Μήπως το παιδί σου είναι αμφιδέξιο; Τα χαρακτηριστικά

20:15 11/4/2020 - Πηγή: iPop

Ποιο χέρι χρησιμοποιεί περισσότερο το παιδί σου; Με ποιο γράφει και ζωγραφίζει; Μήπως έχεις ένα αμφιδέξιο παιδί τελικά; 

Αν χρησιμοποιεί μόνο το δεξί ή το αριστερό χέρι κι αν γράφει μόνο με το ένα, τότε δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι. Αν όμως βλέπεις πως ούτε το ίδιο έχει καταλήξει ακόμα ποιο θα χρησιμοποιεί περισσότερο και τα κάνει όλα και με τα δύο χέρια τότε πρέπει να αναρωτιέσαι μήπως το παιδί σου είναι αμφιδέξιο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχει προτίμηση σε κάποιο από

τα δύο χεράκια, δεν έχει καταλήξει δηλαδή ακόμα αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Ουσιαστικά ο εγκέφαλος δεν έχει πάρει την απόφαση, όχι το παιδί το ίδιο. Μόλις το 1% των ανθρώπων είναι αμφιδέξιο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 25% των παιδιών που έρχονται στον κόσμο είναι αμφιδέξια. Οπότε αν είναι μικρό το παιδί ακόμα μην αγχώνεσαι αν δεν έχει πάρει την απόφαση αυτή. Όμως, μεγαλώνοντας θα πρέπει να υπερισχύσει ένα από τα δύο χέρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι λάθος να πιέζεις το αμφιδέξιο παιδί να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο χέρι, όπως το δεξί, διότι το ποιο θα χρησιμοποιεί είναι προκαθορισμένο γενετικά κι αν το πιέζεις, τότε θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το λάθος ημισφαίριο του εγκεφάλου του για να ελέγξει τις κινήσεις του. Δεν μπορείς να ξέρεις τη θέση του κυρίαρχου κινητικού κέντρου στον εγκέφαλο του παιδιού σου.

Η αξία του παιδικού βιβλίου στη ζωή του παιδιού σου! 

Τι μπορείς να κάνεις αν το παιδί σου έχει μεγαλώσει και συνεχίζει να είναι αμφιδέξιο;

Φυσικά και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Αυτός θα παρατηρήσει το παιδί σου για αρκετές ώρες και θα συμπεράνει αν είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως θα αρχίσεις να πιέζεις το παιδί σου να χρησιμοποιεί μόνο το ένα χέρι. Ωστόσο, ο ειδικός θα σου δώσει μια πιο κατατοπιστική απάντηση και θα λύσεις τις απορίες σου.

Κι αν τελικά είναι όντως αμφιδέξιο το παιδί σου δεν είναι και τόσο κακό, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο. Άλλωστε, αρκετοί γνωστοί καλλιτέχνες είναι επίσης αμφιδέξιοι κι έχουν πετύχει στη ζωή τους, όπως ο Lewis Carroll, ο Tom Cruise, ο Charlie Chaplin, ο Leonardo da Vinci και ο Nikola Tesla.

Διάβασε ακόμα:

Tips γιατρών για τις πιο δύσκολες στιγμές με τα παιδιά!

Photos: Pexels

Το άρθρο Μήπως το παιδί σου είναι αμφιδέξιο; Τα χαρακτηριστικά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα