Συμφωνίες και διαφωνίες ανάμεσα σε Μέρκελ- Λαγκάρντ. «Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ξεκαθαρίζει η Γερμανίδα Καγκελάριος

20:47 5/4/2016 - Πηγή: iPop

Συμφωνίες και διαφωνίες υπήρξαν μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ κατά την συνάντησή τους την Τρίτη στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα, οι δύο κυρίες διαφώνησαν για ακόμα μια φορά σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.

Έχει γίνει πρόοδος αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο σημείο που επιθυμούμε, ήταν το κοινό σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι κ.κ. Μέρκελ

και Λαγκάρντ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης είπε:

Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις. Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί

Θυμίζουμε πως και τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ».

Όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι: «Στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους, δεν είναι νόμιμο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία. Είμαστε σε καλό μονοπάτι αλλά όχι εκεί που θέλουμε».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε πως ένας τρόπος ανακούφισης αντί του κουρέματος του χρέους είναι η παράταση στην αποπληρωμή του.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, που πήρε το λόγο στη συνέχεια, υποστήριξε ότι: «Οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα», ερωτώμενη σχετικά με τη θέση του Γ. Σταθάκη ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους προκειμένου να έρθουν επενδύσεις.

«Αυτό που επιθυμούμε είναι η Ελλάδα να επιστρέψει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης. Παραμένουμε σταθεροί στην απόφασή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα», συμπλήρωσε η κ. Λαγκάρντ.

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως «δουλεύουμε μαζί, είχαμε καλή συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και βοήθεια στο χρέος».

Η συνάντηση των δύο κυριών χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα σημαντική για το ελληνικό πρόγραμμα, με την Άνγκελα Μέρκελ να επιθυμεί διακαώς την παραμονή του ΔΝΤ, όντας παράλληλα κάθετη για κούρεμα του χρέους.

Το πρωί της Τρίτης η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για το διπλό στόχο της διαπραγμάτευσης:

Αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητα του χρέουςΑνταγωνισμός, παραγωγικότητα και μεταρρυθμίσεις για να γίνει η ελληνική οικονομία ανεξάρτητη.ΕΚΤ: Δεν είναι πλέον απαραίτητο το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη το ΔΝΤ προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία της, εξέφρασε την Τρίτη ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του το μέλος της ΕΚΤ είπε:

Μιλώντας με οικονομικούς όρους, το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να το λύσουν μόνοι τους

Photo: eluniversal.com

The post Συμφωνίες και διαφωνίες ανάμεσα σε Μέρκελ- Λαγκάρντ. «Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ξεκαθαρίζει η Γερμανίδα Καγκελάριος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα