Μουζάλας: «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί η Ευρώπη δεν έδρασε ενωμένα σαν Ευρώπη»

20:12 16/3/2016 - Πηγή: iPop

Την στιγμή που στην Ελλάδα γίνεται ένας κακός χαμός για την δήλωση του Γιάννη Μουζάλα σχετικά με την «Μακεδονία», ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκεται στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κρατήσει όλους τους

πρόσφυγες της Ευρώπης και εξήγησε -γι ακόμα μία φορά- ότι το είναι «ευρωπαϊκό πρόβλημα η Ειδομένη».

Για τις ευθύνες της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας για την μέχρι σήμερα αποτυχημένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

«H Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε και εξήγησε πως η καθυστερημένη αντίδραση της Ευρώπης είναι ο λόγος που χρειάζεται σήμερα να κουβεντιάζουν τους τρόπους αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης: «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί η Ευρώπη δεν έδρασε ενωμένα σαν Ευρώπη».

Ο διάδρομος των Βαλκανίων

Δεν θα μπορούσε, βεβαίως, να παραλείψει το θέμα του κλεισίματος του διαδρόμου των Βαλκανίων. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι αυτή η κίνηση έγινε μονομερώς, χωρίς ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ανθρωπιστική κρίση. Τόνισε, μάλιστα, πως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι ο εγκλωβισμός 50.000 ανθρώπων στην Ελλάδα σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών. Εξήγησε μάλιστα πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην στην Ειδομένη, «κάτω από συνθήκες που αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Απαραίτητη η βοήθεια από την Ευρώπη

Την ανάγκη για παροχή βοήθειας από την Ευρώπη υπογράμμισε ο Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι η βοήθεια δεν αρκεί να είναι μόνο οικονομική καθώς χρειάζεται ενίσχυση τεχνική αλλά και υλική!

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ολιγωρία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ελλάδας για βοήθεια υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από το Μάιο 1.400 άνδρες της FRONTEX και δεν έλαβε πάνω από 700, ενώ μόνο 60 άνδρες της EASO βρίσκονται στην Ελλάδα για να καλύψουν τα ζητήματα ασύλου 50.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Η Ελλάδα δημιουργεί χώρους υποδοχής

Περίπου 10.000 θέσεις υποδοχής την εβδομάδα δημιουργούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα ο οποίος εξήγησε πως υπάρχουν ήδη 30.000 θέσεις.

«Δεν θα κρατήσουμε στην Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες της Ευρώπης»

Δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας ζητήσω να ανταλλάξουμε με οικονομική βοήθεια την εγκατάσταση της κρίσης στην Ελλάδα. Δε νομίζουμε ότι σαν Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσουμε την άποψη με την οποία φλερτάρουν μερικά κράτη – μέλη, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας απέραντος καταυλισμός προσφύγων, αν υπάρχει καλή χρηματοδότηση

«Να είσαστε βέβαιοι ότι θα τους κρατήσουμε, αλλά θα πάρουμε το μερτικό μας. Δεν θα κρατήσουμε στην Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός εξηγώντας πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κρατήσει 23.000 πρόσφυγες, αριθμός ο οποίος πλέον χρειάζεται αναπροσαρμογή με βάση τα νέα δεδομένα.

Ποιος έχει την ευθύνη τελικά;

Υπήρξαν καθυστερήσεις και έγιναν λάθη εξαιτίας των αδυναμιών του ελληνικού κράτους και την οικονομική κρίση. Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζοντας, όμως, πως «η Ελλάδα ξαφνιάστηκε, όσο και η Ευρώπη, καθώς το ρεύμα των προσφύγων βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους».

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post Μουζάλας: «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί η Ευρώπη δεν έδρασε ενωμένα σαν Ευρώπη» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα