες» κλείνοντας την ομιλία του μάλιστα ο Πρόεδρος είπε:

Ζήτω η Ελλάς

Την ομιλία μετέδωσε και ο Λευκός Οίκος:
Διαβάστε επίσης:

Χολιγουντιανή μετάβαση Ομπάμα στην Ακρόπολη- H δεύτερη μέρα στην Αθήνα (photos)

photo:REUTERS/KEVIN LAMARQUE, Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

The post Ομπάμα: Δεν γίνεται να κοιτάμε προς τα πίσω πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον appeared first on iPop.

Keywords
ομπαμα, γινεται, γεια σου, ηπα, βενιζελος, καμμενος, τσιπρας, Ακρόπολη, γεια, ελλαδα, κινγκ, χρεος, νέα, αθηνα, εκλογες, νατο, isis, σημαίνει, δραση, επιδοματα, προυπολογισμος, ΔΝΤ, photos, photo, ipop, υπουργειο εσωτερικων, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, κοινωνια, ipop, μονο μπροστα, δυνατα, πειρασμος, χωρες, γωνια, δημοκρατια, δουλεια, ηπα, θαυματα, θεμα, ιραν, λονδινο, οικονομια, ονειρο, προγραμμα, υγεια, φλογα, αγαπη, αγωνες, αυξηση, απταιστα, αρχαια, ατομο, βλεμμα, γαγγραινα, φαγητο, γεγονος, γεια, δικη, διχτυ, δωρο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελπιδα, εν μερει, εννοια, εποχη, επρεπε, επιθυμια, ερχονται, εσωτερικων, ετη, ευρωπη, τεχνολογια, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, η δικη, ειδος, θεσεις εργασιας, ιδρυμα, ομιλια, ισχυς, κυβερνηση, κυρια, κουβα, λαβαρο, λαθη, λαθος, μπορεις, νατο, νιαρχος, νομοι, παντα, οικος, πεδια, περιβαλλον, πιστη, προβληματα, ρολο, σεβασμος, συγκεκριμενα, συνεχεια, συγχαρητηρια, ταυτοτητα, το διχτυ, τιτλος, υλοποιηση, φεγγαρι, φωνη, φορα, αγορες, ασφαλεια, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, ευθεια, ελληνικα, φιλοι, χωρα, isis, καρδια, μπροστα, σημαίνει, θελω να, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα