Ο χρόνος πιέζει- Ο Τουσκ ζητά άμεσα συμφωνία και ο Σόιμπλε δεν βλέπει φέτος μεγάλη ελληνική κρίση

21:09 3/5/2016 - Πηγή: iPop

Με τον χρόνο να πιέζει και στελέχη της Κυβέρνησης να συνεδριάζουν υπό τον Πρωθυπουργό την Τρίτη ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, η ανάγκη για συμφωνία φαίνεται να είναι κοινή πεποίθηση, μιας και ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε σήμερα εκ νέου να υπάρξει άμεσα συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε έκκληση προς του ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να υπάρξει πολύ σύντομα συμφωνία, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μέχρι τέλος του μήνα ελπίζει ο Ντ. Τουσκ να έχει ολοκληρωθεί

η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ παράλληλα κάλεσε τους ΥΠΟΙΚ «να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Δεν βλέπει μεγάλη ελληνική κρίση ο Σόιμπλε

«Δεν θα έχουμε μεγάλη ελληνική κρίση φέτος», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας πως η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία επίτευξης ορατής προόδου.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα στο Μαξίμου ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Ανακοίνωση του Μαξίμου μετα τη σύσκεψη:

Τα βασικά σημεία της σύσκεψης:

1. Ιδιαίτερη ικανοποίηση από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β, εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

2. Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

3. Εξαιρετικά θετικές οι δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. ΟΙ ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

4. Ο Υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

5. Διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία. Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δηλώνει την ίδια στιγμή στο Reuters πως «κάνουμε αργή πρόοδο, δεν θα περίμενα οριστική συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου». Ο ίδιος προσθέτει ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς, θα χρειαστούν ακόμη κάποιες εβδομάδες», συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει βιασύνη καθώς η επόμενη πληρωμή της Ελλάδας είναι τον Ιούλιο.

Άλλη πηγή δήλωσε στο Πρακτορείο ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ, με τη Γερμανία που αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτή να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της δύναμη αλλά και να αυξήσει την υποστήριξη που της έχουν δείξει άλλες Κυβερνήσεις και αξιωματούχοι.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ συνοψίζονται ως εξής:

Θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρωνΑπολύσεις στο δημόσιοΠερικοπές στις κύριες συντάξειςΠάγωμα στις προσλήψεις

Αντί για τα προληπτικά μέτρα, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ικανοποιεί το Ταμείο.

The post Ο χρόνος πιέζει- Ο Τουσκ ζητά άμεσα συμφωνία και ο Σόιμπλε δεν βλέπει φέτος μεγάλη ελληνική κρίση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα