Νέα ανακάλυψη της NASA αλλάζει τα επιστημονικά δεδομένα! Πόσοι εξωπλανήτες υπάρχουν τελικά;

12:38 22/3/2022 - Πηγή: iPop

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εξωπλανητών μόλις ξεπέρασε το όριο των 5.000, καθώς οι αστρονόμοι μόλις πρόσθεσαν άλλους 65 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες στο Αρχείο Εξωπλανητών της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Πρόκειται για ένα σπουδαίο νέο, το οποίο αποτελεί ορόσημο για την επιστήμη!

Όχι πολύ καιρό πριν, ζούσαμε σε ένα σύμπαν με μόνο έναν μικρό αριθμό γνωστών πλανητών, όλοι τους σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο μας. Αλλά μια νέα σειρά ανακαλύψεων σηματοδοτεί ένα επιστημονικό αποκορύφωμα: περισσότεροι από 5.000 πλανήτες

είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα.

Για πρώτη φορά διαστημόπλοιο άγγιξε τον Ήλιο και η NASA γράφει ιστορία!

Ανακάλυψη εξωπλανητών NASA: Ο νέος αριθμός ρεκόρ!

Ο πλανητικός χιλιομετρητής ενεργοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου, με την τελευταία παρτίδα 65 εξωπλανητών –πλανήτες εκτός της άμεσης ηλιακής μας οικογένειας – να προστίθεται στο Αρχείο Εξωπλανητών της NASA. Το αρχείο καταγράφει ανακαλύψεις εξωπλανητών που εμφανίζονται σε επιστημονικές εργασίες, έχοντας επιβεβαιωθεί χρησιμοποιώντας πολλαπλές μεθόδους ανίχνευσης ή με αναλυτικές τεχνικές.

«Οι 5.000 πλανήτες που έχουν βρεθεί έως τώρα περιλαμβάνουν μικρούς βραχώδεις κόσμους όπως η Γη, αέριους γίγαντες μεγαλύτερους από τον Δία και «καυτούς Δίες» σε τρομερά κοντινές τροχιές γύρω από τα άστρα τους. Υπάρχουν, επίσης, «υπέρ-Γαίες», που είναι πιθανώς βραχώδεις κόσμοι μεγαλύτεροι από τον δικό μας, μικρότερες εκδοχές του δικού μας Ποσειδώνα και πλανήτες σε τροχιά γύρω από δύο άστρα ταυτόχρονα, αλλά και πλανήτες που επίμονα γυρνάνε γύρω από καταρρεύσαντα απομεινάρια νεκρών άστρων», σύμφωνα με τους επιστήμονες του JPL.

Γνωρίζουμε αυτό: Ο γαλαξίας μας πιθανότατα περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια τέτοιους πλανήτες. Η ανακάλυψη ξεκίνησε το 1992 με περίεργους νέους κόσμους να περιφέρονται γύρω από ένα ακόμα πιο παράξενο αστέρι. Ήταν ένας τύπος αστέρα νετρονίων γνωστός ως pulsar, ένα αστρικό σώμα που περιστρέφεται γρήγορα και πάλλεται με εκρήξεις πυρκαγιάς του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Η μέτρηση των ελαφρών αλλαγών στο χρόνο των παλμών επέτρεψε στους επιστήμονες να αποκαλύψουν πλανήτες σε τροχιά γύρω από το pulsar.

Φωτογραφίες που θα σε κάνουν να καταλάβεις τη θέση της Γης στο σύμπαν

Ο Wolszczan, ο οποίος εξακολουθεί να αναζητά εξωπλανήτες ως καθηγητής στο Penn State, λέει ότι ανοίγουμε μια εποχή ανακάλυψης που θα υπερβαίνει την απλή προσθήκη νέων πλανητών στη λίστα. Ο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS ), που εκτοξεύτηκε το 2018, συνεχίζει να κάνει νέες ανακαλύψεις εξωπλανητών. Σύντομα όμως τα ισχυρά τηλεσκόπια επόμενης γενιάς, ξεκινώντας με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που εκτοξεύτηκε πρόσφατα, θα συλλάβουν φως από τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών, διαβάζοντας ποια αέρια υπάρχουν για να εντοπίσει πιθανά ενδεικτικά σημάδια κατοικήσιμων συνθηκών.

Το ρωμαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace, που αναμένεται να εκτοξευτεί το 2027, θα κάνει νέες ανακαλύψεις εξωπλανητών χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων. Η αποστολή ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) ARIEL, που εκτοξεύεται το 2029, θα παρατηρεί ατμόσφαιρες εξωπλανητών, ενώ ένα κομμάτι της τεχνολογίας της NASA στο πλοίο, που ονομάζεται CASE, θα βοηθήσει στο μηδενισμό των σύννεφων και της ομίχλης των εξωπλανητών.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι αναπόφευκτο να βρούμε κάπου κάποιο είδος ζωής – πιθανότατα κάποιου πρωτόγονου είδους», είπε ο Wolszczan. «Η στενή σύνδεση μεταξύ της χημείας της ζωής στη Γη και της χημείας που βρίσκεται σε όλο το σύμπαν, καθώς και η ανίχνευση ευρέως διαδεδομένων οργανικών μορίων, υποδηλώνει ότι η ανίχνευση της ίδιας της ζωής είναι μόνο θέμα χρόνου», πρόσθεσε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Νέα ανακάλυψη της NASA αλλάζει τα επιστημονικά δεδομένα! Πόσοι εξωπλανήτες υπάρχουν τελικά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα