Ο τρόπος που σαμποτάρεις τον εαυτό σου και πώς να “πατήσεις” το stop!

19:06 11/2/2020 - Πηγή: iPop

Πολλές φορές σαμποτάρεις τον εαυτό σου χωρίς να το καταλαβαίνεις κι αυτό σου στερεί όλη την ευτυχία ενώ συμβάλλει αρνητικά στην ψυχική σου υγεία. Πώς, όμως, μπορείς να βάλεις ένα τέλος σε αυτό που κάνεις στον εαυτό σου;

Το να μην γνωρίζεις ότι σαμποτάρεις τον εαυτό σου και πώς να το σταματήσεις, μπορεί πραγματικά σου προκαλέσει προβλήματα στην ψυχολογία σου και να σε βλάψει.

Ουσιαστικά, όλο το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεσαι στην αλλαγή. Συχνά, όταν μια αλλαγή ξεκινήσει να συμβαίνει, ανταποκρινόμαστε με φόβο και αυτό μας αναγκάζει να πέσουμε σε ένα πιο οικείο

level και περιβάλλον.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει κυρίως στις σχέσεις και στην καριέρα μας. Στις σχέσεις εμφανίζονται ως συγκρούσεις με ένα αγαπημένο άτομο μετά από μια περίοδο που τα πηγαίνατε πολύ καλά. Στην καριέρα, στα χρήματα και τον τομέα της επιτυχίας μπορεί να σαμποτάρεις τον εαυτό σου μετά από μια μεγάλη προαγωγή ή μια καλή αύξηση.

Από πού πηγάζει αυτό; Γιατί σαμποτάρεις τον εαυτό σου και δεν τον αφήνεις να εξελιχθεί και να ευτυχίσει;

Photo: unsplash/shaian ramesht

Τι είναι η χαιροφοβία και γιατί είναι τόσο ύπουλη;

Γεμίζεις με ανησυχίες/αμφιβολίες: Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά αλλά συνήθως, η ανησυχία είναι το μεγάλο, κοινό σύμπτωμα. Για τα περισσότερα πράγματα που οι άνθρωποι νιώθουν αγχωμένοι,δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Απλώς ανησυχούν και νιώθουν παγιδευμένοι σε ένα πιο safe περιβάλλον αντί να εξελίσσονται.

Το σώμα σε εγκαταλείπει: Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να εκδηλωθούν σε φυσικό επίπεδο. Είναι ένα κεντρικό συναίσθημα στο σώμα σου ή θα μπορούσε να είναι μια συγκεκριμένη πάθηση, όπως πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι ή πόνος στην πλάτη.

Πώς θα σταματήσεις να σαμποτάρεις τον εαυτό σου;Ανάσες

Όταν νιώθεις αυτόν τον φόβο, την ανησυχία μετά από μια αλλαγή να σε κυριεύει, τότε προσπάθησε να πάρεις τρεις βαθιές ανάσες και λιγάκι να κινηθείς ή να τεντωθείς.

Συχνά, όταν νιώθεις κατά αυτόν τον τρόπο, ξεχνάς να ανασάνεις καλά. Ξεχνάς να κινηθείς και νιώθεις ότι έχεις παγώσει. Ένας γρήγορος τρόπος για να απαλλαγείς είναι ανάσες και κίνηση!

Photo: unsplash/Ryan MorenoΤι φοβάσαι;

Κάνε αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σου. Ψάξε βαθιά μέσα σου -και όχι επιφανειακά- τι είναι αυτό που φοβάσαι, γιατί φοβάσαι για τα καλά πράγματα που συμβαίνουν.

Γιατί φοβάσαι; Τι είναι αυτό που σε βαραίνει; Φοβάσαι ότι δεν αξίζεις ή ότι δεν θα τα καταφέρεις; Φοβάσαι ότι δεν το αξίζεις; Φοβάσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις; Φοβάσαι την αποτυχία; Ό,τι κι αν είναι αυτό, αν φτάσεις στη βάση του προβλήματος θα κάνεις και τα πρώτα βήματα για να το σταματήσεις.

Τι πραγματικά θέλω;

Photo: unsplash/Giulia Bertelli

Δεύτερη ερώτηση προς τον εαυτό σου! Να είσαι ειλικρινής με το τι ακριβώς θέλεις, είτε πρόκειται για μια συγκεκριμένη κατάσταση, είτε γενικά στη ζωή σου.

Μόλις, το ξεκαθαρίσεις μέσα σου θα καταλάβεις ακριβώς τι κάνεις, γιατί το κάνεις και προς τα πού κατευθύνεσαι. Με όλα αυτά που η ζωή μας πετά στα μούτρα, είναι εύκολο να φύγουμε από το δικό μας μονοπάτι και να ξεχάσουμε τους στόχους και τις προθέσεις μας. Χάνουμε το κέντρο μας και πρέπει να το επαναπροσδιορίσουμε κάνοντας μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό μας.

Διαβάστε επίσης:

Η 12λεπτη θεραπευτική άσκηση για να καθαρίσεις τα συναισθήματά σου

Photo: unsplash/pawel szvmanski

Το άρθρο Ο τρόπος που σαμποτάρεις τον εαυτό σου και πώς να “πατήσεις” το stop! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα