Ο λόγος που οι άνθρωποι μένουν σε μια δυστυχισμένη σχέση

19:43 27/2/2020 - Πηγή: iPop

Αναρωτιέσαι γιατί οι άνθρωποι σε μια δυστυχισμένη σχέση επιμένουν και μένουν σε αυτήν για χρόνια. Μπορεί να έχεις βρεθεί κι εσύ σε μια κατάσταση και να μην έχεις ξεκαθαρίσει ακόμη ορισμένα πράγματα μέσα σου.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους όποιους οι άνθρωποι σε μια δυστυχισμένη σχέση δεν αποφασίζουν να χωρίσουν. Ενώ μέσα τους έχει τελειώσει, μπορεί να το νιώθουν και οι δύο ωστόσο κανείς δεν δίνει ένα οριστικό τέλος.

Μπορεί να είναι η ελπίδα πως κάτι θα αλλάξει και τα πράγματα θα βελτιωθούν. Μπορεί να νιώθουν πως έχουν επενδύσει αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να λήξουν τη σχέση

έτσι απλά. Ή μπορεί να υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι.

Ωστόσο, υπάρχει ένας μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει τους ανθρώπους και τις αποφάσεις τους για τις σχέσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι άνθρωποι δεν σκέφτονται τα δικά τους θέλω και τις δικές τους ανάγκες όταν αποφασίζουν για το μέλλον της σχέσης τους.

Photo: Kelly Sikkema/ Unsplash

Αντιθέτως, σκέφτονται πόσο ο σύντροφός τους επιθυμεί τη σχέση και βασίζεται σε αυτήν. Ψυχολόγοι αναφέρουν πως είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να χωρίσουν ειδικά όταν θεωρούν πως ο σύντροφός τους βασίζεται σε αυτούς.

Αν δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε δεν είναι ο έρωτας της ζωής σου

Όσο πιο πολύ ένας άνθρωπος εξαρτάται από τον σύντροφό του και τη σχέση, τόσο πιο δύσκολο είναι για το άτομο να χωρίσει.

Κι αυτό δείχνει πως οι άνθρωποι δεν σκέφτονται απλώς τον εαυτό τους και πόσο εκείνοι επένδυσαν συναισθηματικά και πρακτικά σε μια σχέση, αλλά σκέφτονται τον σύντροφό τους για να πάρουν την απόφαση. Και όταν συνειδητοποιούν πως ο σύντροφός τους είναι αφοσιωμένος στη σχέση, δυσκολεύονται να τη διαλύσουν, ακόμη κι αν είναι δυστυχισμένοι σε αυτήν.

Σε γενικές γραμμές, δεν θέλουν να πληγώσουν τους συντρόφους τους και νοιάζονται για τα δικά τους θέλω.

unsplash/Nine Köpfer

Βέβαια, οι δικές σου οι σκέψεις και εκτιμήσεις για το πώς θα αντιδράσει ο άλλος στον χωρισμό, μπορεί να μην είναι και σωστές. Κι αυτό γιατί μπορεί να έχεις υπερτιμήσει ορισμένα πράγματα και να μην είναι και τόσο επώδυνος ο χωρισμός τελικά για το άλλο πρόσωπο.

Μπορεί να φοβάσαι και να ανησυχείς για τον άλλον, να έχεις ενσυναίσθηση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η ζωή σου θα πρέπει να καθοριστεί από αυτούς τους φόβους σου.

Άλλωστε το να μην είσαι ευτυχισμένος σε μια σχέση και να μένεις σε αυτήν με το “ζόρι” δεν κάνει καλό ούτε στον σύντροφό σου. Γιατί ποιος θέλει κάποιον που να μένει στη σχέση ενώ δεν το θέλει πραγματικά;

Διαβάστε επίσης:

Τρία λάθη που όλες κάνουμε υποσυνείδητα και διώχνουμε τον έρωτα της ζωή μας!

Illustrated by Alena Sofronova for BrightSide.me

Το άρθρο Ο λόγος που οι άνθρωποι μένουν σε μια δυστυχισμένη σχέση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα